Eskişehir çilek yurdu oluyor

Türkiye'nin her bölgesinde yetiştirilebilen tek meyve türü Çilek'tir. İçerdiği vitamin ve mineraller ile sağlık açısından çok yararlı olan bu meyvenin Eskişehir bölgesinde yaygınlaşması için Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi çalışma başlattı.

Yayınlanma: 10.09.2008 - 07:13
Abone Ol google-news

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin deneme tarlalarında çileğin Aromas ve Diamante çeşitleri ekildi. Fakülte yapacağı çalışma ile önümüzdeki yıldan itibaren çileğin Eskişehir bölgesinde kaliteli olarak yetiştirilmesine katkı verecek.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Engin Kınacı, ülkemizde Çilek üretiminde plastik örtü kullanıldığına da dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Eskişehir bölgesinde hangi çilek cinsinin üretilmesi halinde, çok ve kaliteli verim vereceği belirlememiz dışında, üretimde yeni bir metotta uyguluyoruz. Çilek üretiminde kullanılan örtünün seçimidir. Çilek üreticilerinin büyük bir kısmı plastik örtü kullanmaktadır. Bu örtülerin çoğu 1- 2 yıl içinde kullanılamaz duruma gelmekte ve atılmaktadır. Fakültemiz üretici için ekonomik bir kayıp ve çevre için önemli bir kirletici olması bakımından kullanılması çok iyi sayılmayacak olan plastik örtü yerine daha ucuz, daha dayanıklı ve uzun süre kullanılabilecek örtü çeşitleri konusunu da önemsemekte olduğundan, bu çalışmada yeni bir örtü çeşidini de incelemeye almıştır” diye konuştu.

Prof. Dr. Kınacı, Çilek konusunda yaptıkları çalışmalar konusunda şu bilgileri verdi:

Üzerinde çalışılan çilek çeşitleri damla sulama sistemi ile sulandığı için hem uygulama çok kolay olmakta ve işçilik gerektirmemekte hem de su ve enerjiden önemli oranda tasarruf yapılabilmektedir. Çilek üretiminin yaygınlaşmasının yararına inanan fakültemiz, başlangıçta yanlış uygulamalar yapılmaması için bu çalışmalara önem vermektedir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler