"Dünya Kudüs Günü"nde milyonlar yürüdü

''Filistin halkıyla dayanışma'', ''Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'nın özgürlüğe kavuşması'' ve ''Kudüs'ün işgalden kurtarılması'' amacını taşıyan ''Dünya Kudüs Günü'' yürüyüş, Tahran ve diğer 29 eyalette yapıldı.

Yayınlanma: 18.09.2009 - 13:38
Abone Ol google-news

Tahran'ın dört bir yanından gruplar halinde cuma namazının kılınacağı Tahran Üniversitesi bahçesine doğru hareket eden halk, yürüyüş boyunca ''İsrail'e ölüm'', ''ABD'ye ölüm'', ''İngiltere'ye ölüm'' sloganları attı.

İngilizce, Arapça, Farsça ''ABD destekliyor, İsrail katliam yapıyor'', ''İsrail ürünleri boykot edilsin'', ''Kahrolsun Siyonizm'', ''İsrail yeryüzünden silinmeli'' yazılı döviz ve pankartların taşındığı yürüyüşte İsrail bayrağı yakıldı.

Genç ve kadınların çoğunluğu oluşturduğu yürüyüşe çocuklar ve engellilerin de katıldığı görüldü.
Yürüyüşte İran bayrağının yanı sıra Filistin ve Hizbullah bayrakları ile Mescid-i Aksa'nın basılı olduğu posterler taşındı.

İsrail askerlerinin öldürdüğü bebek, çocuk, kadın ve diğer sivil Filistinlilerin fotoğraflarını taşıyan katılımcılar sık sık, ''Kudüs bütün Müslümanlara aittir'', ''Dünya Kudüs Günü, diriliş günüdür'', ''Filistin Halkının yanındayız'' diye slogan attı.

Yürüyüşün ardından cuma namazı kılmak amacıyla kilometrelerce uzunlukta saf tutuna halk, ''Filistin topraklarının işgalden kurtarılması ve Filistin halkının acılarının dinmesi için'' dua etti.

Başkentteki yürüyüşe Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Yargı Erki Başkanı Ayetullah Muhammed Sadık Laricani, Uzmanlar Meclisi ve Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Başkanı Ayetullah Ali Ekber Haşimi Rafsancani, Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Muhammed Ali Caferi, bazı kabine ve meclis üyeleri ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Bu arada eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, son seçimlerdeki cumhurbaşkanı adaylarından Mir Hüseyin Musevi ve Mehdi Kerrubi'nin de kısa bir süreliğine yürüyüşe katıldığı belirtildi.

Ramazan'ın son cuması olan ''Dünya Kudüs Günü''nde, İslam ülkelerinin yanı sıra Müslümanların yaşadığı ülkelerde ''Filistin topraklarının işgalden kurtarılması'' ve ''dünya kamuoyunun Filistin sorunu hakkında bilinçlendirilmesi'' amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler