"Eğitimde özelleştirmenin yeni adımları açığa çıkıyor"

KESK'e bağlı Eğitim Sen'in Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, eğitimde piyasalaştırma ve özelleştirme uygulamalarının yaygınlık kazandığını belirterek, velilerin eğitim harcamaları içindeki paylarının arttığını söyledi.

Yayınlanma: 01.10.2009 - 13:02
Abone Ol google-news

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Zübeyde Kılıç yaptığı açıklamada, okullarda kamusal finansmanın özel kesimden, şirketlerden sağlanan finansmanla yer değiştirdiğine dikkat çekerek, okulların açıldığı şu günlerde Erzurum'dan iki örnek verdi.

Bir haberde Erzurum'da en "lüks devlet okulu"nun velilerden toplanan 180 bin TL aracılığıyla donatıldığını, başka bir haberde de Erzurum'da bir okulda sponsor sınıf uygulamasının başlatıldığını ifade etti. Kılıç, habere göre "Palandöken ilçesi sınırları içerisindeki 512 öğrencili 20 derslikli Nevzat Karabağ Anadolu Öğretmen Lisesi'nde, 8 sınıfın tefrişatını gerçekleştiren ticari firmanın isimlerinin bu dersliklere verildiğini ve sponsor firmaların isimlerinin levhalara yazılarak derslik girişlerine asıldığını" ifade etti.

Okullara gerekli ödeneklerin ayrılmaması sonucunda şirketlerin dersliklere kadar girdiğini dile getiren Kılıç, kamunun eğitimdeki payının azaltılmasının bu perspektif dahilinde meşrulaştırıldığını kaydetti.

Almanya örneği


Benzer bir durumun Almanya'da da yaşandığını belirten Kılıç, büyük Alman firmalarının önce dersliklere, ardından da okullara adlarını verdiklerini söyleyerek şunları dile getirdi:
"Bu okullardan büyük firmaların sponsorluğu altında olanların istedikleri ödenekleri devletten almayı başardıkları, buna karşın sponsoru olmayan okulların aynı taleplerini devletten karşılamakta zorlandıkları, Alman sendikaları tarafından sıklıkla tarafımıza ifade edilmiştir.

Dolayısıyla sponsor uygulamasına gidilmesi, eğitimde kamusal boyutu tahrip edip özelleştirmeye dönük bir adım olarak yaygınlaştırılırken, aynı zamanda da devlet okulları arasında gelir ve ticari faaliyetlere göre hiyerarşik bir yapının ortaya çıkmasına yol açmaktadır."

Bu durumun kamusal eğitim hakkının ihlali niteliğinde olduğunu söyleyen Kılıç, "Uygulamadan derhal geri dönülmeli, okulları birer ticarethaneye çeviren anlayış yerine kamusal eğitime ayrılan pay arttırılarak sorunların kamusal yönde çözülmesi hedeflenmelidir" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler