Ailelerin gelirleri düştü

Türkiye Refah İzleme Anketi'ne göre, ailelerin neredeyse dörtte üçünün Ekim 2008 ile Haziran 2009 arasında gelirleri düştü.

Yayınlanma: 29.09.2009 - 09:01
Abone Ol google-news

TEPAV, UNICEF ve Dünya Bankası tarafından Ankara, İstanbul, İzmir ve Kocaeli merkezinde "Türkiye Refah İzleme Anketi'ne" göre, 2 bin 100 ailenin dörtte üçü gelirlerinin Ekim 2008 ile Haziran 2009 döneminde düştüğünü belirtti. Kentlerde yaşayan aileler gelirlerindeki düşüşe uyum sağlamak için çeşitli yollara başvurduğu görüldü. Öncelikle, aileler daha ucuz gıda ve gıda dışı ürünlere yöneldiler, ancak aynı zamanda gıda tüketiminin miktarında da tasarrufa gittiler. Yaygın olarak başvurulan diğer yollar ise sosyal etkinliklere yapılan harcamaların kısılması, gıda ürünlerini kendilerinin üretmesi ve ulaşım tercihlerinin değiştirilmesi oldu. Öte yandan, ailelerin eğitim ve sağlık harcamalarını mümkün olduğunca korudukları görüldü.

Anketin gerçekleştirildiği dönemde, katılımcıların üçte biri elektrik-gaz-su faturalarını ödeyemez duruma düştü ve yüzde 9'unun en azında geçici süreyle de olsa faturalarını ödeyemediklerinden dolayı bağlantıları kesildi.


Aileler geçinebilmek için yüklü borç altına girdi

Kentlerde yaşayan yoksul ailelerin çoğu gelirlerini ve giderlerini denkleştirebilmek için komşularından, dostlarından, ailelerinden, toplumlarından ve kamu programlarından destek aldıklarını bildirdi. Özellikle yoksullar ve orta sınıf olmak üzere, aileler geçinebilmek için yüklü bir borçlanma altına girdi ve yeni alınan borçlar toplam aylık gelirlerinin yarısına ulaştı. Bununla birlikte, bazı aileler ile yapılan derinlemesine görüşmeler, bu destek ağlarının daralmakta olduğunu gösterdi ve en yoksul aileler yaklaşık beşte birinin her türlü destekten yoksun kaldıklarını belirtti.


"İş kaybı krizin en görünür etkisi"

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Ulrich Zachau, "İş kaybı ekonomik krizin en görünür etkisidir, ancak özellikle kayıt dışı sektörde çalışanlar ve kendi işini yapanlar olmak üzere çalışanların da birçoğu işleri olmasına rağmen gelirlerinde düşüş olduğunu bildirdi" dedi.

Bu düşüşlerden en fazla yoksulların etkilendiğini ifade eden Zachau, bu şehirlerdeki en yoksul aileler arasında, on aileden dokuzunun daha düşük gelirle başa çıkabilmenin yolunu bulmak zorunda kaldıklarını bildirdiğini ifade etti.


"Yoksul aileler krizde çocuklarının gıda tüketimlerini kıstı"

UNICEF Türkiye Daimi Temsilcisi Reza Hosseini çalışma ile ilgili olarak "Anket, krizin sonuçları ile başa çıkabilmek için ailelerin çok çeşitli yollara başvurduğunu ortaya koymaktadır. Önemli bulgulardan birisi, yoksul ailelerin ebeveynlerinin neredeyse yarısının çocuklarının gıda tüketimlerini kısmak zorunda kaldıklarını bildirmesidir. Bu ekonomik gerilimin yoksul aileler için devam edip etmediğini çok yakından takip etmemiz gerekecek." dedi.

TEPAV Direktörü Güven Sak ise şöyle dedi:
"Anket ekonomik yavaşlamanın Türkiye'deki aileler üzerindeki etkileri ile ilgili olarak oldukça fazla bilgi sağlamaktadır. Aynı zamanda, bu gibi zamanlarda etkilenen aileleri desteklemek için uygulanabilecek en iyi sosyal politikaların neler olduğu konusunda Hükümet, sivil toplum, üniversiteler ve genel kamuoyu arasında bir diyalog ihtiyacı bulunduğunu ortaya koymaktadır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler