İlk mandalina komşulara

Erkenci olması, kolay bakımı ve yüksek fiyatı ile Çukurovalı çiftlerin yeni gözdesi olan ve hasadı başlayan okitsu cinsi mandalinalarda ilk ürünlerin, başta Bulgaristan, Irak ve Rusya olmak üzere komşu ülkelere ihraç edildiği bildirildi.

Yayınlanma: 26.09.2009 - 07:00
Abone Ol google-news

Erzin Narenciye Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Tayfun Karaman, narenciye üretimi ile ünlü Hatay'da son yıllarda üreticilerin anavatanı Japonya olan okitsu cinsi mandalinaya yöneldiğini söyledi.

Okitsu cinsi mandalinanın bakımının kolay, hasadının ise diğer türlere göre yaklaşık bir ay önce olması nedeniyle fazlaca tercih edildiğini ve yüksek fiyattan alıcı bulduğunu anlatan Karaman, ''İlçede yıllık 180 bin ton civarında mandalina üretimi yapılıyor. Son yıllarda okitsu cinsinin egemenliği ise giderek artıyor. Erkenci tür olması nedeniyle kolayca pazar bulabilen üreticiler yeni bahçeler oluşturuyor, ilçedeki bahçelerin yüzde 25'i okitsu cinsi oldu'' dedi.

Okitsu cinsinin erkenci olmasının yanında çekirdeksiz, tadının mayhoş, kabuğunun ise gevşek oluşunun pazar şansının yükselttiğini bildiren Karaman, ilk ürünlerin ise komşu ülkelere gönderildiğini kaydetti. Mandalinada en büyük pazarın Bulgaristan, Rusya ve Irak olduğunu belirten Karaman, bu ülkelerin yanı sıra Romanya, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri gibi değişik ülkelere de ihracatın yapıldığını söyledi.

En büyük rakip İspanya

Avrupa pazarındaki en büyük rakiplerinin İspanya olduğunu ifade eden Karaman, ''İspanya, bizden yaklaşık bir hafta önce başladığı hasat nedeniyle Avrupa pazarını elinde bulunduruyor, ancak ürünü neredeyse bizim iki katımıza satıyor. En büyük avantajımız fiyat. İspanya'ya göre düşük kalan fiyatımızla, ilerleyen yıllarda bu ülkenin Avrupa'daki hakimiyetini kırmak istiyoruz'' dedi. Mandalinanın pazar şansını artırmak için kayıt altına alma çalışmaları ile gıda güvenliği belgelerini oluşturma çabalarının da sürdüğünü anlatan Karaman, mandalinanın yaklaşık bir hafta olan raf ömrünü uzatabilmek için araştırmalar yaptıklarını bildirdi.

'Üretim alanı 2 kat arttı'

Dörtyol Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hasan Eker de yüksek fiyattan kolayca alıcı bulunan okitsu cinsi mandalinanın yöredeki dikim alanlarının hızla arttığına dikkati çekti.
Eker, okitsu cinsinin 10-15 yıllık bir geçmişinin olmasına rağmen Dörtyol çevresinde 2 bin dönüm araziye ulaşıldığını belirterek, ''Üreticilerimizin çoğu eski ağaçları sökerek bu cins mandalinaya yöneldi. Geçtiğimiz yıl 15 bin ton rekolte vardı, bu yıl 30 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Bu cinsin en büyük avantajı erken olgunlaşması ve lezzeti'' dedi. Tezgahtaki fiyatı 2,5 TL'ye kadar ulaşan mandalinanın, tarlada 70-80 kuruşa satıldığını belirten Eker, değişik bölgelerde faklı fiyatlardan ürün satılmasının ise aracılardan kaynaklandığını söyledi. Eker, hasadın ekim ayının ortalarına kadar süreceğini belirtirken yöreden ilk ürünlerin ise Rusya, Ukrayna, Romanya gibi komşu ülkelere gönderildiğini anlattı. Eker, ihracatın artması ile yörede ihracata yönelik faaliyet gösteren firma sayısında da artış gözlendiğini belirtti.

Dörtyol Turunçgil Yetiştiriciler Derneği Başkanı Ahmet Çardak da (TUYED) artan üretimden çiftçiler kadar ülke ekonomisinin de faydalandığını kaydederek, ''Giderek artan ihracat yöre çiftçisinin yüzünü güldürüyor'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler