Türkiye siyasetçilere güvende gerileme yaşadı

Dünya Ekonomik Forumu'nun 2009 Küresel Mali Kalkınma Endeksi açıklandı, Türkiye 2008'de 39'uncu sırada bulunduğu Küresel Mali Kalkınma Endeksinde bu yıl 44'üncü sıraya geriledi. "Halkın Politikacılara Güveni" endeksinde 55 ülke arasında 41'inci sıraya, "Yargı Bağımsızlığı" endeksinde de 40'ıncı sıraya gerileyerek büyük düşüş yaşadı.

Yayınlanma: 13.10.2009 - 10:45
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "one minute" uyarısıyla halkın daha fazla tanıdığı Dünya Ekonomik Forumu'nun ikinci kez hazırladığı Küresel Mali Kalkınma Endeksi açıklandı. Geçen yıl yayımlanan ilk endekste Türkiye 39'uncu sıradaydı, bu yıl ise 55 ülke arasında 44'üncü oldu. Küresel Mali Kalkınma Endeksi'nde Türkiye'den iyi durumda olan ülkelerden bazıları şöyle: Peru, Mısır, Çek Cumhuriyeti, Şili, Panama, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün.

Ülkelerin finans sistemlerinin ne kadar güçlü olduğunu ortaya koyan ve ekonomik büyümelerini nasıl iyileştirdiklerini gösteren endeks Türkiye'de durumunun kötüleştiğini ortaya koydu. Daha küçük ayrı değişkenlerle saptanan yedi alt endeksin oluşturduğu ve ortalamasının alındığı bir sıralama olan ana Küresel Mali Kalkınma Endeksi dünya ekonomi çevreleri tarafından önemseniyor.
 

Politikacılara güven ve yargı bağımsızlığı yerlerde

Dünya Ekonomik Forumu, raporunu hepsi 55 ülke bazında hazırlanan birçok endeksten oluşturdu. Ayrı endeksler yukarı doğru birleşerek ortalama ana Küresel Mali Kalkınma Endeksi'ni meydana getirdi. Türkiye'nin ayrı değişkenlerden ikisindeki durumu dikkati çekti. Türkiye "Halkın politikacılara güveni" endeksinde geçen yıl 31'inci olmuştu. Bu yıl ise 10 sıra gerileyerek 41'inci sıraya düştü. Halkın politikacılara en çok güvendiği ülkeler şöyle sıralandı: Singapur, Danimarka, Birleşik Arap Emirlikleri, İsveç, Norveç, İsviçre.
"Yargı bağımsızlığı" ayrı değişken endeksinde ise Türkiye geçen yıl 28'inci olmuştu. Bu yıl 12 sıra gerileyerek 40'ıncılığa oturdu. Türkiye'nin utanç verici düzeyde bulunduğu endekste, ilk sıralarda, İsveç, Danimarka, Finlandiya, Avustralya, Almanya, İsviçre, Hollanda gibi ülkeler yer aldı. Yargı bağımsızlığında Türkiye'den iyi sıra elde eden ülkelerden bazıları şöyle: Vietnam, Endonezya, Mısır, Çin, Nijerya, Tayland, Malezya, Kuveyt, Şili, Ürdün, Suudi Arabistan. Rusya Federasyonu ise yargı bağımsızlığı endeksinde sonlara yakın 52'nci sırada yer aldı.

Bu yıl ilk kez yer verilen "Yolsuzluk algılama endeksi"nde ise Türkiye oldukça kötü bir durumda gösterilerek 32'nci sıraya alındı.
 

Türkiye ve diğer sıralamalar

Raporda yer alan diğer bazı endekslerde Türkiye'nin 55 ülke arasındaki yeri ise şöyle saptandı.

-Bir işe başlamanın maliyeti endeksi: Türkiye 39'uncu sırada. İlk üç sırada Danimarka, İrlanda, Kanada bulunuyor.

-Reel efektif döviz kuru değişimi endeksi: Türkiye 10'uncu sırada. İlk üç sırada Brezilya, Rusya Federasyonu ve Avustralya bulunuyor.

-Dış kırılganlık göstergesi: Türkiye 26'ncı sırada. İlk üç sırada Mısır, Çin ve Malezya bulunuyor.

-Dolarizasyon kırılganlık göstergesi: Türkiye 38'inci sırada bulunuyor. İlk sıralarda Avustralya, Avusturya ve Belçika yer alıyor.

Genel endeks: Küresel mali kalkınma endeksi 2009 sıralaması

Ülke ekonomilerinin çeşitli bileşenlerin toplamı açısından "performansı" dikkate alınarak 55 ülke üzerinden yapılan sıralama şöyle gerçekleşti:

1. İngiltere, 2.Avustralya, 3. ABD, 4.Hong Kong, 5.Kanada, 6.İsviçre, 7. Hollanda, 8. Japonya, 9.Danimarka, 10.Fransa, 11.Almanya, 12. Belçika, 13. İsveç, 14. İspanya, 15. İrlanda.. 20. Birleşik Arap Emirlikleri, 21. İtalya, 22. Malezya, 23. Kore, 24. Suudi Arabistan, 25. Ürdün.40. Rusya Federasyonu, 41. Macaristan, 42. Peru, 43. Meksika, 44. Türkiye. 50. Filipinler, 51. Arjantin, 52. Nijerya, 53. Ukrayna, 54. Bengaldeş, 55. Venezuela.
Genel sıralamada birinci olan İngiltere geçen yıl ikinci iken bu yıl birinciliğe yükseldi. Geçen yıl 11'inci sırada bulunan Avustralya bu yıl ikinciliği aldı. ABD ise birincilikten üçüncülüğe indi.

Endeks "Kurumsal Çevre", "İş Ortamı", "Mali İstikrar", "Bankacılıkta finansal hizmetler", "Bankacılık dışı finansal hizmetler", "Mali piyasalar", "Finansal erişim" alt endekslerinin ortalamasından meydana getiriliyor. Buna göre Türkiye'nin toplam sekiz alt endeksteki durumu şöyle:
 

Kurumsal ortam endeksi

Türkiye geçen yıl 44'üncü sırada bulunduğu endekste iki sıra birden düşerek bu yıl 46'ncı oldu. "Mali Sektör Liberalizasyonu"nda 48'inci, "Yasal ve Düzenlemeye İlişkin Konular"da 47'ncilikte bulundu. Kurumsal Ortam Endeksi'nde ilk üç sırada Singapur, Danimarka, Norveç yer aldı.
 

İş ortamı endeksi

Dünya Ekonomik Forumu uzmanlarına göre Türkiye iş ortamı endeksinde geçen yılki 32'nciliği korudu. "İnsani Sermaye" sıralamasında 55 ülke arasında 43'üncü olan Türkiye "Vergiler"de 30'uncu, "Altyapı"da 37'nci, "İş Yapma Maliyeti" sıralamasında ise 19'uncu oldu. "Vergiler" endeksinde "Vergi ve sübvansiyonların rekabet üzerindeki bozucu etkisi" endeksinde ise Türkiye 37'nci sıraya alındı. İş ortamı endeksinde Danimarka, Singapur ve Norveç ilk üç sırada bulundu.
 

Mali istikrar

Türkiye geçen yıl 52'nci yani son sırada bulunurken bu yıl bir sıra yükselerek 51'inci oldu. Bağımsız değişkenlerden "Para biriminin istikrarı" alanında 55 ülke arasında 43'üncü olan Türkiye, "Bankacılık sistemi istikrarı"nda 34'üncü, "Borç Kriz Riski" sıralamasında 51'inci sırada yer aldı. Norveç, İsviçre ve Hong Kong ilk üçte bulunuyor.
 

Bankacılıkta finansal hizmetler

"Bankacılık finansal hizmetleri" endeksinde Türkiye dört sıra birden düşerek 41'inciliğe geriledi. İlk endekste Türkiye 37'nci sıradaydı. Bu endekste ilk üç sırada Hong Kong, İngiltere ve Japonya yer aldı. Alt değişkenler itibarıyla "Bankacılığın Boyutu Endeksi"nde 44'üncü sırada yer alan Türkiye, "Mali Bilgilerin Açıklanması" sıralamasında 29'uncu sırayla görece iyi bir derece elde etti.
 

Bankacılık dışı finansal hizmetler

İngiltere, ABD ve Avustralya'nın ilk üç sırada yer aldığı sıralamada Türkiye büyük düşüş yaşadı. Geçen yıl 28'inci sırada bulunan Türkiye bu yıl 40'ıncı oldu.
 

Finansal piyasalar

Türkiye geçen yıl bulunduğu 21'inci sıradan 42'nci sıraya inerek büyük düşüş yaşadı. "Döviz piyasaları" alt değişkeninde 34'üncü olan Türkiye, "Türev piyasalar" alt değişkeninde 55 ülke arasında 23'üncü, "Hisse senedi piyasasında gelişme" sıralamasında 32'nci, "Bono piyasasında gelişme" sıralamasında ise 41'inci oldu. Sıralamada ilk üçü ABD, İngiltere ve Singapur aldı.
 

Finansal erişim

Türkiye geçen yılki 39'unculuktan bir sıra yükseldi ve bu yıl 38'inci oldu. İlk üç sırada ise Avustralya, Avusturya ve Kanada yer aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler