İsrail'de hayat durdu

İsrail'de Yahudilerin en kutsal günü olarak kabul edilen Kefaret Günü nedeniyle tren, şehirler arası otobüs ve dolmuş seferleriyle uçaklar durdu. Televizyonlarla radyolar sustu.

Yayınlanma: 28.09.2009 - 20:53
Abone Ol google-news

İsrail'de Yahudilerin en kutsal günü olarak kabul edilen Yom Kippur (Kefaret Günü) genel olarak sakin geçti.

İsrail'de dün akşamdan bugün gün batımına kadar tüm kamu ve özel araç trafiğinin yanı sıra tren, şehirler arası otobüs ve dolmuş seferleriyle uçaklar durdu. Televizyonlarla radyolar sustu. İnternet siteleri bazı yayınlarına tümüyle ara verdi, kimisi ise sadece ülke dışındaki olayları başlıklar halinde duyurmakla yetindi.

Kudüs'te bazı aşırı sağcıların Haremüşşerif'e girmeleri nedeniyle Filistinliler ile İsrail polisi arasında dün çıkan çatışmaların ardından, Kippur Günü'ne gergin başlayan kent, bugünü genelde sakin geçirdi. İsrail askerleri Eski Kent içinde hemen bütün sokaklarda yoğun olarak konuşlandı. Bazı askerler görev başında dua etti, Tevrat okudu.

Kudüs'ün Beytullahim ve El Halil'e doğru giden ana caddelerinden "Hebron Yolu"ndan geçen Araplara ait birkaç aracın, bazı Yahudiler tarafından taşlandığı bildirildi. Bir kişinin bu sırada hafif şekilde yaralandığı, bazı araçlarda da hasar meydana geldiği, polisin araçları taşladıklarından şüphelenilen 5 kişiyi gözaltına aldığı belirtildi.

Kudüs'ün Batı kesiminde, diğer kentlerde olduğu gibi tüm dükkanlar, kafeler, lokantalar, resmi ve özel iş yerleri kapanırken, Eski Kent'in Yahudi mahallesi haricindeki diğer mahalleleri günlerini normal sürdürdü. Lokantalar, kafeler, iş yerleri hizmet verdi. Kudüs'ün Arap mahalleride de gün olağan şekilde devam ederken, Arap sürücüler genellikle Yahudi tarafına geçmedi.

Batı Kudüs caddelerinde sadece güvenlik ve polis araçlarının geçtiği gözlendi.
Ülke çapında sadece bisikletlerin trafiğe çıkabildiği İsrail'de yoğun bisiklet kazası yaşandı. Boş yollarda bisiklet ve kaykaylarla gezen çocuklardan 160'dan fazlası yaralanmalar nedeniyle hastanelere taşındı.
 

Gazze'den 3 roket saldırısı

Kippur Günü'nde Gazze Şeridi'nden İsrail'e 3 Kassam roketiyle birkaç havan mermisi atıldı. Roketlerden 2'si İsrail tarafına düştü, ancak ölen ya da yaralanan olmadı.
İsrail ordusu da roket rampalarının bulunduğu belirtilen bölgenin orta kesimindeki El Mugazzi Mülteci kampını tank ateşine tuttu. Filistinli kaynaklar, saldırıda 2 Filistinli gencin hafif şekilde yaralandığını belirtti.
 

Crocs yasak

Öte yandan, aşırı dincilerin Litvanya grubu hahamlarından Haham Elyaşiv, Kippur Günü'nde deriden yapılmadıkları halde, "crocs" adı verilen terliklerin giyilmemesinin iyi olacağını belirtti.

Hahamın uyarıda bulunmasının ardında, çok rahat olarak bilinen bu terliklerin, böyle bir günde hissedilmesi gereken manevi ıstırabı yeterince vermemesinden kaynaklandığı belirtiliyor.

Deri ayakkabı veya terlikler, asıl amacı bağışlanmak olan Kippur Günü'nde tevazu ve merhametin bir sembolü olarak, geleneksel olarak giyilmiyor.

Elyaşiv'in sözlerine rağmen, Kudüs'te Yahudilerin kutsal mekanı Ağlama Duvarı'na gelenlerin pek çoğunun crocs terlikleri ayaklarından çıkarmadıkları gözlendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler