Bağış : Olumlu, dengeli

AB'den sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, 2009 İlerleme Raporu'nu "olumlu" ve "dengeli" olarak niteleyerek, "Biz oldukça teknik değerlendirmelerin yapıldığı bir raporla şu an karşı karşıyayız. Bu kuşkusuz AB'ye ne kadar yakınlaştığımızın, sürecin olgunlaştığının bir göstergesidir" dedi.

Yayınlanma: 14.10.2009 - 13:35
Abone Ol google-news

AB'den sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İlerleme Raporu'nun yayımlanması üzerine AB Genel Sekreterliği'nde düzenlediği basın toplantısında raporu "olumlu" ve "dengeli" olarak niteledi. Türkiye'nin çok önemli reformları yaptığını belirten Bağış "Emeği geçen herkesin o kadar olumlu ve dengeli bir raporun çıkmasına katkıları olmuştu ve kendilerine özellikle teşekkür etmek istiyorum" dedi.

Raporun öncesi kendisi ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, son bir yılda da Bakanların Kurulu'nun hemen hemen tüm üyelerinin Brüksel'de görüşmelerde yaptıklarını, bunun çok önemli katkılarının olduğuna inandığını kaydeden Bağış, şunları söyledi: "Biz oldukça teknik değerlendirmelerin yapıldığı bir raporla şu an karşı karşıyayız. Bu kuşkusuz AB'ye ne kadar yakınlaştığımızın, sürecin olgunlaştığının bir göstergesidir. Artık Türkiye'yi genel konularla eleştirmek yerine daha teknik konulardaki yaptıklarımızı, başarılarımızı, eksikliklerimizi, takdir edilecek konular ve düzeltilmesi gereken konuların teknik detaylarıyla ilgilenilen bir raporla artık karşı karşıyız. Bu da bence Türkiye'nin kararlığının önemli bir göstergesidir."

 

Raporda muhalefete çağrı

Raporda ilk defa muhalefete bir çağrıda bulunduğunu kaydeden Bağış, ana muhalefet partisinin TBMM'den geçen 145. sayısı kanunu Anayasa Mahkemesi'ne götürmüş olmakla övündüğünü söyleyen Bağış, "Ben ümit ediyorum ki muhalefet partilerimiz kendi söylemleriyle belirtikleri gibi AB sürecine gerçekten sahip çıkarlar, gerçekten bu konuda işbirliğini yaparlar ve bundan sonra AB ile ilgili yasaları el birliği ile Meclis'ten geçirme sürecine yeniden gireriz" dedi.

 

'Siyasi kriterlerde sürpriz yok'

Egemen Bağış, raporun siyasi kriterleri bölümünde herhangi bir sürpriz bulunmadığını, hükümetin reform çalışmalarının özellikle son dönemde yoğunlaştığını ifade ettiği kaydetti. Raporda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün sürece olumlu katkıda bulunduğu belirtildiğine işaret eden Bağış, raporun bu alanda çeşitli unsurlarına dikkat çekti. Bağış şunları söyledi:
"Hükümetimizin başlattığı demokratik açılım övgüyle karşılanmıştı. Bu geniş kapsamlı sürecin beraberiyle somut tedbirlerin getirilmesi gereği vurgulanmaktadır" diyen Bağış, "Ergenekon davasının da ülkemizde bir ilk olduğuna dikkat çekilmiş, bunun demokratik kurumların işleyişi ve hukuk üstünlüğüne güvenin güçlendirilmesi için fırsat olduğu vurgulanmıştı" şeklinde konuştu.

Raporda yeni anayasanın ihtiyacının bulunduğu belirtildiğine de dikkat çeken Bağış, raporda hükümetin bu yöndeki çabalara muhalefette gerekli destek görmediğine işaret edildiğini belirterek bu çerçevede muhalefetin görüşlerini gözden geçirmesi umudunu yineledi. Bağış, hükümetin yargı reform stratejisinin raporda önemli bir adım olarak yer aldığına da işaret etti.

Egemen Bağış, ifade özgürlüğü ile ilgili olarak raporda Ruhban Okulu konusunun yine girdiğini ama bu yıl ilk defa Türkiye'de ciddi olarak tartışılmaya başlandığı vurgulandığını belirterek bu konuda hükümetin çalışmalarının ve çözüm arayışlarının Komisyon tarafından takdir edildiğini söyledi. Komisyonun, bazılarının isteği aksine Ek Protokol'ün uygulanmaması nedeniyle yaptırım çağrısında bulunmadığına işaret eden Bağış, raporda Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik adımlara da yer verildiğini kaydetti.

 

Ekonomik kriterler

Devlet Bakanı Bağış, raporun ekonomik kriterlerine ilişkin bölümünü değerlendirirken de her şeyden önce Türkiye'de işleyen bir piyasa ekonomisinin varlığına vurgu yapıldığına dikkat çekerek bu piyasanın özellikle rekabete açık olduğunun raporda belirtilmesini, önemli bir gelişme olarak niteledi. Bağış şöyle devam etti: "Özellikle bu kriz sonrasında Türkiye'nin olumsuzlukları olumlu hale çevirmek için almış olduğu adımlar, alınan tedbirlerin olumlu olduğu vurgulanmaktadır. Hükümetimiz tarafından hazırlanan Orta Vadeli Programı'nın krizin mevcut ve muhtemel etkilerini dikkate alır bir yaklaşımı içermesi Komisyon tarafından son derece olumlu karşılanmıştı."

2008 yılında enflasyon ve cari işlemler açığının ekonominin en önemli riskleri olarak algılanırken para politikasının uygulanmasında gösterilen başarı ve cari dengede gözlenen iyileşmenin neticesinde bu yılki İlerleme Raporu'nda her iki konunun da Türk ekonomisi açısında halen risk teşkil etmediği ifade edildiğine dikkat çeken Bağış, "Geçen yıla oranla ekonomik göstergelerimiz açısından Avrupa Birliği'ne daha güven veren, rahatlatıcı bir tablo ile karşı karşıya kaldıklarını ifade etmişlerdi" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler