Şahin'den gündeme ilişkin açıklamalar

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Ergenekon davası savcılarıyla ilgili incelemenin haftalar önce başladığını ve tamamlanmış olabileceğini söyledi. Şahin "Savcı arkadaşlarımız kendilerine verilen görevleri, hukuk çerçevesinde geceli gündüzlü çalışarak yerine getirmeye çalışıyorlar. İncelemede varılan sonuca göre soruşturmaya da dönebilir.'' dedi.

Yayınlanma: 09.09.2008 - 12:47
Abone Ol google-news

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Dağlıca saldırısında şehit olan Uzman Çavuş Mustafa Uysal adına memleketi Antalya'nın Manavgat ilçesi Çardak köyünde yaptırılan ilköğretim okulunun açılışının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

''Ergenekon'' soruşturmasını yürüten savcılarla ilgili inceleme başlatılmasına ilişkin sorular üzerine Şahin, bugün bazı yazılı basında ve televizyonlarda konuyla ilgili haberler olduğunu gördüğünü söyledi. Bakanlığa, ilk derece mahkemelerde görev yapan hakim ve savcılarla ilgili zaman zaman şikayetler geldiğine işaret eden Bakan Şahin, bu şikayetlerin makul süre içinde bakanlıkça incelendiğini belirtti. ''İstanbul'da adına Engenekon denen davayla ilgili soruşturmayı yürüten kişilerle ilgili de bir takım şikayetler geldiğini'' ifade eden Şahin, şunları söyledi:
''Bu şikayetlerin bir dosyaya konarak incelenmesi talimatı verdim. Bu yeni değil, haftalar öncesinde verilen bir talimattır. İlgili genel müdürüm bu incelemeyi yürütüyor. Tamamlamış olabilirler. Dün akşam resepsiyonda bir soru üzerine konu gündeme gelince henüz incelemediğimi söylemiştim. Resepsiyondan sonra akşam Antalya'ya geldiğim için de henüz inceleme fırsatı bulamadım. Bu incelemeyle ilgili sonucu öğrendikten sonra siz basın mensuplarıyla ve kamuoyuyla paylaşırım. Yalnız, bir savcı arkadaşımızın isminden söz edilerek, sürekli inceleme konusunda isminden bahsedilmiş olmasını da biraz yadırgadığımı ifade etmek istiyorum. Savcı arkadaşlarımız kendilerine verilen görevleri, hukuk çerçevesinde geceli gündüzlü çalışarak yerine getirmeye çalışıyorlar. Sanki arkadaşlarımız yargı görevi ifa ederken suç işliyorlarmış gibi bir anlayışla kendilerinin haber konusu yapılıyor olmalarını şık bulmuyorum. Çünkü bir yıl içinde belki yüzlerce buna benzer incelemeler yapılır. Bazen bu incelemeler, incelemede varılan sonuca göre soruşturmaya da dönebilir.''

Savcılar hakkında soruşturma

''Hangi konularda savcılar hakkında şikayet geldi?'' sorusuna da Bakan Şahin, ''Dava nedeniyle tutuklular, yakınlar, bazen de meslek örgütlerinin, avukatların göndermiş olduğu bir takım iddialardır. Bunları yasal çerçevede Adalet Bakanlığı'nın ilgili genel müdürlüğü inceliyor. Sonuca ulaşıldığında bana bilgi verecekler'' dedi.
Bir gazetecinin Ergenekon davasının tutuklu sanığı iken sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilen İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever'in ''hasta olmadığının anlaşıldığı'' şeklindeki iddialarla ilgili sorusu üzerine Şahin, şunları ifade etti:
''Bana bir ihbar gelmedi. Sayın İlsever bilindiği gibi tutukluydu. Tutukluluğu ortadan kaldıracak olan da ilgili mahkemelerdir. Mahkemenin sağlık raporlarını göz önünde bulundurarak Sayın İlsever ile ilgili böyle bir karar verdiğini biliyorum. Ben doktor değilim. Sağlık raporunu da incelemedim. Onu, ilgili mahkeme ve savcılık incelemiştir. Ben de buna benzer bir haber okudum ama incelemiş ve araştırmış değilim.''

Almanya'daki deniz feneri davası

Almanya'daki Deniz Feneri Derneği davasıyla ilgili sorular üzerine de Bakan Şahin, bu davanın Almanya'da açılmış ve devam etmekte olan bir dava olduğunu söyledi.
Türkiye ile Almanya arasında cezai konularda 'adli yardımlaşma sözleşmesi' bulunduğunu vurgulayan Şahin, şöyle konuştu:
''İki ülke, cezai alanda bu tür konularda birbirleriyle yardımlaşabilir. Bu davayla ilgili Alman bakanlığından, bakanlığıma her hangi bir müracaat dosyası gelmedi. Geldiği takdirde sözleşmenin gereği neyse Adalet Bakanlığı onu yerine getirir. Şu ana kadar böyle bir bilgi gelmediği için bakanlığımın resen harekete geçme görevi yoktur. Savcılar, Adalet Bakanından talimat alarak görevi yapmazlar. Adalet Bakanlarının da herhangi bir konuda savcılara 'dava açın' ya da 'açmayın' diye talimat vermesi mümkün değil. 2005 yılındaki yasa değişikliğiyle Adalet Bakanlığının yetkisi ortadan kaldırıldı. Üç yıldır böyle bir yetkimiz yok. Cumhuriyet savcıları herhangi bir olayı ihbar kabul ederek, resen harekete geçerek soruşturma yapabilirler. Bu tamamen bizim dışımızda olan bir keyfiyettir.''

''Yargısız infaz"

Bir gazetecinin ''Hukukçu olarak bu davada ortaya çıkan iddialarla ilgili ne düşünüyorsunuz'' sorusu üzerine Bakan Şahin, şu yanıtı verdi:
''Bizde, bir kişinin herhangi bir yerde isminin geçmiş olması, herhangi bir yerde hakkında dava açılmış olması, o kişinin suçlu olduğunun karinesi olarak kabul edilir. Bazı basın yayın organlarında hemen hükümler veriliyor, kararlar veriliyor hatta bu kararlar kesinleştiriliyor. Yargısız infaz yapılıyor. Tüm uluslar arası hukuk kaideleri ve Anayasa'nın ilgili maddesi, 'Herkes, hakkında verilmiş kesin mahkeme kararı oluncaya kadar masumdur' der. Kimseyi suçlu ilan edemezsiniz. Bu bakımdan bir hukukçu olarak bu konuda değerlendirme yaparken Anayasa'nın bu hükmüne uygun davranmamız gerektiğini düşünüyorum. İsmi geçer geçmez; hakkında dava açılmış olur olmaz. Önce suçlu ilan edersiniz. Sonra kişi beraat ettiğinde vicdan azabı çekmeyecek misiniz? O bakımdan bu konularda çok dikkatli olalım.''
''Bu çerçevede Ergenekon iddianamesi çelişki yaratmıyor mu? Hakkında dava açılmayan birçok kişinin isminin iddianamede geçtiği görülmüştü''
sorusu üzerine de Şahin, ''Evet tabii. Söylediklerim bunun için de geçerlidir. Söylediklerim herhangi bir dava için doğru da diğeri için yanlış değil. Genel olarak her konuyla ilgilidir beyanlarım. O bakımdan bende bir çelişki yok'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan'ın açıklamalarıyla ilgili sorular üzerine de Bakan Şahin, bu konuda yorum yapmayacağını söyledi.

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun askerliğiyle ilgili soru üzerine Şahin, ''O konuyu Milli Savunma Bakanlığı bilir. Adalet Bakanlığının, kişinin askerlik yapıp yapmadığıyla ilgili bir görevi yok. Ancak YARSAV Başkanının askerlikten muaf olduğu ve bu konuda rapor aldığına yönelik bilgilerimiz var. Doğru mu, yanlış mı, raporda tahribatlar var mı bunu söyleyecek olan Milli Savunma Bakanlığıdır. Benim Adalet Bakanı olarak savcı arkadaşımız adına herhangi bir suçlayıcı beyanda bulunmam doğru olmaz'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler