Ahilik Haftası kutlandı

Ahilik Haftası, Türkiye'nin birçok şehrinde törenlerle kutlandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başta olmak üzere birçok siyasi, bu hafta dolayısıyla mesaj yayımladı.

Yayınlanma: 12.10.2009 - 14:51
Abone Ol google-news

Ahilik Haftası dolayısıyla Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda tören düzenlendi. Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında, Galatasaray Lisesi önünde toplanan, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine (İSTESOB) üye esnaflar ellerinde ''Krize Çare Ahilik'', ''Ahilik Yolsuzluğu Önleyecek Yoldur'', ''Ahilik Erdem ve Dürüstlüğü Kuşanmaktır'' gibi pankartlarla, mehter takımı eşliğinde Taksim Cumhuriyet Anıtı'na yürüdü.

Burada yapılan törende, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İSTESOB, Ahi Kültürünü Araştırma ve Eğitim Vakfı, Alevi Vakıfları Federasyonu adına anıta çelenkler konuldu. Daha sonra, saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu

 

Kütahya

Kütahya'daki etkinlikler, Zafer Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na, İl Kutlama Komitesi adına Vali Yardımcısı Metin Selçuk tarafından çelenk konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törenden sonra da, oluşturulan kortej, Evliya Çelebi Mehteran Takımı eşliğinde Cumhuriyet Caddesi'nde yürüyüşe yaptı.

 

Elazığ

Elazığ'daki törende, Valilik önündeki Atatürk Anıtı'na, Vali Muammer Erol, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Birliği (ESOB) Başkanı Cemil Erdem, çelenk koydu. Vali Erol, törende yaptığı konuşmada, özellikle sivil toplum kuruluşlarının gelenekleri ve tarihi değerlerini bugüne taşımalarıyla övündüklerini söyledi.

Valilik önündeki törenin ardından üzerinde çeşitli esnafların temsil edildiği araçlar, Mehteran Takımı, öğrenci ve esnafların katılımıyla kortej düzenlendi.

 

Zonguldak, Karabük, Bartın

Zonguldak Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, Valilik önünde Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması, saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından yaptığı konuşmada, Ahiliğin, esnafa özgü bir kavram olarak algılandığını, ancak bu kavramın geleceğe ışık tutan daha derin ve geniş anlamı olduğunu söyledi.

Kırıkkale Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Ahilik ekibi de, Şed Kuşanmayı (kalfalıktan ustalığa geçiş) canlandırdı.

Karabükte esnaf odaları başkanlarından oluşan kutlama komitesi heyeti, Yenişehir Atatürk Anıtı'na çelenk koyulmasının ardından Vali Nurullah Çakır'ı ziyaret etti.

Bartın'daki törende ise Vali İsa Küçük, Belediye Cep Sineması'nda düzenlenen ''Ahilik Kültürünün Tanıtımı ve Tarihsel Gelişimi'' konulu konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Ahilik konusunun, Türk kültürü içinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Halkoyunları ekibinin gösterilerinin sunulduğu kutlamalarda, katılımcılara Ahilik pilavı dağıtıldı.


Ahilik Haftası dolayısıyla yayımlanan mesajlar

Cumhurbaşkanı Gül

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ahilik Haftası dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Ortaya koyduğu ilkelerle sadece çalışma hayatında değil, toplumsal hayatın her alanında birlik, beraberlik ve dayanışma gibi yüce değerleri öne çıkaran Ahilik kültürünün, 13'üncü yüzyılda filizlendiğini, çağları aşarak etkisini ve gücünü geniş bir coğrafyada devam ettirdiğini kaydeden Gül, "İş hayatında başarıyı, eğitime, çalışmaya, alın terine, dayanışmaya, fırsat eşitliğine, dürüstlüğe ve iyi bir meslek ahlâkına dayandıran; haksızlığa, yolsuzluğa, cahilliğe karşı çıkan Ahiliğin, çağdaş uygarlığın bugün kabul ettiği değerlere asırlar önce ulaşması dikkate değerdir" dedi.


TBMM Başkanı Şahin

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Ahilik Kültür Haftası dolayısıyla yayınladığı mesajında, 12. yüzyılda büyük bilge Ahi Evran tarafından temelleri atılan ahilik felsefesinin; milletin birlik, beraberlik, yardımlaşma ve dayanışma gibi özelliklerini en güzel şekilde hayata geçiren kültürel değerlerin başında geldiğini ifade etti.

 

Başbakan Erdoğan

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Ahilik Kültürü Haftası'' nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Mesajında, sanat ve ticaret erbabının, meslek ilkelerini hayata geçirmek ve iş ahlakını korumak üzere geliştirdikleri ahiliğin, geçmişi 13. yüzyıla uzanan köklü bir gelenek olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, ahilik kültürünün, Anadolu'nun ekonomik ve kültürel yapısını büyük ölçüde etkilediğini vurguladı.

Hükümet olarak, iktisadi ve sosyal yapının temel unsurlarından sayılan, istihdam ve katma değerin oluşturulmasında önemli pay sahibi olan esnaf ve sanatkarları desteklemeye devam edeceklerini kaydeden Başbakan Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:
''Ahiliğin kurucusu Ahi Evran Veli'nin bizlere kazandırdığı yüksek ticaret ahlakının yanı sıra sosyal dayanışmamızı güçlendiren üstün değerlerle örülü ahilik kültürünün yaşatılarak gelecek nesillere aktarılması hepimizin görevidir.
Bu çerçevede düzenlenen Ahilik Kültürü Haftası vesilesiyle tüm esnaf ve sanatkarlarımızı kutluyor, sevgiyle selamlıyorum.
"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler