Doğu Karadeniz'de ilk böbrek nakli

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi bünyesindeki Böbrek Nakli Merkezi'nde biri çocuk iki hastaya yakınlarından alınan böbrek başarıyla nakledildi.

Yayınlanma: 18.09.2009 - 12:44
Abone Ol google-news

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, düzenlenen basın toplantısında, hastane olarak organ transplantasyonlarıyla ilgili projelerini hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Organ nakliyle ilgili hazırlıkların 2007 yılının Aralık ayında resmi olarak Sağlık Bakanlığı'na iletildiğini, 2008 yılının Temmuz ayında denetimden geçip Ekim ayında da böbrek transplantasyon merkezinin ruhsatını aldıklarını anımsatan Özlü, ''Bu yılın Mart ayında ilk kadavradan böbrek naklini başarıyla gerçekleştirdik'' dedi.

Bu ilk naklin ardından yaklaşık 1,5 hafta önce, 7 Eylülde canlıdan canlıya biri yetişkin, diğeri çocuk olmak üzere iki hastaya yakınlarından alınan böbreklerin başarıyla nakledildiğini ifade eden Özlü, ''Bu, bölgemizde böbrek bekleyen diyaliz hastalarımız, böbrek yetmezliği tanısıyla tedavi gören hastalarımız için bir umut ışığı haline geldi'' diye konuştu.

''Böbrek çıkmasına rağmen nakledecek hasta bulamıyoruz''

Nakli gerçekleştiren transplantasyon cerrahı Yrd. Doç. Dr. Serdar Türkyılmaz, nakil olan hastaların durumlarının gayet iyi olduğunu, kendilerini taburcu edeceklerini belirtti.

Sadece Trabzon'da 500 diyaliz hastası bulunduğunu, hasta havuzlarının ise bu sayıya ulaşmadığını anlatan Türkyılmaz, şöyle devam etti:
''Hasta havuzumuzu genişletmek zorundayız. Yoksa böbrek çıkmasına rağmen takacak hasta bulamıyoruz. Geçenlerde AB kan gruplu bir hasta için Terme'ye kadar gittim. Tek hastamız vardı, o da doku tiplemesi uymadığını öğrenince oradan geri döndük. Halbuki Trabzon'da bu böbreği alabilecek 15-20 hasta vardır. Onlar listeye kaydolmadığı için bundan mahrum oldular.
Hastalarımızın büyük çoğunluğu İstanbul, Antalya, Ankara, İzmir gibi merkezlere kayıtlarını yaptırıyorlar. Halbuki buralarda onların kadavradan böbrek bulma şansı yok, imkansız hatta. Çünkü hekimler, bizler en kısa sürede bize ulaşabilecek, işlemlerini en kısa sürede bitirebileceğimiz insanlara böbrek takmak isteriz. Çünkü süreyi ne kadar uzatırsak, organın insana hizmet verme süresi o derece kısalıyor. Bu nedenle İstanbul'daki bir kadavraya buradan hasta bulunması olasılığı daha zayıftır.''

KTÜ Organ Nakli Koordinatörü Doç. Dr. Murat Topbaş ise kurumlarındaki organ nakli sürecinin hep bayramlara denk geldiğini kaydederek, ''Hastanemizde ilk beyin ölümü tanısını ve ilk bağışı 2008 Mart ayında Tıp Bayramında almıştık. İkinci bayramımız da bu yılki Tıp Bayramında, kadavradan ilk böbrek naklini yapmamız oldu. Şimdi de Ramazan Bayramı öncesinde 2 canlı nakil. Söylenecek fazla söze gerek yok'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler