Artvin'de sel can aldı

Artvin'in Borçka ilçesinde etkili sağanak yağış nedeniyle meydana gelen sel ve heyelanda 4 kişi öldü, 1 kişi kayboldu.

Yayınlanma: 24.09.2009 - 07:05
Abone Ol google-news

Artvin'in Borçka ilçesinde dün akşam saatlerinde etkili olan sel can aldı.

Artvin'in Borçka ilçesi Demirciler köyünün Ormanlı Mahallesi'nde, sel suları evine giren Nafiye Şimşek (80), boğuldu. Şimşek'in cesedi, yurttaşlar tarafından bulundu.

Sağanak yağış nedeniyle Kaleköy köyünde, muhtar Yusuf Demirci'ye ait 3 katlı ev heyelan altında kaldı. Evde bulunan 35 yaşlarındaki Gülsüm Demirci yaşamını yitirdi.

Yıkılan evde enkaz altında kalan 3 yaşındaki Beyzanur Demirci ise sabaha karşı sağ olarak çıkartıldı.

Aynı evde enkaz altında kalan Ali (54), Hacer (54) ve Neşe Demirci'nin (17) kurtarılması için Trabzon, Rize, Giresun ve Erzurum'dan gelen sivil savunma ve AKUT ekipleri çalışma başlattı.
Yürütülen çalışma sonucunda, Hacer (54) ve Neşe Demirci'nin (17) cesetleri çıkarıldı. Ekipler, Ali Demirci'nin (54) kurtarılması için çalışmalarını sürdürüyor.

Çalışmaları yerinde inceleyen Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, köyde 7 ev ile bir caminin heyelandan etkilendiğini ve yapılan uyarıları dikkate alan yurttaşların yağışla birlikte evlerini daha önceden boşalttığını bildirdi.

Borçka ilçesine bağlı Güreşen köyünde bir hudut taburunun bölüğü olduğunu, orada bir sıkıntı yaşandığını belirten Yemlihalıoğlu, ''Orada şu an 18 askerimiz var, orada bir menfez kapanmış, köylülerin yardımıyla bu durum giderilmiş. Hudut karakolunun 30-40 metrelik duvarları yıkılmış. Can güvenliği açısından Güreşen bölgemizde bir sıkıntı yok'' diye konuştu.

Öte yandan yetkililer, bölgede heyelan tehlikesi nedeniyle tedbir aldı. Kurtarma ekiplerinin dışındaki yurttaşlar ve basın mensupları, çalışmaların aksamaması ve yeni bir heyelan riskine karşı olay yerinden uzaklaştırıldı.

Borçka ilçesinde ve köylerinde okullar bugün ve yarın tatil edildi.

Öte yandan, Borçka'da sağanak yağış sonucu oluşan heyelanda evi yıkılan, annesi, kızı ve yengesini kaybeden Kale Köyü Muhtarı Yusuf Demirci, dün yaşanan selden önce tedbir almak istediğini belirterek, ''Köye yakın noktadaki sivil iş makinelerini köye yönlendirdim. Ancak onlar çalışırken heyelan geldi. O iş makineleri selin önünü keseceklerdi, ancak olmadı'' diye konuştu.
 

Borçka-Hopa karayolu ulaşıma kapandı

Borçka'da sağanağın etkisiyle Kameni Deresi'nin taşması sonucu, Borçka-Hopa karayolu ulaşıma kapandı.

Borçka-Hopa karayolunda sadece sivil savunma ile AKUT ekipleri, iş makineleri ve ambulansların geçişlerine izin veriliyor. Karayolunun 9 nolu köprü çıkışında polis tarafından oluşturulan kontrol noktasından sadece bu araçlar geçiş yapabiliyor.


Cami ve evleri su bastı

Borçka Belediye Başkanı Oral Küçük, Kameni Deresi'nin taşması sonucu ilçenin Kaleköy köyü Düzhanlar Mahallesi camisi ve lojmanı ile bazı evleri su bastığını, bazılarının ise toprak kayması ve suların etkisiyle zarar gördüğünü bildirdi.

Yetkililer, yağış sonrası Muratlı Barajı'nın kapaklarının açıldığını, saniyede bin metreküp suyun boşaltıldığını kaydetti.

Bu arada, Türk Kızılayı, şiddetli yağışın etkili olduğu Artvin'in Borçka ilçesine, 3 müdahale aracı, 60 çadır, 550 battaniye, 30 yatak, bin 620 şişe içme suyu ve 10 mutfak seti gönderdi.

 

Bulundukları yerde kalsalardı ölmeyecekti

Borçka'da heyelan sonucu dün yaşamını yitiren 80 yaşındaki Nafia Şimşek'in gelini ve torunlarının, heyelan korkusuyla evlerinden kaçarak ahırın üstüne çıktığı, ahırın heyelanda sürüklendiği, ancak evlerinin heyelanda zarar görmediği belirtildi.

İlçenin Düzköy köyünde dün yaşanan sel ve heyelan sonucu hayatını kaybeden 80 yaşındaki Nafia Şimşek'in gelini ve torunları da yanında bulunuyordu.

Nafia Şimşek'in öldüğü olayda, gelini ve torunlarını, heyelan sırasında tarlada çalışan oğlu Mehmet Ali Şimşek'in geldiği evinde annesi, eşi ve çocuklarını bulamayınca dışarı çıktığı bildirildi. Ahırın yerinde olmadığını gören Mehmet Ali Şimşek'in koşarak annesi, eşi ve çocuklarını kurtardığı, ancak annesinin evde öldüğü bildirildi.

Heyelandan ufak sıyrık ve yaralarla kurtulan Hoşnaz Şimşek ile çocukları, Nazan (9), Gül (7) ve Cemile (2) Şimşek, Borçka Devlet Hastanesi'nde tedavi edildi.

Hoşnaz Şimşek, son 2 gündür yaşadıkları köye aşırı yağış düştüğünü belirterek, bu aşırı yağışın sel ya da toprak kaymasına dönüşeceğinin korkusunu yaşadıklarını söyledi.
Olay sırasında iki katlı evlerinin yukarısında bulunan ve fındık ekili olan tarlalarından evlerine doğru toprak gelmeye başladığını gördüğünü ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:
''Beraber yaşadığımız kayınvalidem Nafia Şimşek ve çocuklarımla birlikte evimizin birinci katından ikinci katına çıktık. Buranın da güvenli olmadığını anlayınca, evimizin yanında bulunan ahırın üstüne çıktık. Bu sırada da toprak kayması meydana geldi. Kayan topraktan etkilendik.''

Şimşek, tarlada çalışan eşi Mehmet Ali Şimşek'in olayı duyarak yanlarına geldiğini vurgulayarak, ''Eşim önce beni ve çocukları bulunduğumuz yerden kurtardı. Daha sonra kayınvalidemi de buldu. Eşim, kayınvalidemi eve getirerek yatırdı. Fakat kayınvalidem öldü'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler