Darbe iddiaları TSK'ye sorulacak

Ergenekon savcısı son 7 yıldaki darbe iddialarının Türk Silahlı Kuvvetleri'ne sorulmasını talep etti. Mahkeme de talebi kabul etti.

Yayınlanma: 25.09.2009 - 07:22
Abone Ol google-news

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın öğleden sonraki bölümünde iddianamenin okunmasına devam edildi. Duruşmada, daha sonra sanık ve avukatların taleplerinin dinlenmesine geçildi.

Davanın tutuklu sanıklarından Emcet Olcaytu, 20 Temmuz'da başlayan davada iddianamenin okunmasının bitmediğini dile getirdi.

Bugün itibariyle 3-4 sanığın talebinin bulunduğunu, bu sözlü taleplerin 25 dakika süreceğini belirten Olcaytu, ''İddianamenin bir an önce okunmasının tamamlanması için sözlü talepleri sınırlama görüşünde birleştik. Talepler yazılı olarak verilecek. Duruşma geçen Salı gece 24.00'e kadar devam etti. İddianamenin bugün saat 18.00-19.00'a kadar okunmasını, daha sonra sözlü talepler alındıktan sonra müzakere yapılmasını istiyoruz'' dedi.

Tutuklu sanıklardan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay da iddianamenin okunmasına devam edilmesini talep ettiklerini belirtti.

Davanın tutuklu sanıklarından Fatma Cengiz de iddianamede yer alan telefon kayıtlarındaki küfürlü cümlelerin okunmasına tepki gösterdi. Cengiz, ''Buraya iddianameyi mi dinlemeye geldik, yoksa iddia makamının küfürlerini mi dinlemeye geldik? Burada bulunan Türk milletinin evlatları küfür dinlemeye mi geldi? Küfür dinletmek istiyorsa biz çıkalım. Burada bayan dinleyiciler var. Bir daha millet ortasında küfürlü kelimeler okunmasın'' dedi.

Bunun üzerine, mahkeme heyetine başkanlık yapan üye hakim Hasan Hüseyin Özese, savcılara hitaben ''Küfürlü bölümleri es geçsek iyi olur'' diye konuştu. Mahkeme heyeti, sanıkların talepleri üzerine duruşmaya bir süre ara verdi. Aranın ardından yeniden başlayan duruşmada iddianamenin okunmasıyla devam ediyor.
 

7. oturum yapılıyor

Bu arada, ikici Ergenekon davasının ilk duruşmalarına ait tutanakların yazımı da tamamlandı.

Buna göre, birleştirme kararı verilmeden önce 20 Temmuz ve 6 Ağustosta görülen ikinci dava 2 celse olarak tamamlandı.

Mahkeme heyetinin Ergenekon soruşturması kapsamında açılan üçüncü iddianame üzerinden birleştirilen 2 davayı yürütürken, 7 Eylül tarihindeki oturumu birinci celse olarak açtığı görüldü. Duruşma tutanakların göre, bugün davanın 7. oturumu yapılıyor.

 

Avukatın duruşmadan çekilmesi istendi

İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün avukatı Ali Rıza Dizdar, mahkeme heyetine başkanlık yapan üye hakim Hasan Hüseyin Özese'nin duruşmalardan çekilmesini istedi.

Avukat Dizdar, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği dilekçede, dünkü oturumda kendisine söz vermeyen hakim Özese'nin ''CMK'ye aykırı hareket ettiğini'' savundu.

Dizdar dilekçesinde, ''Mahkemeniz dün vermeye çalıştığım dilekçeyi almayarak oturumu kapattı. Bu savunma hakkına resmen saldırı olup ceza usul hukukunu bilmemekten geçmektedir. CMK 192'ye göre karar talep ediyorum. Mahkeme başkanını, mahkemeyi idare eden başkanı reddediyorum. Kendisinden ciddi bir hukukçu davranışı ile duruşmalardan çekilmesini bekliyorum'' ifadesine yer verdi.

Dünkü oturumun sonunda mahkemeye sunacağı dilekçeyle ilgili açıklama yapmak istediğini belirten avukat Dizdar'a hakim Hasan Hüseyin Özese, talebini yazılı olarak verebileceğini, sözlü talepleri belirli günlerde aldıklarını söylemişti. Bunun üzerine avukat Dizdar, mahkemeye dilekçesini sunmamıştı.

Öte yandan, tutuklu sanık Tuncay Özkan da avukatı aracılıyla Türkiye Barolar Birliği Başkanlığına gönderilmek amacıyla hazırladığı dilekçesinde, hukukun temel ve evrensel ilkelerinden kaynaklanan hakların ve hukukun korunması için bu kurum tarafından Ergenekon duruşmaların izlenmesini talep etti.

Türkiye Barolar Birliğine iddianameyi gönderdiğini belirten Özkan, dilekçesinde ''Suçumu bana gösterin. Savunmamı nasıl yapacağım? Ya da bu hukuksuzluğa müdahale edin. Türkiye Barolar Birliğini bu konuda yardıma çağırıyorum'' ifadesini kullandı.

 

Darbe iddiaları TSK'ye sorulsun

İkinci Ergenekon davasına katılan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, 2002-2009 yılları arasında Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) bir darbe girişimi olup olmadığının Genelkurmay Başkanlığı'ndan sorulmasını istedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, savcılar tarafından iddianamenin okunmasına devam edildi.

Savcı Nihat Taşkın, özetleyerek okudukları iddianamenin genel kısmının bittiğini, bundan sonraki bölümde sanıkların hukuki değerlendirmelerinin yapılacağını söyledi.

Bunun üzerine mahkeme heyetine başkanlık yapan üye hakim Hasan Hüseyin Özese, iddianamenin okunmasına ara vererek, taleplere ilişkin görüşlerini açıklamak üzere Savcı Pekgüzel'e söz verdi.

Savcı Pekgüzel, mahkemenin aldığı ''Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu hakkında ne gibi bir işlem yapıldığının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına sorulması, telefon görüşmelerinin de Telekomünikasyon İletişim Başkanlığından istenmesi'' yönündeki kararın geri alınması yönünde avukat Hasan Fehmi Demir tarafından talepte bulunulduğunu kaydetti.

Kanadoğlu'nun bu davanın taraflarından olmadığını ifade eden Savcı Pekgüzel, bu talebin reddedilmesini istedi.

Pekgüzel, Genelkurmay Başkanlığı'na yazı yazılarak, 2002-2009 yılları arasında Türk Silahlı Kuvvetleri'nde darbe girişimi olup olmadığının sorulmasını, olmuşsa ilgili belgelerin istenilmesini talep etti.

 

Mahkeme talebi kabul etti

İkinci Ergenekon davasına bakan mahkeme, 2000-2009 yılları arasında Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) darbeye teşebbüs amacıyla bir örgütlenme olup olmadığının Genelkurmay Başkanlığı'ndan sorulmasını kararlaştırdı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasında, mahkeme heyetine başkanlık yapan üye hakim Hasan Hüseyin Özese, verilen aranın ardından alınan kararları açıkladı.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Tuncay Özkan'ın talebi doğrultusunda, Genelkurmay Başkanlığına yazı yazılmasını kararlaştırarak, 2000-2009 yılları arasında TSK içerisinde askeri darbeye teşebbüs amacıyla bir örgütlenme olup olmadığı konusunda inceleme, soruşturma yapılıp yapılmadığının tespiti ile, var ise her türlü istihbarat, bilgi, belge ve diğer evrakın onaylı suretlerinin gönderilmesinin istenmesini karara bağladı.

Mahkeme, yine Genelkurmay Başkanlığı'na yazı yazılarak, iddianamede belirtilen ''Sarıkız-Ay Işığı, Eldiven ve Yakamoz'' adlı darbe senaryolarıyla ilgili mevcut olduğu takdirde her türlü bilgi ve belgenin gönderilmesinin istenmesini kararlaştırdı.
Duruşma, 12 Ekim Pazartesi günü saat 09.30'a ertelendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler