Kıbrıs'ta umuda doğru

Kıbrıs müzakerelerinin ikinci turu Perşembe günü başlıyor. KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, "yönetim ve güç paylaşımı" konusunu ele almak üzere perşembe günü Lefkoşa ara bölgede, BM kontrolündeki Lefkoşa Uluslararası Havaalanı'nda görüşmelere tahsis edilen binada görüşecek.

Yayınlanma: 09.09.2008 - 14:35
Abone Ol google-news

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Birleşmiş Milletler kontrölünde biraraya gelecek.

İki liderin sorumluluğunda sürdürülecek müzakerelere taraflar, liderler dahil 5'er kişilik heyetlerle görüşmelere katılacak. Liderlerin üçüncü görüşmesi 18 Eylül'de yapılacak.

 

"Tarihi bir gelişme"

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, bugün düzenlediği haftalık basın toplantısında, Kıbrıs sorununun esaslarının ele alınmaya başlayacak olmasının tarihi bir gelişme olduğuna işaret ederek, iki tarafın da bu aşamadan sonra tam kapasite ve sorumlulukla müzakerelerde bulunması ve sonuçta iki halkın onayına sunulabilecek bir anlaşma ortaya çıkarması gerektiğini söyledi.

Erçakıca, Türk tarafının bu süreçte tam kapasite ve yapıcılıkla çalışacağını, ancak Rum tarafının da aynı yapıcılığı ve esnekliği ortaya koyması gerektiğini kaydetti.
Kıbrıs sorununun, Türk halkının Rum tarafının idaresi altına girmeyi kabul etmediği ve buna karşı direnmeyi tercih ettiği için ortaya çıktığına dikkati çeken Erçakıca, "Sorunun çözümü, bu temel gerçekliğin kabul edilmesi ve çözüm arayışlarının bu temel üstünde yükselmesiyle mümkün olacaktır. Bu nedenle, bulunacak olan çözümün iki halkın siyasi eşitliği ile iki kurucu devletin eşit statüsüne dayanması esas olacaktır" dedi.

 

Rumlar Türkiye'yi kabul etmeli

Kıbrıs Rum tarafının geçmişte ortaya koyduğu tutumun ve saldırılarının, kurulacak düzenin Türkiye tarafından garanti edilmesini zorunlu kıldığına işaret eden Hasan Erçakıca, "Türkiye'nin garantisinin devam ettirilmesinin tarihsel haklılık ve vazgeçilmez ilkelerden olduğunun Rum tarafınca kabul edilmesi" gerektiğini söyledi.

 

"Yavuz hırsız"

Hasan Erçakıca, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın KKTC Cumhurbaşkanı Talat'a hitaben "Az konuş" şeklindeki ifadesini, "Yavuz hırsız ev sahibini bastırır" diye yanıtladı.

 

Hristofyas iyimserliğini kaybetmeyecek

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs müzakerelerinin, "en iyi alametlerle başlamadığını, ancak müzakerelere ilişkin iyimserliğini kaybetmeyeceğini" söyledi. Rum basınına göre, Londra'da yayın yapan Rum Radyosuna (LGR) açıklamalarda bulunan Hristofyas, "Gürcistan'daki gelişmeler sebebiyle çok da normal olduğu söylenemeyecek uluslararası durumla, bunun da ötesinde, Kıbrıs Türk faktörlerinin kamuoyu açıklamaları, özellikle de Sayın Talat'ın Ankara'ya yaptığı son ziyarette Milli Güvenlik Kurulu'nun nisan ayındaki kararlarının vurgulanması göz önüne alındığında, 11 Eylülde başlayacak doğrudan müzakerelerin en iyi alametlerle başlamayacağını" savundu.

 

"Yerleşik"

"İyimserliğini kaybetmeyeceğini" ifade eden Hristofyas, "adanın bölünmüşlüğüne son vermek için elinden geleni yapacağını" söyledi.

Öte yandan Hristofyas, "yerleşik" olarak nitelediği Türkiye kökenli KKTC vatandaşlarının durumu konusunda yaptığı açıklamalara, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu 2. Hrisostomos'un yönelttiği eleştirilerle ilgili soruya karşılık, "Benim sadece, uluslararası topluma iyi niyetli olduğumuz mesajını vermek için, halihazırda kabul etmiş olduğumuz şeyleri söyleme cesaretim var" dedi.

Hristofyas, "Kabul edilemez tavizler vermem söz konusu değildir. İnşallah Kıbrıs sorununu sadece 50 bin 'yerleşiğin' kalmasıyla çözebiliriz. Sanırım bana ilk hayır dua Başpiskopostan gelecek" diye konuştu.

Hristofyas, "İngiltere'nin Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinde ne gibi bir etkisi olması gerektiği" yönündeki soruya karşılık ise "İngiltere'nin müzakere sürecinde olumlu bir rol üstlenmesi, ancak müdahalede bulunmaması gerektiğini" söyledi.
İngiltere Başbakanı Gordon Brown ile "müzakerelerin başarıya ulaşması için uygun ortamın oluşmasına katkıda bulunması konusunda anlaştıklarını" belirten Hristofyas, "İngiltere'nin yapabileceği şeyin Türkiye ile ilişkilerini kullanmak ve hiçbir zaman kabul edemeyecekleri uzlaşmaz tutum ve tezlerinden vazgeçmesi için Türkiye'ye baskı yapmak" olduğunu savundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler