İstanbul'da sanatsal organizasyonlar

İstanbul'da kültürel etkinlikler Ekim ayında yoğun bir döneme giriyor. Caz Festivali'nden operaya, tiyatro oyunlarından Bach Günleri Festivali'ne, dans gösterilerinden sergilere kadar bir çok alanda sanatseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

Yayınlanma: 08.10.2009 - 09:28
Abone Ol google-news

8. Bach Günleri Festivali

''Bach İstanbul'da'' sloganıyla düzenlenen 8. Bach Günleri Festivali çerçevesinde, festivale üçüncü kez katılan Alexander Rudin, 9 ve 10 Ekimde St. Antuan Kilisesi'nde konser verecek.

Alexander Rudin, konserde çello için süitler seslendirecek. Festivalde Sigiswald Kuijken'in yöneteceği La Petite Bande, bütün Brandenburg konçertolarıyla 15 Ekim Perşembe akşamı dinleyicilerle buluşacak. Aydın Ese ise Aya İrini'de ''Aydın Esen Plays for Bach'' başlıklı bir resital sunacak.

Genç klarnet sanatçılarından oluşan ''İstanbul Klarnet Korosu'', şef Burak Tüzün yönetiminde 13 Ekim Salı günü Caddebostan Kültür Merkezi'nde dinleyiciyle buluşacak. Konserin solisti ünlü Fransız keman virtüözü Pierre Amoyal olacak.



İstanbul Resitalleri kapsamında piyano sanatçısı Iddo Bar Shai, 14 Ekimde Mustafa Kemal Kültür Merkezi Attila İlhan Salonu'nda konser verecek.

Haydn'ın piyano yapıtlarını seslendirdiği albümü ile önemli yayınlardan övgüler alan sanatçı, programda Chopin'in eserlerinden bölümler seslendirecek.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, 15 Ekim Perşembe günü Lütfi Kırdar Konser Salonu'nda konser verecek. Şef Sascha Goetzel
'in yönetimindeki konserde soprano Solveig Kringelborn eşliğinde Mozart, Schubert, ve Brahms'ın eserlerinden bölümler seslendirilecek.


Akbank Caz Festivali başlıyor


Festival çerçevesinde piyano sanatçısı Vassilis Tsabropoulos'in ''The Promise'' konseri 15 Ekim Perşembe günü Aya İrini Müzesi'nde izlenebilecek. On yaşında UNICEF'in açtığı bir yarışmada birinci olan Vassilis Tsabropoulos günümüzün en önemli Yunan piyanistlerden biri olarak anılıyor.

Festivalde 15 Ekim Perşembe günü Big Band ruhunu modern caz dünyasına ustalıkla uyarlamayı başarmış bir ekip olan Bik Bent Braam, ''Extremen'' projesi ile Babylon'da olacak.
Fahir Atakoğlu Trio ise aynı gün The Seed Salonu'nda izlenebilecek. Değişik müzik kültürlerini ustalıkla harmanlayan Fahir Atakoğlu'na efsanevi basçı Anthony Jackson ve dünyanın en iyi davulcularından kabul edilen Horacio El Negro Hernandez eşlik edecek.

Fusion ve smooth caz akımlarının kurucularından kabul edilen Bob James, Garanti Caz Yeşili konserleri kapsamında, 13-14 Ekimde İstanbul Jazz Center'da dinleyicilerle buluşacak. Konserlerde, ünlü piyaniste saksofonda David McMurray, basta Damon Warmack, davulda ise Ken Scott eşlik edecek.

Dünya çapında bir aranjör ve orkestra şefi olarak kabul edilen sanatçı, ''The Selling of the President'' ve ''The Serpico'' filmleri için aranjörlük yaptı. Bob James, 40 yılın üzerindeki kariyeri boyunca 2 Grammy ödülü kazandı ve 36'dan fazla solo albüm kaydetti.

Latin dünyasının en sevilen isimlerinden Fransız sanatçı Sergent Garcia, En Acoustique konseriyle 10 Ekimde Babylonda dinleyiciyle buluşacak. Müziğinde reggae, salsa ve rock türlerini harmanlayan Garcia kendi deyimi ile ''Salsamuffin'' adını verdiği yepyeni bir türün de yaratıcısı oldu. Salsa egemenliğinde yazdığı enerjik şarkılarında, sevgi, yoksulluk ve hatta Şamanizm gibi konulardan bahseden Garcia'nın, Jamaika, Küba ve Fransa'daki stüdyolarda kaydedilen albümü, Karayiplerin keyifli ritimleri ve seslerini barındırıyor.

Bu arada Tanışarock 2009 Festivali, 11 Ekimde Maçka Küçükçiftlik Park'ta gerçekleşecek. Ana sahnede, Friendly Fire, Özge Fışkın, TNK ve Kurban canlı performanslarıyla gençlerle buluşacak.


Dans-Gösteri


iDANS İstanbul Uluslararası Çağdaş Dans ve Performans Festivali'nin üçüncüsü Bimeras Kültür Vakfı tarafından 10–31 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek.

''Gülmek-Ağlamak'' teması ile seyircilerin karşısına çıkacak festival kapsamında, Fransa, İngiltere, Estonya, Bulgaristan, İspanya, Japonya ve Türkiye'den katılan sanatçılar, gülmek-ağlamak konusunu irdeleyen toplam 13 performans ortaya koyacak.

Festivalin açılışı, sıra dışı bir ''Romeo ve Juliet'' uyarlamasıyla, 10 Ekimde İstanbul Devlet Tiyatrolarının Üsküdar'daki Tekel Sahnesi'nde yapılacak.


Opera-Bale

İstanbul Devlet Opera ve Balesi yeni sezonu 10 Ekim Cumartesi Aya İrini'de ''Mevsimler'' konseriyle açıyor.

2009 yılı dünyada Haydn yılı olarak kutlanırken, bu çerçevede İstanbul Devlet Opera ve Balesi, müzikal olarak bestecinin ilkbahar, yaz, sonbahar ve kışın anlatıldığı, Tanrı'ya şükranlarını ilahi bir ifadeyle sunduğu aryalar, recitatifler, koro ve ansambllardan oluşan ''Mevsimler Oratoryosu''nu izleyicinin beğenisine sunuyor.

Antonio Pirolli'nin orkestra şefliğini Gökçen Koray'ın koro şefliğini yaptığı konserde opera sanatçıları Deniz Boran, Caner Akın, Kevork Tavityan yer alıyor.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçıları, Kadıköy Süreyya Operası'nda 11 Ekim Pazar günü müzikal öykü ''Mutlu Prens'' ve ''Hayatın İçinden'' balesini sunacak. 13 Ekim Salı akşamı ise salonda Verdi'nin ''La Traviata'' operası izlenebilecek.

Tiyatro

Korhan Abay'ın yazdığı, Bora Severcan'ın sahnelediği ''Korkuyorum Sevgilim'' adlı oyun yarın ve 10 Ekim Cumartesi günü Haldun Dormen Tiyatrosu'nda izlenebilecek.

Oyunda aşık olduğu eroinman genç Martin'i kaybetmemek uğruna eroin bağımlısı olan 17 yaşındaki Lillian ile Martin, kendilerini uyuşturucu kullanmaya iten sıkıntılarını, tepkilerini ve çocukluktan gençliğe geçme çağındaki yaşadıklarını, bütün ayrıntılarıyla tiyatro sahnesine taşıyor.



Orijinal müziklerini Uygur Vural'ın bestelediği eserin şarkı sözlerini Ömer Vatanartıran yazdı.

 Oyunda Volkan Severcan, 
Özgün Çoban
, Ece Çeşmioğlu
, Sercan Gidişoğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda tiyatro sanatçısı yer alıyor.

Shakespeare'den uyarlanan Kemal Kocatürk'ün yönettiği ''Aşk Sözleri'' adlı oyun yarın ve 11 Ekim Pazar günü Muammer Karaca Tiyatrosu'nda sahnelenecek. Sözlerini yine Kemal Kocatürk'ün yazdığı, şarkılarını Ayça Kocatürk'ün bestelediği oyunda dansları Salima Sökmen tasarladı. Eser, ''aşk'' kavramını Shakespeare'in izinde yeniden tartışmaya açıyor.

Müjdat Gezen'in kaleme aldığı ''Adalet Pantolonun Kemeridir'' 11 Ekim Pazar günü Müjdat Gezen Tiyatrosu'nda sahnelenecek. Emekli bir adamın yaşadığı, herkesin başına gelebilecek yanlış anlamalarla ve adalet sisteminin hatalarından yola çıkan oyun, ''adaletin kafakol ilişkileriyle nasıl bir silaha dönüştüğünü'' anlatıyor.

Tiyatro Kedi'nin sahneye koyduğu ''Çalıkuşu'' 10 Ekim Cumartesi günü Kadıköy Halk Eğitim Merkezi'nde, 12 Ekim Pazartesi günü Yunus Emre Kültür Merkezi'nde, ''Bu da Benim Ailem'' adlı oyun 10 Ekim Cumartesi günü Profilo Kültür Merkezi'nde seyirciyle buluşacak.

Ayrıca Mehmet Ali Alabora'nın oynadığı "Muhabir" adlı oyun yarın Garajistanbul'da sergilenecek.

Bu hafta sonu çocuk oyunları ''Birimiz Hepimiz, Hepimiz Akut!'' Profilo Kültür Merkezi'nde ''Parmaklarım Konuşuyor'' Cevahir Atlantis Sahnesi'nde izlenebilecek.


Görünürlük projesi '09

Bu yıl Galata Perform tarafından 5'incisi düzenlenen ''Görünürlük Projesi '09'' kapsamında dans ile tiyatronun birleştiği, farklı ülkelerden yeni nesil sanatçıların toplandığı, Halit Ergenç'in sesiyle hayat verdiği yeni dans tiyatrosu ''Aşkın Işığı'' 10 Ekim Cumartesi günü Avusturya Lisesi'nde sanatseverlerle buluşacak.

Gösteri ''Aşkı için ölümü göze alan bir kahramanın hikayesi ile başlayan ve aşkı için yaşamayı seçen bir kartalın savaşı'' ile devam ediyor.

Etkinlik kapsamındaki diğer bir performans olan ''Fratres'' 10 Ekim Cumartesi günü Tiyatro Z'de izlenebilecek. Etkinlikte İtalyan sanatçı Verena Stenke ve Alman Andreas Pagnes, 20 dakikalık seanslara yedişerli gruplar halinde alınan izleyicileri, karanlığın içinde Arvo Part'ın ''Fratres'' adlı bestesi eşliğinde meditatif bir atmosfere sokuyor. 



Halis Kurtça Kültür Merkezi'nde müzikal çocuk oyunu ''

Deniz Kızı'' 10 Ekim Cumartesi günü sahnelenecek. Murat Altınok
'un yazdığı ve yönettiği oyunun müzik Yönetmeni Emre Önbayraktar
, koreografisini ise Berke Yüksel
 üstlendi.


Şehir tiyatroları

Şehir Tiyatrolarında bu hafta Kağıthane Sadabad Sahnesi'nde ''Kabare(Cabaret)'' adlı müzikal oyun izlenebilecek.

Joe Masteroff'un yazdığı bir kabare aktristiyle Amerikalı bir yazarın kısa ömürlü aşkını ve onları kuşatan büyük toplumsal kaosu anlatan ''Kabare'' müzikalini Yücel Erten yönetti. Mert Turak, Senan Kara Tutumluer, Can Başak, Ergun Üğlü, Selma Kutlu, Hakan Arlı, Işıl Zeynep Tangör, Tolga Coşkun, Eraslan Sağlam ve Özge Midilli'nin rol aldığı oyunun müziklerini John Kander yaptı.

Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde bu hafta ''Mecbur Adam'' adlı oyun sahnelenecek. Oyunda, Dede Korkut hikayeleri arasında yer alan Deli Dumrul hikayesi, yönetmen Ragıp Yavuz tarafından farklı bir bakışla işleniyor. Oyunda Erhan Abir, Yeliz Gerçek, Ersin Sanver, Özge Borak, Burak Davutoğlu, Ali Mert Yavuzcan, Gül Akelli ve Metin Çoban başlıca rolleri üstleniyor.

Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nde seyirciyle buluşacak ''Çıkmaz Sokak'' adlı oyun, dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşanan darbe rejimlerini tek bir ülke üzerinden anlatıyor ve ''şiddet'' kavramını irdeliyor. Hümay Güldağ, Erhan Özçelik, Aslı Narcı'nın rol aldığı oyunu Tuncer Cücenoğlu yazdı, Mazlum Kiper sahneye koydu.

Oyunda, işkence görenin, kendisine uygulanan şiddete karşılık, işkence yapana şiddet uygulamasının, insani bir davranış olup olmadığı sorgulanıyor.

Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi'nde izlenebilecek ''Tarla Kuşuydu Juliet''te de Shakespeare'in yüzyıllardır insanları gözyaşına boğan karakterleri Romeo ve Juliet, Ephraim Kishon'un yeni kurgusunda günlük yaşantı ve çığrından çıkmış bir evlilik içinde ele alınıyor. Engin Alkan'ın yönettiği oyunda Engin Alkan, Özlem Türkad, Çağlar Çorumlu, Murat Bavli rol alıyor.

Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde sergilenecek ''Bozuk Düzen'' adlı oyunda yaşadıkları kasabadaki depremden zarar görerek İstanbul'a yerleşmek zorunda kalan orta halli bir ailenin, büyük şehrin karmaşası içinde yaşama tutunabilme çabaları anlatılıyor.

Gün Koper, Gürol Güngör, Demet Bozyaka, Berrin Koper, Aziz Sarvan, Selin İşcan, Perihan Savaş, Uğurtan Atakan, Ahmet Özaslan, Çağlar Polat, Yılmaz Meydaneri ve Enes Mazak'ın rolleri paylaştığı Güner Sümer'in oyununu Burteçin Zoga sahneye koydu.

Bu hafta Ümraniye Sahnesi'nde de ''Gizli Oturum'' adlı eser sahnelecek. Oyun, insanın özgür iradesiyle seçtiği varoluşun başkası karşısında değiştirilemeyeceğini işliyor. Oyunda Garcin, Etselle ve Ines, ölümün döngüsü içinde, hayatlarında olan biten her şeyi önce eksik bir biçimde, sonrasında ise içtenlikle birbirleriyle paylaşırken aslında geçmişteki hatalarını ve gerçek kişiliklerini ortaya koyuyor.

Ece Okay, Özge Özder, Emre Narcı, Osman Gidişoğlu'nun oynadığı çağdaş tiyatro klasikleri arasına girmiş olan Jean Paul Sartre'ın bu oyununu Ergün Işıldar yönetiyor.
 


Sergi

Bu hafta açılacak sergilerden ''Moda'nın Yüzü'' sergisi Lokomotif Kültür ve Sanat Derneğinde 24 Ekime, ''Solidarnosc Döneminde Polonya Afişleri'' sergisi Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi'nde 7 Kasıma, ''Havana Fotoğraf Sergisi'' İstanbul Fotoğraf Merkezi'nde 5 Kasıma kadar ziyaret edilebilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon