OPEC - Rusya işbirliği

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya enerji konusunda iş birliğini geliştirmek istiyor. OPEC'e sık sık gözlemci statüsünde katılan ve Viyana'daki toplantıda Başbakan Yardımcısı İgor Seçin tarafından temsil edilen Rusya, gelecekte iş birliği yapmak için OPEC'e mutabakat zaptı sundu.

Yayınlanma: 10.09.2008 - 15:00
Abone Ol google-news

Enerji konusunda güçlü ülke statüsünde bulunan Rusya, OPEC'e mutabakat zaptı sundu. OPEC Genel Sekreteri Abdullah El Bedri, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Bu mutabakat zaptını gözden geçirmek istiyoruz. Bu mutabakat zaptıyla nasıl iş birliği yapabileceğimizi görmeye çalışacağız'' dedi.

Rusya ve OPEC arasındaki yakın iş birliğinin tüketici ülkeleri rahatsız edebileceğine, Moskova yönetiminin OPEC ile yakınlaşması arzusunun Gürcistan'daki gelişmeler nedeniyle batılı ülkelerle ilişkilerinin kötüleştiği bir döneme denk geldiğine dikkat çekildi.

OPEC ve Rusya arasındaki yakın iş birliğinin tüketici ülkeleri etkilemeyeceğini belirten El Bedri, ''Rusya ile iş birliğimizin tüketicileri etkileyeceğini sanmıyorum, çünkü tüketiciler ve üreticiler arasında diyaloğu cesaretlendirmeye çalışıyoruz'' diye konuştu.

Arz, talep ve piyasa konularına ilişkin ortak bir çalışma toplantısı düzenlemek için OPEC uzmanları ile Ekim ayında Moskova'ya gitmeyi planladıklarını ifade eden El Bedri, Rusya'nın davetini Gürcistan'daki çatışmalardan önce yaptığını kaydetti.

Bu arada İnterfax haber ajansına göre, Rusya Başbakan Yardımcısı  Igor Şeçin, Viyana'da gazetecilere, Rusya'nın küresel enerji güvenliğini sağlamak için OPEC ile iş birliğini genişletmesi gerektiğini belirtti.

Seçin, ''OPEC ile geniş iş birliği Rusya'nın önceliklerinden biri. OPEC, küresel petrol piyasasında Rusya'nın anahtar ortaklarından biri. Bizim için küresel enerji güvenliğini garanti etmek amacıyla düzenli diyalog mekanizması oluşturmak çok önemli'' dedi.

Rusya, OPEC üyesi Suudi Arabistan'dan sonra dünyanın ikinci büyük petrol ihracatçısı konumunda bulunuyor. Rusya ve OPEC birlikte dünya petrolünün yaklaşık yarısını üretiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler