'Sorumsuzluğun daniskası'

CHP Adana Milletvekili Seyhan, Rize ve Artvin'de yaptıkları incelemeler sonucunda, Hidroelektrik Santral (HES) projeleriyle ilgili plansız, hazırlıksız ve keyifi bir uygulama sürdürüldüğünü tespit ettiklerini belirterek, ''İncelemelerimiz sonucunda, Başbakan Erdoğan'ın, çevreciliğin daniskası değil, çevreyi katletmekte sorumsuzluğun daniskası olduğu görülmüştür'' dedi.

Yayınlanma: 08.09.2008 - 12:30
Abone Ol google-news

CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, Hidroelektrik Santral (HES) projeleriyle ilgili Rize ve Artvin'de yaptıkları araştırmalar sonucunda, ''İncelemelerimiz sonucunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, çevreciliğin daniskası olmadığı, çevreyi katletmekte sorumsuzluğun daniskası olduğu görülmüştür'' diye konuştu.

Seyhan, CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok ile İkizdere, Senöz Vadisi, Hemşin, Fındıklı, Meydancık Papart Vadisi üzerinde kurulan ve kurulacak olan HES'lerle ilgili Rize ve Artvin'de yaptıkları incelemelere ilişkin TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

İnceleme sonucunda, HES projeleri adı altında ''Plansız, hazırlıksız, denetimsiz ve keyfi bir uygulama sürdürüldüğünü'' gördüklerini savunan Seyhan, ''Hem yöredeki halkın ihtiyaçları gözetilmemekte hem de başlamış projeler, ormanları sorumsuzca tahrip etmektedir. Yeterli çalışma yapılmadan hazırlıksız biçimde başlanan projelerin bir kısmının, HES mezarlığına dönüşme olasılığı bölgeyi bekleyen bir tehlike haline gelmiştir'' dedi.

Can çekişme suyu

Su kullanım hakkı verilirken, yörede can suyu diye bilinen dere yatağında bırakılması gerekli asgari su miktarının, bilimsel çalışmalarla belirlenmediğini ileri süren Seyhan, ''Bölge insanı için can suyu, can çekişme suyu halini almıştır'' dedi. Seyhan, can suyunun, derelere gerekli oranda bırakılmadığı takdirde, dere yataklarının kuruyacağı uyarısında bulundu.

'Şoförün insafına kaldı'

Firmaların, projelerini tünel açarak uygulayabildiği gibi, açık kanallarla da uygulayabildiğini belirten Seyhan, kanal tipi su toplama uygulamalarında binlerce ağacın kesildiğini söyledi. Seyhan, ağaç kesimi konusunda hiçbir denetim getirilmediğini savundu.

Bu çalışmalar sırasında çıkartılan hafriyatın, gelişigüzel vadiye yayıldığını bildiren Seyhan, işin, hiçbir denetime tabi tutulmadığı için kamyon şoförünün insafına kaldığını söyledi.
Seyhan, faaliyetlerin, mühendislik kuralları hiçe sayılarak yürütüldüğünü iddia ederek, bir dere üzerinde peş peşe 8 adet HES projesi için ruhsat verildiğini ifade etti. Seyhan böylece, ''Türkiye'yi pazarlıyorum'' diyen Erdoğan'ın, ne demek istediğinin bölgedeki çalışmalarda anlaşıldığını söyledi.

Seyhan, Türkiye'nin, barajlar çöplüğüne dönüştürüldüğünü savundu.

'Kendi memleketine bunları yapan...'

CHP'li Baytok da ''Çevrecinin daniskasıyım'' diyen Erdoğan'ın, kendi memleketinde çevre sorumsuzluğuna göz yumduğunu öne sürdü.

Ağaçlar katledilmeden de elektrik enerjisi üretilebileceğini dile getiren Baytok, ''Kendi memleketine bunları yapan Başbakan'ın, Türkiye'nin geri kalanına her şeyi yapacağını tespit ettik'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler