Tuz Gölü'ne sahip çıkın

Doğa Derneği, 2 milyon yaşındaki Tuz Gölü'nde kuraklaşmaya dikkat çekmek amacıyla etkinlik düzenliyor. Eken, 19 Eylül Cuma günü başlayacak ''Sadakat Yolculuğu''nda yol güzergahındaki önemli doğa alanları hakkında Doğa Derneği uzmanlarınca sunumlar yapılacağını, Konya Havzası, biyolojik çeşitlilik, Tuz Gölü ve gölde yaşayan canlılar hakkında bilgiler verileceğini bildirdi.

Yayınlanma: 10.09.2008 - 09:04
Abone Ol google-news

Doğa Derneği, Atlas Dergisi işbirliğiyle 2 milyon yaşındaki Tuz Gölü'nde kuraklaşmaya dikkati çekmek amacıyla ''Sadakat Yolculuğu'' düzenliyor.

Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken, yaptığı açıklamada, suyun yanlış kullanımından kaynaklanan sorunlar nedeniyle Tuz Gölü'nün neredeyse son günlerini yaşadığını belirtti.
Gölün gerekli önlemler alınmaması halinde tümüyle yok olma tehlikesi altında olduğunu ifade eden Eken, kuraklaşmanın nedeninin küresel ısınma değil, yanlış su politikalarından kaynaklandığını ileri sürdü.

Eken, Tuz Gölü'nün Türkiye'nin 305 önemli doğa alanından biri olduğunu belirterek, şunları kaydetti: ''Su politikaları yeniden gözden geçirilip gerekli girişimlerde bulunulmaz ise daha ciddi sorunlar karşımıza çıkacak. Konya Havzası'nda sulama faaliyetleri nedeniyle her yıl bir Tuz Gölü kadar su israf ediliyor. Bu, yanlış su politikasına örnek oluşturuyor.''

Eken, havzada DSİ tarafından yapılan baraj ve kanal inşaatlarının yanı sıra yasa dışı kuyu açılmasının kurumanın temel nedenini oluşturduğunu savundu.
Gölün kurumasıyla başta flamingolar olmak üzere birçok canlının yaşamının tehlike altına girdiğini belirten Eken, açıklamasını şöyle sürdürdü: ''İsraf ve seçilen ürünlerin aşırı su tutması nedeniyle su kaynakları ulaşması gereken yerlere, yani göllere varamadı. Göllerin diğer ana beslenme kaynağı olan yer altı suları da kuyulardan çekildiği için Ereğli, Hotamış, Eşmekaya ve hatta Tuz Gölü gibi Konya'nın eşsiz sulak alanları art arda kurudu. Tuz Gölü'nü yeniden hayata döndürmek için havzada ürün deseninin değiştirilerek damla sulama başta olmak üzere basınçlı sulama yöntemlerinin uygulanması ve DSİ'nin Türkiye genelinde suyun havza bazında entegre yönetimini uygulaması gerekir.''

Eken, 19 Eylül Cuma günü başlayacak ''Sadakat Yolculuğu''nda yol güzergahındaki önemli doğa alanları hakkında Doğa Derneği uzmanlarınca sunumlar yapılacağını, Konya Havzası, biyolojik çeşitlilik, Tuz Gölü ve gölde yaşayan canlılar hakkında bilgiler verileceğini bildirdi. Yolculuğa katılmak isteyen doğa tutkunları Doğa Derneği'ne başvuruda bulunmaya çağrıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler