Medyedev-Sarkozy görüşmesi

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Güney Osetya ve Abhazya dışında Gürcistan'daki Rus askerlerinin gelecek ay bölgeye Avrupalı gözlemcilerin gitmesinden sonra geri çekileceğini söyledi.

Yayınlanma: 08.09.2008 - 16:47
Abone Ol google-news

Medvedev, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB dış politika şefi Javier Solana ile Moskova'da 6 saatten fazla süren görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
Gürcistan'daki çatışmalarla ilgili uluslararası görüşmelerin 15 Ekimde Cenevre'de başlayacağını belirten Dimitriv Medvedev, Rusya'nın geçen Sarkozy ile üzerinde anlaşmaya vardıkları ateşkes anlaşmasına tamamıyla uyduğunu kaydetti.
Medvedev, Gürcistan'ın Karadeniz sahillerindeki Poti ve civarındaki bölgelerde bulunan Rus askerlerinin 7 gün içinde çekileceğini söyledi, ancak bunu da Gürcülerin Abhazya'ya karşı güç kullanmayacağı taahhüdünde bulunması şartına bağladı.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin, ABD'den Güney Osetya'ya karşı "ahmakça harekat" için "doğrudan talimat ve sessiz" onay aldığını öne süren Medvedev, "İnsanlar öldü ve şimdi tüm Gürcistan'ın bunu ödemesi gerekiyor" diye konuştu.
Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanıma kararından dönmeyeceğini ifade eden Medvedev, "Bu AB'li partnerlerimiz de dahil olmak üzere tüm partnerlerimizin hesaba katması gereken bir gerçeklik" dedi.
Medvedev, Rusya'nın AB ile yapıcı ilişkileri sürdürme taraftarı olduğunu belirterek, "Bu konuda top şimdi Avrupalı meslektaşlarımızın sahasında. İlişkilerimizde hiçbir şekilde bozulma istemiyoruz" ifadesini kullandı.
Sarkozy ve beraberindeki heyetin, Moskova'dan sonra Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e geçmesi bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler