İngiltere mahkemesi kararsız

İngiltere'de Woolwich Ağır Ceza Mahkemesinin jürisi 8 uçağı Atlantik üzerinde patlatmaya hazırlandığı iddia edilen kişilere verilecek cezayı belirleyemedi. 3 kişinin suçlu bulunduğu son yılların en büyük terör davasında 5 kişinin ise hala firarda olduğu belirtildi. Jürinin, davada bir sonuca varamaması adli sistemde bir kriz olarak yorumlandı.

Yayınlanma: 09.09.2008 - 09:45
Abone Ol google-news

İngiltere'de Woolwich Ağır Ceza Mahkemesinin jürisi, 11 Eylül'den bu yana en büyük terör saldırısı girişimi olduğu öne sürülen ve aynı anda Atlantik üzerindeki 8 uçağın patlatılmasını içeren planı hazırladıkları öne sürülen zanlılara ceza belirlemeyi reddetti.

3 kişinin suçlu bulunduğu son yılların en büyük terör davasında 5 kişinin ise halen firarda olduğu belirtildi.10 milyon sterlin harcanarak onlarca gözaltının yapıldığı soruşturması tamamlanan ve yaklaşık iki yıldır yargılama süreci devam eden davada suçlu bulunan üç kişinin hücre lideri olduğu ve hazırlanan büyük terör saldırısında rol almaya hazırlandığı bildirildi.

Tanver Hüseyin, Assad Sarvar ve Abdullah Ahmet adlı kişilerin suçlu bulunmasının ardından bu kişilere verilecek cezaları belirlemek üzere toplanan jürinin 56 saat toplantı yapmasına rağmen zanlılar hakkında karar verememesi adli sistemde bir kriz olarak yorumlandı.

Suçları kanıtlanamıyor

Jüri bu üç kişinin böylesine büyük bir planın parçası olduğu ve İngiltere'den ABD ve Kanada'ya giden uçakları havaya uçurmaya hazırlandığı suçlamalarının kanıtlandığından emin olamadığını açıkladı.

Polis ve savcılık, "karar krizi"nin ardından acil toplantılar başlattı. Söz konusu yetkililerin davanın mutlaka karara bağlanmasını sağlamak ve İngiltere'nin terörle mücadele çabalarının zarar görmesini engellemek için çaba harcadığı belirtiliyor.İngiltere'de bir ilki oluşturan karar krizinin nasıl çözülebileceği bilinmezken, Kraliyet Başsavcılığının davanın yeniden görülmesini isteyebileceği kaydediliyor.

Mahkeme tarafından suçlu bulunan, ancak jürinin cezalarını belirlemeyi reddettiği kişilerin 2006 yılının Ağustos ayında düzenlemeyi planladıkları büyük terör saldırısı için belirledikleri Atlantik ötesi uçuş yapan ve yaklaşık 1500 yolcu taşıyan 8 ayrı uçağı, kabinlerine kolalı içecek ya da meyve suyu şişelerinde soktukları likit patlayıcılarla havaya uçurmaya hazırlandıklarına inanılıyor.

Londra'daki havaalanlarında günlerce polisin ve hatta askeri güçlerin güvenlik önlemleri almasına yol açan bu terör saldırısı girişiminin ardından, İngiltere havaalanlarından kalkan uçakların kabinlerine el bagajında likit sokmak yasaklanmıştı. Yasak hala katı biçimde uygulanıyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler