Balkız: AKP göz boyamak istiyor

Türkiye Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, ''Alevi çalıştaylarının göz boyamaktan öte bir hizmeti olmadığını'' belirterek, ''zorunlu din derslerinin kaldırılması talebimizi, İslam için tehdit ilan edilmesi ayrımcılıktır'' dedi.

Yayınlanma: 26.09.2009 - 12:41
Abone Ol google-news

Türkiye Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin (PSAKD) Ataşehir Mustafa Kemal Mahallesi'ndeki şubesinde, PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş ve dernek yöneticileriyle birlikte basın toplantısı düzenledi.
Türkiye'nin 7 ayrı bölgesinden geçen yıl başlattıkları ve Ankara'da yapılan ''Büyük Alevi Yürüyüşü Mitingi'' ile ''eşit yurttaşlık hakkı'' taleplerini kamuoyu ile paylaştıklarını hatırlatan Balkız, bu mitingin Alevi tarihinde bir milat olduğunu, Türkiye'nin demokrasi tarihinde önemli bir yer tuttuğunu belirtti.

Miting sonrası oluşan kamuoyu baskısının da etkisiyle AKP hükümetinin ''Alevi Açılımı'', ''Alevi Çalıştayı'' adı altında bir süreç başlattığını, başlangıç olarak da Alevilerin dinlendiğini kaydeden Balkız, şunları söyledi:

''Alevi çalıştaylarının göz boyamaktan öte bir hizmeti olmamıştır. Alevi talepleri Alevilerle çözülebilecek iken hükümet, sorunu sürece yayarak, ipe un sermeye başladı. Diyanetçiler ile ilahiyatçılar da dahil olmak üzere ilgili ilgisiz birçok kesimi dinledi, dinlemeye devam ediyor. AKP gerçekten sorun mu çözüyor, bizleri oyalıyor mu? Bizce belli oldu. Zira Diyanet İşleri Başkanlığı, 'zorunlu din derslerinin kaldırılması' talebimizin İslam için tehdit oluşturduğunu ilan etti. Diyanet İşleri Başkanlığının yaptığı, başta tüm laik, demokrat kimseler olmak üzere, Alevilerin hak ve hukukunu savunan örgütlerimizi ve örgüt yöneticilerimizi tehdit etmektedir. Şeriatçı gizli örgütlere ve militanlara hedef göstermektedir. Diyanet İşleri Başkanlığının, 'zorunlu din derslerinin kaldırılması' talebimizi, İslam için tehdit ilan etmesi, hedef gösterme ve ayrımcılıktır.''

Hükümetin, Alevilerin sesini duymadığını ifade eden Balkız, ''eşit yurttaşlık hakkı'' taleplerini bir kez daha haykırmak amacıyla geçen yılki mitingin yıl dönümü olan 8 Kasım 2009 tarihinde Kadıköy'de miting düzenleyeceklerini bildirdi.

Balkız, ''Dileriz ki AKP önce önüne konulmuş olan mahkeme kararlarını uygular, devamında tek tek ama hızlıca bu haklı, meşru, insani, vicdani taleplerimizi yerine getirir, ülkemizi rahatlatır. Böylece 'açılım' oyununa son verir'' dedi.

Balkız, basın mensuplarının soruları üzerine, Alevilere Osmanlı'dan hediye olan dergahların Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün elinde bulunduğunu, Alevilerin bu mekanlarda ''kiracı'' olarak yaşadığını söyledi.

''Kendi cemevimize para ödeyerek girip ibadet edebiliyoruz'' diyen Balkız, ''Bu bir zulümdür, vicdanla, insanlıkla alakası yoktur. Camilerde para vererek ibadet edildiğini düşünürseniz, Alevilerin sorunlarını daha iyi anlayacaksınız'' dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler