Çalık Holding'den açıklama

Deniz Feneri davasıyla ilgili olarak yayın yapmaktan kaçınan, dava ile ilgili haber yaptığında ise konunun AKP ve Başbakan Erdoğan'la olan ilişkisini irdelemeyen Çalık grubu yazılı bir açıklama yaptı. Çalık Holding'e göre bünyesindeki kuruluşlara yapılan eleştiriler, "art niyetli ve planlı yaklaşımların sonucu."

Yayınlanma: 10.09.2008 - 14:36
Abone Ol google-news

Çalık Holdingden yapılan yazılı açıklamada, bir süredir kamuoyu önünde cereyan eden siyaset, medya ve iş ilişkilerine dair tartışmalara, holdingin faaliyet alanları itibariyle 'malzeme edildiğinin' gözlemlendiği belirtilerek, holdingin kişisel ilişkilere dayalı faaliyet göstermediği belirtildi.

Açıklamada, holdingin devletin tüm birimleriyle bugüne kadar yasalara uygun, etik değerler gözetilerek uyumlu bir şekilde çalıştığı ve çalışmayı sürdürdüğü ifade edilerek, "Çalık Holdingin, çalışmalarını siyasi irade üzerinden kişisel ilişkilerle yürüttüğü iddiaları, art niyetli ve planlı yaklaşımların bir sonucudur." denildi.

Holding faaliyetlerinin tamamen yasal ve şeffaf olduğu belirtilen açıklamada, şunlar denildi:
"Çalık Holding olarak katıldığımız tüm iş süreçlerinde yer alış biçimimiz tamamen yasal ve şeffaftır. İddialara konu olan diğer bir husus, kamuoyunda bilenen adıyla Samsun-Ceyhan petrol boru hattı projesidir. Ülkemiz açısından son derece büyük önem taşıyan bu proje, Çalık Holdingin enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketi Çalık Enerji tarafından üstlenilen bir müteahhitlik işi değil, aksine bir yatırım projesidir. Samsun-Ceyhan boru hattı, ihale edilmiş bir kamu projesi değildir.

Çalık Holding, petrol taşımacılığında Boğazlardaki tehlikeyi by-pass edecek petrol boru hattı projesi ile ilgili fizibilite çalışmalarını 2003 yılından beri sürdürmektedir. Lisans başvurusu, 12 Haziran 2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmış, devletin tüm birimlerinden görüş alınarak Nisan 2006'da Bakanlar Kurulunun, Haziran 2006 tarihinde ise dönemin Cumhurbaşkanı Sayın Ahmet Necdet Sezer'in onayı ile resmileşmiştir. Söz konusu lisansın 'ihalesiz olarak verildiği' yönündeki ifadeler ise gerçek dışıdır. Çalık Enerji'ye Samsun-Ceyhan lisansının verilmesi, tartışma ve kuşkuya yer bırakmayacak şekilde ilgili yasalara ve mevzuata uygundur. Üstelik, bu projede devletin hiçbir riski bulunmamaktadır. Diğer bir ifadeyle, devletin tek kuruş harcaması olmayacağı gibi uluslararası enerji arenasında ülkemize sağlayacağı stratejik avantajın ötesinde, yaratacağı katma değer ve istihdamla ülkemize ciddi ekonomik fayda sağlayacaktır. Projenin tüm riski, yatırımcı olarak öncülüğünü yaptığımız konsorsiyum tarafından üstlenilecektir."

 

"Rafineri kurma izninde hiçbir destek ve himaye yok"

Açıklamada, Ceyhan'da rafineri kurma izni alınmasının ilgili kamu otoriteleri tarafından belirlenmiş prosedürlerin yerine getirilmesini gerektiren bir işlem olduğu belirtilerek, şirketin bu çerçevede tüm gereklilikleri yerine getirerek, yasa gereği hükümete değil özerk ve düzenleyici bir kurum olan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) başvurduğu ve Ceyhan'da rafineri kurma izni aldığı ifade edildi.

 

"Çalık Holding, kimsenin güdümünde değildir"

Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
"Türk ticari hayatında 1930 yılına dayanan köklü bir geleneğin neticesinde, Sayın Ahmet Çalık tarafından 1981 yılında kurulmuş olan Çalık Holding, bugün bünyesinde yer alan 55 şirket ile birlikte birçok sektörde dünyanın en gelişmiş ülkelerinin uluslararası platformda faaliyet gösteren firmalarıyla rekabet etmekte, ayrıca ticari hedefleri yanında ülkemize ve ülkemizin tanıtımına ciddi katkılar sağlamaktadır. Hal böyle iken, Grubumuzun siyasi çekişmelerin ve bir takım hesaplaşmaların tarafı yapılmasını hiçbir surette kabul etmiyoruz.

Şu husus çok iyi bilinmelidir ki, yılların gayreti sonucu güven, dürüstlük ve itibarın simgesi haline gelmiş Çalık Holding, kurulduğundan bugüne ve var olduğu müddetçe hiçbir kişi, kurum ve kuruluşun güdümünde ve himayesinde kalmamış olup, prensipleri ve profesyonel yönetimi sayesinde Türkiye'nin büyüyen değeri olmuştur ve olmaya devam edecektir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler