Bulancak'ta fındık mitingi

Fındık Üreticileri Sendikası (FINDIK-SEN) tarafından Giresun'un Bulancak ilçesinde fındık mitingi düzenlendi. Mitinge bazı siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Mitinge katılan Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı Ufuk Uras'ın konuşma yapması üzerine miting alanını terk etti.

Yayınlanma: 09.09.2008 - 14:43
Abone Ol google-news

Fındık üreticilerinin sorunlarını gündeme getirmek üzere Fındık Üreticileri Sendikası (FINDIK-SEN) tarafından düzenlenen mitinge ÖDP Genel Bakanı Ufuk Uras da katıldı.

Mitingde konuşan Uras, Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin, üretici ve emekçiyi esas alan politikaların üretilmemesi olduğunu söyledi.Örgütsüz bir toplumu başka güçlerin yönettiğini belirten Uras, ''Bugün AK Parti iktidarı üreticilerimizi kendi kaderi ile baş başa bırakmıştır. Hani 'alın teri kurumadan emeğin hakkını vermemek bizden değildir' lafı. Neden peki söz fındık üreticisine gelince, onları piyasaya, tüccara ve tefecinin insafına teslim etmek hangi kitapta yazıyor. En az kötüler kadar en az IMF'ciler kadar, en az emperyalistler kadar örgütlü olmadığımız takdirde işimiz çok zor'' diye konuştu.

Güçsüz olanların örgütlenmesinin sorunların çözümüne ivme kazandıracağını ve böylece kendini güçlü kılacağını anlatan Uras, ''Çünkü bizi sürüye saymalarını istemiyoruz. Bizler insanca yaşamak istiyoruz. Milletvekilleri maaşlarına zam yaptıklarında sağcısı solcusu herkes elini kaldırıyor. Bu maaş zammı neye göre belirleniyor? Gelin fındık üreticisinin, kamu çalışanının gelirlerine göre maaşlarınız artırılsın diyoruz. O zaman trene bakarmış gibi bakıyorlar'' dedi.

FINDIK-SEN Genel Başkanı Kutsi Yaşar ise kendini çiftçinin kara gün dostu ilan eden Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO), bunu fındık üreticisine değil, hububat ve bakliyat üreticisine yapmasını istedi.

AK Parti iktidarının fındık üreticisini tercih etmediğini, tercihleri çok uluslu tarım ve gıda şirketlerinden yana kullandığını belirten Yaşar, şunları kaydetti:
''Fındığa 4 YTL müdahale fiyatı açıklarsın, piyasada fındık 1,50 YTL-2,00 YTL'den işlem görürse, fındık 4 YTL'den aşağı fiyattan satılamaz dersin ve müdahale edersin. Şu anda serbest piyasada sivri ve kara fındık 1,50 YTL, tombul fındık ise 2,00 YTL'dir. Bu mudur müdahale fiyatı? O zaman akla şu gelir. Tamam AK Parti iktidarı piyasaya müdahale ediyor. Ama bu kimin için, tüccarlar için. Tüccarlar daha fazla kazansın diye müdahale ediyor. Fındık üreticisi bu gerçeği mutlaka görmelidir. İktidar partisine buna göre tavrını almalıdır''
diye konuştu.

Miting alanını terk ettiler

Bu arada, mitingde konuşmalara geçilmeden önce, ÖDP Genel Başkanı Uras'ın konuşma yapacağını öğrenen Giresun Esnaf ve Sanatkarları Odaları (GESOB) Başkanı Ali Kara ve Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı ile bazı sivil toplum örgütü temsilcileri miting alanını terk etti.

Akbaşlı daha sonra yaptığı yazılı açıklamada ''Miting alanında fındıkla ilgisi olmayan kişi, topluluk, siyasi teşekkül tertiplerinin fındığa uygun olmayan söz, davranış ve sloganları ile karşılaştım. Konusu fındık, içinde de üreticisi olmayan hiç bir talep ve oluşumun içerisinde olamayacağımdan, fındık ve fındıkçının talebi dışında da hiç bir amaca uygun hareket edemeyeceğim" dedi.

Emniyet güçlerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı miting, konuşmaların ardından sona erdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler