Kış yaklaşırken baca temizliğine dikkat

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz, havaların soğumaya başladığı şu günlerde, doğalgaz ve diğer yakıt atıklarının hava çıkış noktası olan baca temizliğinin ihmal edilmemesini istedi.

Yayınlanma: 30.09.2009 - 09:41
Abone Ol google-news

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz, kış aylarında baca tıkanıklığı sonucu yaşanan çok sayıda yangının, mal ve can güvenliğini tehdit ettiğini, gerek gazın, gerekse katı yakıtlı dumanın dışarıya çıkamaması sonucu karbonmonoksit zehirlenmesiyle de birçok insan hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Yurttaşların bacalarını mutlaka temizletmesi gerektiğini belirten Kurutuz, şu önerilerde bulundu: ''Bugüne kadar bacanızı temizletmediyseniz, mutlaka bacalarınızı temizletmeyi ve kontrol ettirmeyi unutmayın. Karbonmonoksit zehirlenmeleri ve kış aylarında çıkan yangınların önemli bir bölümü bacaların tıkanması sonucu meydana geliyor.
Baca yangınlarından korunmanın tek yolu, sanayi işletmelerinde 3-6 ayda, daire ve apartmanlarda ise yılda en az bir kere bacaların temizletilmesidir. Bacaların normal soba, doğalgaz ya da katı yakıtlı olması fark etmez. Vatandaşlar bacalarını mutlaka yılda bir defa temizletsinler.''

Faruk Kurutuz, baca yangınlarının yanı sıra kış aylarında karşılaştıkları bir diğer tehlikenin de baca tıkanıklıkları sonucu meydana gelen karbonmonoksit zehirlenmeleri olduğunu belirtti. Bazı durumlarda bacanın içerisinde tıkanıklığa neden olarak sadece kurum, yağ atığı ve zift olmayabileceğini ifade eden Kurutuz, baca üzerinde yuva yapan kuşlar veya kalan çeşitli parçaların baca tıkanıklığına neden olabileceğini kaydetti. Bacaların temizlenmesi için İtfaiye Daire Başkanlığından randevu alınması gerektiğini belirten Faruk Kurutuz, yoğun talep nedeniyle baca temizliği işleminin bir haftalık takvim çerçevesinde gerçekleştirilebildiğini belirtti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler