'Sentetik uyuşturucu tüketimi arttı'

Güney Asya ve Körfez ülkelerinde sentetik uyuşturucu tüketiminin arttığı bildirildi. BM Uyuşturucu ve Suç Dairesi'nin bu yılki raporuna göre, Güney Asya ve Körfez ülkelerinde amfetamin, metamfetamin ve ecstasy tüketimi yıllık kokain ve eroin kullanımını geçti.

Yayınlanma: 09.09.2008 - 09:06
Abone Ol google-news

BM Uyuşturucu ve Suç dairesi'nin bu yıl hazırladığı raporda Raporda, 2006'da Asya ülkelerinin neredeyse yarısında metamfetamin tüketiminde artış olduğu belirtilirken, nüfus artışının çok fazla olduğu Asya'nın "başlıca tehlikeli bölge olduğu" vurgulandı.

Suudi Arabistan'da Captagon adıyla bilinen, 12 tondan fazla amfetaminin ele geçirildiği, bu oranın 2006'da dünya genelinde ele geçirilen sentetik uyuşturucuların dörtte birine karşılık geldiğine dikkat çekilirken, bu ülkede 2007'de ele geçirilen sentetik uyuşturucunun yaklaşık 14 tona çıktığı kaydedildi.

Dünyanın farklı bölgelerinde uyuşturucu üretiminin yılda 500 ton olduğunun belirtildiği raporda, ABD ve AB'de laboratuvarda ele geçirilen miktarın azaldığı, ancak Kanada, Meksika ve Türkiye'de üretimin arttığı öne sürüldü.

Raporda, kısa zaman önce Avustralya'da rekor oranda, 4,4 ton ecstasy hapının ele geçirildiği de örnek olarak gösterildi.

Metamfetamin veya ecstasynin hammaddesinin kolay bulunması ve üretimin bir evin mutfağında ya da garajında yapılabilmesinin bu tür uyuşturucuların izinin sürülmesini kokain ve eroine göre daha zor kıldığına da değinildi.

BM Uyuşturucu ve Suç Dairesine göre, dünyada sentetik uyuşturucu pazarının hacmi 65 milyar dolar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler