Konya'da uydu kontrol merkezi açılacak

TÜRKSAT Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş Genel Müdürü Özkan Dalbay, Yedek Uydu Yer Kontrol Merkezi için Konya'da 50 dönüm arazi satın aldıklarını, merkezi 2010'da açmayı hedeflediklerini, merkezde 5-6 uyduyu aynı anda kontrol edebilecek bir sistem kurulacağını ifade etti.

Yayınlanma: 28.09.2009 - 07:21
Abone Ol google-news

TÜRKSAT Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş Genel Müdürü Özkan Dalbay, Ankara Gölbaşı Uydu Yer Kontrol Merkezi'ndeki yüksek seviyede güvenilir antenler, elektronik düzenekler, veri işletim sistemi, elektriksel güç kaynağı gibi ekipmanlarla, Türksat 1C, 2A ve 3A uydularının yörüngede tutulduğunu söyledi.

Uydular ile haberleşmenin merkezdeki 11 ve 9 metrelik antenlerle sağlandığını anlatan Dalbay, istasyonda tam yedekli olarak Uydu Kontrol Merkezi, Gözlem ve Kontrol Sistemi, Komünikasyon Gözlem Merkezi, Şifreleme Merkezi, Kesintisiz Enerji Sistemleri ile alt sistemlerin bulunduğuna dikkati çekti. Dalbay, Gölbaşı Uydu Yer Kontrol Merkezi'ndeki uydu simülatörünün operatörlerin eğitiminde ve uydu üzerinde sürülen prosedürlerin denenip onaylanmasında kullanıldığını da dile getirdi.

Gölbaşı Uydu Yer Kontrol Merkezi'nin yedeklenmesi için çalışmalarda sona gelindiğini belirten Dalbay, şunları kaydetti:
''Yedek Uydu Yer Kontrol Merkezi için Konya'da, Hazine'den 50 dönüm arazi satın aldık. Şu anda yedek uydu merkezinin projeleri çiziliyor. Yıl sonuna kadar yedek uydu yer kontrol merkezinin inşaat ihalesine çıkmak istiyoruz. Merkezi, 2010'da açmayı hedefliyoruz. Yedek uydu yer kontrol merkezinde 5-6 uyduyu aynı anda kontrol edebilecek bir sistem kurulacak. Şu anda Ankara Gölbaşı'ndaki yer kontrol merkezinde 3 uyduyu kontrol edecek donanım bulunuyor. Aynı süreçte Gölbaşı'ndaki merkezin de kapasitesi artırılacak. Çünkü 4A'nın uzaya gönderileceği 2011'de bu tesisler yeterli gelmeyecek.''

 

e-devlet de yedeklenecek

Türksat bünyesinde, ODTÜ'de Yedek Uydu Yer Kontrol Merkezi'nin bulunduğunu ve hizmet verdiğini hatırlatan Dalbay, ''Ama daha farklı bir coğrafyada, kısa vadede ulaşabileceğimiz bir yerde coğrafi yedeklilik önemli'' dedi.

Konya'ya yapılacak Yedek Uydu Kontrol Merkezi'nde uydu kontrolünün yanı sıra e-devlet'in ve kamu kuruluşlarının bilişim merkezleri ile bilgi sistemlerinin toplu yedekliliğinin de yapılacağına işaret eden Dalbay, bazı kamu kurumlarının bilgi sistemlerini kendi imkanları ile yedeklediklerini, bazılarının sistemlerinin ise yedekli olmadığını anlattı.

Dalbay, ''Biz, kamu kurumlarının bilişim merkezleri ile bilgi sistemlerinin yedeklenmesi için bu yatırımı yaptık ve her kurumun tekrar aynı yatırımı yapmasına gerek yok'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler