Kurtuluşun 86. yılı

Kurtuluş Savaşı sonunda emperyalist güçlere son darbenin indirildiği tarih olan 9 Eylül'ün 86. yıl dönümü, İzmir'de coşkuyla kutlandı. İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 86. yıldönümü nedeniyle düzenlenen törenler Cumhuriyet Meydanı'nda başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından daha sonra akşam saatlerinde bir resepsiyon verildi.

Yayınlanma: 09.09.2008 - 07:25
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, uçağının İzmir'e geliş saati nedeniyle gruptan ayrı çelenk koydu. Anıt Şeref defterini imzalayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu’nun şahsında Türk Silahlı Kuvvetlerine İzmir halkının şükran duygularını iletti. İzmir Valisi Cahit Kıraç, Kıvrıkoğlu ve Kocaoğlu,. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer’in de katıldığı törenle valilikte tebrikleri kabul etti. Valilik önündeki törende, süvarilerin İzmir’e girişi ve Hükümet Konağına Türk bayrağı çekilmesi canlandırıldı. Milli Eğitim Bakanlığı izcilerince Malazgirt, Samsun ve Kocatepe şehitliklerinden getirilen topraklar, İlk Kurşun Anıtı'na döküldü.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentin düşman işgalinden kurtuluşunun 86. yıl dönümü dolayısıyla akşam saatlerinde resepsiyon verdi.
Kültürpark içerisinde yer alan Tarih ve Sanat Müzesi Sokağı'nda verilen resepsiyonda Kocaoğlu, konukları alanın girişinde eşi Türkegül Kocaoğlu ile Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ ve eşi Sedef Tunçağ'la birlikte karşıladı.
Resepsiyona Baykal, TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Ziya Güler, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, CHP Genel Sekreteri Önder Sav ile CHP İzmir milletvekilleri, belediye başkanları, askeri ve sivil çok sayıda davetli katıldı.
Resepsiyon sonunda orkestra tarafından seslendirilen İzmir Marşı'na davetliler alkışlarla eşlik etti.

İzmir, Nutuk'ta

Türk ordularının, 9 Eylül 1922'de İzmir'de düşmanı denize dökmesinden bu yana 86 yıl geçti. 30 Ağustos Zaferi'nin ardından kaçan düşmanın takibi için Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, 1 Eylül günü ordulara ''İlk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri'' emrini verdi.

Atatürk, Nutuk'ta bu olayı, ''verdiğim cevapta 9 Eylül 1922 günü İzmir Kemalpaşa'da görüşebileceğimizi bildirmiştim. Gerçekten de söz verdiğim gün Kemalpaşa'da bulundum. Fakat görüşmeyi isteyenler orada değildi. Çünkü ordularımız, İzmir Rıhtımı'nda ilk verdiğim hedefe, Akdeniz'e ulaşmışlardı'' diye anlattı.

Üç kılıcın hikayesi

Türk ordusunun 15 günde 400 kilometre yolu savaşarak aşıp büyük fedakarlıkla ulaştığı İzmir'in kurtuluşunda, kanlar içindeki bir Türk subayının Hükümet Konağı'na bayrağı çekmesiyle son bulan ''Üç Kılıcın Hikayesi'' de tarih kayıtlarına geçti.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Kemal Arı, Buhara'dan İzmir Fatihi'ne geçen kılıç öyküsü şöyle anlatıyor; ''Sakarya Savaşı'nın ardından Buhara Cumhuriyeti'nden gelen bir heyet, TBMM Başkanı ve Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın huzuruna çıktı. Buhara halkı adına üç değerli kılıcı armağan olarak getiren heyet üyeleri, bu kılıçlardan birini Gazi'ye, diğerini İsmet Paşa'ya sundu. Üçüncü kılıcın sahibiyse henüz belli değildi. Heyet, bu kılıcın İzmir'e ilk girecek kahramana verilmek üzere saklanmasını Gazi'den rica etti.

Askerlere duyuru, Batı Cephesi Komutanlığınca yapıldı. Bu andan itibaren kılıç Kurtuluş Savaşı ile özdeşleşti, birçok subay ve askerin düşlerini süsledi.
Ordu, Mustafa Kemal'in tarihi emriyle adeta İzmir'e akarken, İkinci Süvari Tümen Komutanı Yarbay Zeki
(Tümgeneral Zeki Soydemir), öncü olarak Birinci Süvari Alayı'nı görevlendirdi. Öncü öncüsü olma görevi de İkinci Tümen, Dördüncü Alay Komutan Yardımcısı Yüzbaşı Şerafettin'e verildi.

İzmir'e giren ilk Türk subay olan Yüzbaşı Şerafettin, daha sonra anılarını, 'İlk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri' emrini almıştık. Anlatılmaz bir hızla mesafeleri aşıyor, İzmir'e doğru uçuyorduk. Kaçan düşman köyleri kasabaları yakıyor, intikamını sivil halktan alıyordu. Adım başı rastladığımız bu yürekler acısı manzara, hızımızı büsbütün artırıyordu'' diyerek anlatıyor.

Kutlama mesajları

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İzmir'in kurtuluş yıl dönümünü Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamayla kutladı. Cumhurbaşkanı Gül, kurtuluş yıl dönümü dolayısıyla İzmir Valisi Cahit Kıraç ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na birer tebrik telgrafı gönderdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler