BM'de terör mağdurları sempozyumu

BM Genel Sekreter Ban Ki-mun tarafından düzenlenen ''Terör Mağdurlarına Destek Sempozyumu'' başladı. BM'de ilk kez bu konuda düzenlenen sempozyumun ilk oturumunun başkanlığını Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin yapıyor.

Yayınlanma: 09.09.2008 - 16:51
Abone Ol google-news

Büyükelçi Baki İlkin, açıklamasında, toplantının siyasi bir içerik taşımadığını, BM'nin amacının terör mağdurlarını desteklemek olduğunu belirtti.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, terörizmin kurbanları arasında hiçbir ayrım yapmadığına dikkat çekerek, ''Biz bugün terör kurbanlarını anıyoruz, Londra'da, New York'ta, Madrid'De, İstanbul'da, Cezayir'de, Bağdat'ta meydana gelen terör saldırılarını her zaman anımsayalım'' dedi.
Toplantıda konuşma yapacak 18 terör mağduru içinde polis memuru Osman Kaya da bulunuyor. Kaya'nın Ankara'da 1 Ağustos 2003'te meydana gelen terör saldırısında yaralandığı öğrenildi.
Toplantıya terör mağdurlarının yanı sıra sivil toplum örgütleri, gazeteciler ile bölgesel kuruluşlar ve üye ülkelerin temsilcileri katılıyor.

Kolombiya'nın gerilla grubu FARC tarafından 2002 yılında kaçırılan 6 yıl rehinelik macerasından sonra iki ay önce kurtarılan Ingrid Betancourt, BM'nin terör mağdurlarına uluslararası statüsü vermesi gerektiğini belirtti.

Betancourt, terör kurbanlarıyla ilgili olarak BM tarafından bir web sitesi açılmasının ve kurbanlar ile bilgilerin bu siteye konulmasının terörizm ve terör kurbanlarına karşı ilgisizliği sona erdireceğini söyledi.

Betancourt, bazı toteliter devletlerin kendi ülkelerindeki terör kurbanlarının olduğu gerçeğini sakladıklarını belirterek, uluslararası alanda terör kurbanlarına verilecek bir statünün terör kurbanlarının haklarını iyileştireceğine inandığını kaydetti. Betancourt, dünyada tüm sorunların çözümünün aracının ise sevgi ve diyalog olduğunu vurguladı.

Ban Ki-mun ise BM'de ilk kez düzenlenen bu toplantının tarihi bir adım olduğunu, tüm dünyaya terörizmin acımasız yüzünü göstermesi ve kurbanların kişisel deneyimlerini uluslararası alanda paylaşmasının son derece önemli olduğunu söyledi.

Ban, Betancourt'un önerisine katılıp katılmadığının sorulması üzerine öneriyi değerlendireceğini belirtti.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler