Baykal'dan işsizlik vurgusu

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Türkiye geriye doğru patinaj yapıyor, sürükleniyor. Bu manzarayı değerlendirirken elbette bunun yol açtığı işsizlik oranını da göz önünde bulundurmak durumundayız" diyerek yaşanan işsizliğe dikkat çekti.

Yayınlanma: 06.10.2009 - 11:30
Abone Ol google-news

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, yeni yasama yılının hayırlı olmasını diledi.

Erken seçim olmaması durumunda, 2009-2010 yılının mevcut parlamentonun tam çalışma yılı olarak gerçekleştireceği son çalışma yılı olacağını ifade eden Baykal, 2011 yılının tamamlanacak gibi gözükmediğini, 2011 yılının Mayıs ayında yapılacak bir seçimle daha kısa bir parlamento yılının yaşanacağını söyledi.

Baykal, ''Yani full çalışma yılı olarak en son bu var. AKP iktidarında bugün sonun gözüktüğü, finalin ortaya çıktığı bir noktadayız. Bir tarihi dönüşüm aşamasındayız'' dedi.

''AKP iktidarının 7 yılda Türkiye'yi getirdiği noktaya'' ilişkin değerlendirme yapan Baykal, iktidarın 2002 yılında yüzde 6.2 olarak devraldığı büyümeyi, 2008 yılı rakamlarına göre yüzde 1.1 noktasına getirdiğini ifade etti.

Baykal, Hükümet ve IMF yetkililerine göre, 2009 yılında ise ekonominin yüzde 6.5 küçüleceğini kaydederek, ''Her türlü laf cambazlığının ötesinde en somut, en temel, en önemli gerçek budur. Çünkü, her şey büyümeye bağlıdır. Büyümenin olmadığı yerde hiçbir şey yoktur. Büyüyen bir ekonomiyi devralmıştır. Devraldığından daha hızla küçülen bir ekonomiye dönüştürmüştür. Artı 6.2'yi eksi 6.5'a dönüştürmüştür'' diye konuştu.

Dünya konjonktürünün son 7 yılda büyümenin son 50 yıldan daha yüksek olması gereken bir seyir izlediğini ileri süren Baykal, son 7 yılın ortalama ekonomik büyümesinin 4.1 olduğunu söyledi. Baykal, ''Türkiye'nin 1950 yılından beri büyüme ortalaması bunun üzerindedir'' dedi.

İmalat sanayi ve sanayide Türkiye'nin geriye gittiğini, ''patinaj yaptığını'' iddia eden Baykal, iktidarın yüzde 10.3 olarak devraldığı işsizlik oranını yüzde 16.1 noktasına getirdiğini söyledi.

CHP Lideri Baykal, dış borç konusunda patlama yaşandığını, memur maaşlarının enflasyon karşısında gülünç düzeye düştüğünü, Türkiye'nin diğer ülkelerden daha fazla daraldığını vurguladı.

''Kriz karşısında vatandaş tamamen savunmasız kalmıştır'' diyen Baykal, en ağır tahribatın gelir düzeyi düşük kesimlerde kendini gösterdiğini kaydetti. Beslenme harcamalarının bu kesimde yarı yarıya düştüğünü, ''böbreğini satan köylerin ortaya çıktığını'', üniversite öğrencilerinin beslenme açısından ''yürek parçalayıcı'' durumda olduğunu anlattı. Baykal, ''AKP iktidarının bir ekonomik muhasebesi çıkarılacak olursa, bu parlamento yılı tamamlandıktan sonra artık Türkiye'nin bir seçim atmosferine girmesi kaçınılmaz olacaktır'' dedi.

AB ile ilişkiler konusunda da değerlendirmeler yapan Baykal, hükümeti eleştirdi. Gelinen noktada 35 başlıktan sadece ''bilim ve teknoloji'' başlığının açılıp kapatıldığını, açılan 11 tane başlığın ise henüz kapatılmadığını anlatan Baykal, ''Milletle niye oynuyorsunuz? Bunların hepsi fiyaskodur. Geldiğimiz nokta bir hüsran, bir boyun eğikliği, bir üzüntü, bir karamsarlık tablosudur'' dedi.
 

''Açım'' diye bağırdı

Baykal'ın konuşması sürerken Almanya'dan geldiğini söyleyen Hanefi Doğan adlı bir kişi, elinde gazete kupürüyle kürsüye çıkmak istedi. ''Açım'' diye bağıran Doğan, görevliler ve milletvekilleri tarafından salon dışına çıkarıldı.

Doğan'ın gösterdiği gazete kupürünü milletvekillerine gösteren Baykal, gazetede ''İslami holdinglere 120 bin Avro kaptıran bir kişinin canına kıydığının'' belirtildiğini ifade etti. Baykal, ''Bu, bir facia. AKP'nin bu mirasının üzerinde durulması lazım'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler