8. duruşmada iddianameler okundu

İkinci Ergenekon davasının 8. duruşması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Yayınlanma: 24.09.2009 - 07:30
Abone Ol google-news

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve Yarbay Mustafa Dönmez dışındaki 48 tutuklu sanık katıldı.

Duruşmada tutuksuz sanıklar Tanju Güvendiren, Adnan Bulut, Emin Şirin, Erol Mütercimler ve eski 19 Mayıs Ünversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay da hazır bulundu.

Üye hakim Hasan Hüseyin Özese'nin mahkeme heyetine başkanlık yaptığı duruşmaya, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel tarafından iddianamenin okunmasıyla devam ediliyor.


Savcıları şikayet etti

İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı yayıncı Durmuş Ali Özoğlu, soruşturmayı yürüten savcılar, davaya bakan mahkeme heyeti ve polislerin de aralarında bulunduğu 17 kişiyi ''Görevi kötüye kullandıkları'' iddiasıyla ilgili makamlara şikayet etti.

Özoğlu tarafından Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna gönderilen dilekçede, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Aykut Cengiz Engin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, Ergenekon soruşturmasını yürüten Zekeriya Öz'ün de aralarında bulunduğu 6 savcı ile davaya bakan mahkeme heyeti ve nöbetçi hakimlerin de yer aldığı 14 kişinin ''Görevlerini kötüye kullandıkları ve ihmal ettikleri'' ileri sürüldü.

Dilekçede, ikinci iddianamenin ''Karar ve yazışmalara'' ilişkin eklerin bulunduğu 228, 229 ve 230 No'lu klasörleri incelendiğinde, imzaların yaklaşık yüzde 95'inin savcı Öz'e ait olmayıp, taklit edildiği öne sürüldü.

Sanık Özoğlu dilekçesinde, sahte imzalı olduğunu ileri sürdüğü savcılık taleplerinin de hakimler tarafından karar haline getirildiğini iddia etti.

Özoğlu tarafından İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı ile Fatih Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen dilekçede de olay tarihinde İstanbul Emniyet Müdürlüğünde görevli 2 polis memuru ile Beşiktaş Adliyesi'nde çalışan görevli kalem memuru ve bazı polisler hakkında, ''Sahte resmi evrak tanzim ettikleri, görevi kötüye kullandıkları ve adli mercileri yanılttıkları'' iddiasında bulunuldu.

Dilekçede, gözaltı sürelerinin kanuna aykırı bir şekilde polis tarafından sahte imza atılarak oluşturulduğu savunuldu.

 

Davaya yarın devam edilecek

İkinci Ergenekon davasının bir sonraki duruşması, yarın yapılacak. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, Cumhuriyet Savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından iddianamelerin okunmasına devam edildi.

Mahkeme heyetine başkanlık yapan hakim Hasan Hüseyin Özese, iddianamenin okunması işlemine bugün için ara vererek, duruşmayı yarın saat 09.30'a erteledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler