Gül, nabız yoklamaya Bakü'ye gitti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenistan ziyaretinin ardından Azerbaycan'ın tepkisini ölçmek için temaslarda bulunmak üzere Bakü'ye gitti. Uçakta, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, MHP lideri Bahçeli'nin Deniz Feneri davası ile ilgili Devlet Denetleme Kurulu'nu harekete geçirmesi isteğinin anımsatılması üzerine ''O konuya tam bakamadım'' dedi.

Yayınlanma: 10.09.2008 - 15:37
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, başta Ermenistan ziyareti olmak üzere, bölgede yaşanan son gelişmeleri değerlendirmek amacıyla Bakü’ye gitti. Gül, ziyaret öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Azerbaycan’la ikili, bölgesel ve uluslararası gelişmelerle ilgili olarak yakın ve samimi görüş alışverişinde bulunmaya büyük önem verdiklerini belirtti.

Gül, bugün gerçekleştireceği çalışma ziyareti kapsamında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le yapacağı görüşmelerde, başta Gürcistan’da meydana gelen olaylar olmak üzere bölgede yaşanan son gelişmelerle ilgili değerlendirmeleri paylaşacaklarını belirtti.

Gül şunları söyledi: “Ülkemizin yine bu sürecin en başında gündeme getirdiği ve Ermenistan dahil bölge ülkelerine sunduğu Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu önerisine ilişkin gelişmeler de başlıca gündem maddelerinden birini teşkil edecektir. Tabiatıyla, geçen hafta Ermenistan’a yaptığım ziyaret ile ilgili izlenimlerimi de Sayın Aliyev’e aktaracağım. Bunların yanı sıra, iki ülkeyi ve bölgemizi ilgilendiren diğer konuları da bu ziyaretim sırasında Sayın Aliyev’le geniş ve kapsamlı bir şekilde ele alma fırsatını bulacağız. Azerbaycan ziyaretimin bu mülahazalarla her bakımdan yararlı geçeceğine inanıyorum.”

Cumhurbaşkanı Gül, "Azerbaycan'dan gelen haberler, Ermenistan ziyaretinin çok olumlu karşılanmadığı yönünde. Bir kırgınlık bekliyor musunuz" sorusunu yönelten gazeteciye şu yanıtı verdi: "Hayır böyle bir şeyi hiç beklemiyorum. Her ülkenin kendi bağımsız politikaları söz konusudur. Demin de söylediğim gibi Azerbaycan'a bu konularda en çok destek veren ve bunu her zaman öncelikli olarak öne süren Türkiye'dir. Bundan hiç kimsenin şüphesi yok, kuşkusu yok."

Gül, Azerbaycan'a giderken ANA uçağında da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rusya'nın Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu girişimine olumlu yaklaşacağını tahmin ettiğini belirten Gül, Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'yı tanımasının dünya kamuoyunda tedirginlik yarattığını anımsatarak, Rusya'nın problemli bir ülke gibi gözükmek istemeyeceğini, izole olmanın da işine gelmeyeceğini ifade etti.

Gül, ''Donmuş sorunların ortaya çıkmasıyla Kafkasya'da yeni bir dönem başladı. Bölgede herkes uzun vadeli güvenlik değerlendirmesi yapıyor. Herkes orta ve uzun vadeli stratejilerini gözden geçiriyor. Türkiye de bunu görüyor. Ya herkes durur fırsatlar geçer ya da fırsatları değerlendirmek için hamle yapılır'' diye konuştu.

Ermenistan ziyaretiyle iki ülke arasındaki donmuş duruma son verildiğini ifade eden Gül, iki ülke arasındaki problemli maddelerin ne olduğunun değil, çözümünün önemli olduğunu belirtti. Gül, ''Gerçekçi ve realist olmamız lazım. Meseleleri küçültmüyoruz, hayal görecek halimiz de yok'' dedi.
Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan Devlet başkanları arasında üçlü bir zirve olup olamayacağının sorulması üzerine de Gül, ''Tüm liderlerin, problemlerin çözümü için hamle yapması gerekir. Bunun zamanı olduğu kanaatindeyim. Minsk Grubu 17 yıldır çalışıyor. Ne oldu? 17 yıl sonra ne olur, çözümler zorlaşır mı bunu bilmek lazım. Biz çözülmesini arzu ederiz'' diye konuştu.
Gül, ''Ermenistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda arkanızda Ağrı Dağı'nın bulunduğu bir tablonun önüne oturdunuz. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine ziyaret sırasında iyi niyetle karşılandıklarını söyledi.
Gül, şöyle devam etti:
''Bir çok ülke bizim soktuğumuz kadar güvenlikçi, silah sokturmaz, aldığımız tedbirleri aldırmazdı. Ağrı Dağı ile ilgili bir şey söylemeyeceğim ama oradan bakınca Erivan da Ağrı'nın eteğinde kurulmuş. Ağrı Dağı'nı kendi dağı gibi kabul etme asla söz konusu olamaz. Sınırları tanıma konusunda problem olmadığı kanısındayım. Sınırla ilgili bir tartışmayı kabul edemeyiz. Bunu herkes biliyordur.''
Gül, Ermenistan ziyaretinin, ABD'deki Ermeni diasporası üzerinde olumlu etki yapıp yapmayacağına ilişkin soruyu yanıtlarken, ''Aklı selim sahibi herkesin üzerinde etkisi olur. Bunların pozitif katkısı olacağı inancındayım'' dedi.
Gül, bir gazetecinin, ''Başbakan'ın son çıkışları bu konuyu kamuoyunda arka plana mı attı?'' sorusunu, ''Hayır, böyle bir şey asla söz konusu değil'' diye yanıtladı.
 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler