Bilinçsiz yapılan diyete dikkat

Dünya Sağlık Örgütü'nün aylık ağırlık kaybının 2 ile 4 kilo arasında olması gerektiğini belirten diyetisyenler, Ayda 10-15 kilo gibi hızlı kilo verdiren diyetler sağlıksıztır, ölümlere neden olabilir. Önemli olan kişinin vücut yapısına göre diyet yapmasıdır dediler.

Yayınlanma: 09.09.2008 - 09:59
Abone Ol google-news

Kilo vermek için yapılan bilinçsiz diyetler ölümlere neden olabiliyor. Diyetisyenler, uzman eşliğinde başlanılan diyet programlarında kişinin genel sağlık durumunun detaylı olarak kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayarak, kısa sürede kilo verilmesini hedefleyen şok diyetlerin kalorisi düşük gıdalarla beslenmeyi temel aldığını, bu nedenle ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini söylediler.

Doktor Muzaffer Kuşhanın kliniğinde zayıflama programına giren ve önceki gün kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren eski Galatasaray Asbaşkanı Ali Dürüstün yeğeni 19 yaşındaki Dila Kurtun ölümünün ardından gözler sağlıklı diyet nasıl yapılırsorularına çevrildi.

Aynı klinikte 6 ay önce aşırı kilolarından şikâyet ederek diyet programına alınan Amerikalı işadamı Cristopher Devris 36 kilo vermiş, ardından kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmişti. Dila Kurtun sağlık kontrollerinden geçirildikten sonra diyet programına alındığı, spor ve günlük diyetlerle takip edildiği ve 1.5 ayda 15 kilo verdiği belirtildi. Dr. Kuşhan, Kurta verilen diyet programının 70 yaşındaki kişiye de verildiğini anımsatarak Dila sağlıklı bir kızdı. İnsanı her yaşta yakalayabilen ve ölüme neden olan katil bir gen vardır. Kurtun ölümüne de bu neden olmuş olabilir dedi.

‘Haftada en fazla 2 kilo verilebilir'

Beslenme ve diyet uzmanı Taylan Kümeli, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) sağlıklı bir insanın haftada verebileceği kilo oranını 500 gram ile 2 kilo arasında belirlediğini ifade ederek 2 kilo verilmesi de 120 kilonun üzerindeki insanlara önerilir. Kısa zamanda aşırı kilo vermek ölümlere neden olabilir. Diyet programına alınmadan önce kan testi yapılarak şekerine, kanına, tiroidine bakılır. Ardından bir beden eğitimi uzmanı kişinin ne kadar spor yapabileceğine bakar, psikolojisine karar verildikten sonra programa alınır.

Türkiye Diyetisyenler Derneği İstanbul Şube Başkanı diyetisyen Fatmagül Yılmaz, kısa sürede kilo verimini hedefleyen şok diyetlerin kalorisinin düşük olduğunu kaydederek şunları söyledi: Bu diyetlerde daha çok yağ kaybı yerine kas ve su atımı söz konusudur. Sonuçta kansızlık, vitaminmineral eksikliklerine bağlı ağızda yaralar, ciltte kuruma, saçlarda aşırı dökülme, tırnakta şekil bozuklukları, mide problemleri ve kalbinizin yorulmasıyla sağlığınızı tehdit etmeye başlar.

Diyetisyen Turgay Köse ise Düşük kalorili diyetler uzun vadede safra taşı oluşumu, kardiyak komplikasyonlar ve sıvıelektrolit dengesizliklerine; çok düşük kalorili diyetlerse gut hastalığı, kardiyak disritmiler ve hatta ölümlere bile sebep olabilirlerdedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler