Rusya askerlerini geri çekmeyecek

Rusya, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya'daki askerlerinin burada kalmaya devam edeceğini bildirdi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, askerlerinin bu bölgelerde "Gürcistan'ın kontrolü yeniden ele geçirme çabalarını engellemek için" bulunması gerektiğini belirtti.

Yayınlanma: 09.09.2008 - 06:42
Abone Ol google-news

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus askerlerinin  Güney Osetya ve Abhazya'da uzun süre kalacağını bildirdi. ''Bu güçlerin saldırgan eylemlerin tekrarlanmasını önlemek için en azından görünebilir bir süre için daha buralarda kalmaları gerekiyor'' diyen Lavrov, Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya ile önümüzdeki günlerde Rus askeri varlığıyla ilgili bir anlaşma imzalayacağını söyledi, ancak bu cumhuriyetlerde kaç Rus askerinin bulundurulacağı hakkında ayrıntı vermedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, gelecek ay Cenevre'de yapılacak uluslararası güvenlik konferansında Abhazya ve Güney Osetya'nın da temsil edileceğini de sözlerine ekledi.

Rusya, Abhazya ve Güney Osetya'da 7 bin 600 asker bulunduracak

Bu arada, Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya topraklarında 7 bin 600 asker bulundurmayı planladığı bildirildi. Rusya Savunma Bakanı Anatoliy Serdyukov, Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'e bölgeyle ilgili verdiği brifing sırasında, ''Bu cumhuriyetlerin her birinde 3 bin 800 asker bulundurma, bunların yapısı ve yerleşeceği yer konusunda anlaşmayı neredeyse tamamladık'' dedi. Medvedev de bunun üzerine Serdyukov'a, Güney Osetya ve Abhazya liderlerinin ülkelerinde Rus üssü kurulması yönündeki taleplerinin nasıl hayata geçirileceğinin kararlaştırılması yönünde talimat verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev arasında dün Moskova'da yapılan görüşmede, Güney Osetya ve Abhazya sınırları yakınındaki Gürcistan topraklarında bulunan Rus askerlerinin bir hafta içinde geri çekilmesi konusunda anlaşmaya varılmıştı.

Buarada, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın Gürcistan'dan bağımsızlıklarını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya ile resmi diplomatik ilişkilerini başlattığı bildirildi.

Sergey Lavrov, söz konusu cumhuriyetlerle dostluk, işbirliği ve karşılıklı yardımlaşma anlaşmalarının da çok yakında imzalanacağını söyledi. Güney Osetya ve Abhazya ile diplomatik ilişkilerin başlatılması için nota teatisinde bulunduklarını ifade eden Lavrov, ''Rusya, iki yeni cumhuriyetle büyükelçilik seviyesinde ilişki başlatmıştır. Bu, barışı ve tüm bölgenin güvenliğinin güçlendirilmesini teşvik edecek. Bundan Gürcistan da yarar görecek'' diye konuştu.

Lavrov, Rusya, Abhazya ve Güney Osetya'nın karşılıklı olarak birbirine her türlü yardımı yapacağını kaydetti. Gürcü ordusunun AB ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) anlaşmalarına aykırı bir şekilde silahlandığını savunan Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü;
''Cenevre'de bu çatışmanın çözümüyle ilgili yapılacak uluslararası toplantıda, öncelikle dünkü ziyaret sırasında (Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Moskova ziyareti) üzerinde anlaşmaya varılan konuları ele almalıyız. Bundan daha da önemlisi bölgedeki güvenliği ve barışı daha geniş ölçekte güvence altına alacak önlemler üzerine yoğunlaşmalıyız. Son birkaç yılın tarihini akıllarda bulundurduğumuzda, Gürcistan'ın yeniden silahlandırılmasını önlemenin önemini görürüz. Gürcistan'ı silahlandıranlar AB ve AGİT anlaşmasını ihlal ediyorlardı. En önemlisi AB'nin çatışma bölgelerindeki güçlerin silahlandırılmasının önlenmesi ilkelerini ayaklar altına alıyorlar.''

AB'nin bu çatışmanın çözümünde yaptığı katkıya teşekkür eden Lavrov, ''Bu çatışmanın çözümü için 15 Ekimde Cenevre'deki uluslararası toplantının hazırlığını yapan AB dönem başkanı olarak Fransa ve Avrupa Komisyonu üyeleriyle yakın bir işbirliği yapmak istiyoruz'' dedi.

Öte yandan, Rus İtar-Tass ajansı, Rusya'nın, bu bölgeleri tanıması ve büyükelçilik düzeyinde ilişki kurmasının ardından, hem Tshinvali, hem de Suhumi'de resmi temsilcilikler açtığını duyurdu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler