Altın Portakal'da Onur Ödülleri sahiplerini buldu

46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde onur ve emek ödülleri, sahiplerini buldu. Gecede, usta tiyatro ve sinema sanatçısı Erol Günaydın "Yıldırım Önal Anı Ödülü", set işçisi Halil Dede de "Sinema Emek Ödülü" aldı.

Yayınlanma: 15.10.2009 - 06:29
Abone Ol google-news

Cam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi'nde düzenlenen ödül törenini, oyuncular Beren Saat ve Selçuk Yöntem sundu.

Yaşamını yitiren Türk Sineması'nın yönetmenleri, oyuncuları ve tüm emekçilerinin anıldığı törende ilk olarak, ''Hababam Sınıfı'' serisinin de aralarında bulunduğu onlarca filmde çalışan, Sinema Emekçileri Sendikası Kurucu Başkanlarından set işçisi Halil Dede'ye ''Sinema Emek Ödülü'' verildi. Dede, konuşmasında, ödülü tüm set işçileri adına aldığını söyledi.

Törende, ''Yıldırım Önal Anı Ödülü'' usta oyuncu Erol Günaydın'a sunuldu. Önal'ın ''çok sevdiği bir arkadaşı'' olduğunu belirterek, sesini taklit eden Günaydın, ''Bu ödülü alırken bir tarafım da buruk. Yıldırım'ın sesini duyar gibiyim. Bana 'Erol'cuğum, bana ödül verdiler ama paramı vermediler. İnşallah senin de başına gelmez' dediğini duyar gibiyim. Ben de Yıldırım'a sesleniyorum; Gelmez Yıldırım gelmez. Artık sinemamız altın çağını yaşıyor. Gençlerimiz, sinemamız pırıl pırıl başarılarla dolu'' dedi.

Türk Sineması'nda 1960'lı yıllardan itibaren 100'den fazla filme imza atan usta yönetmen Ülkü Erekalın'a da onur ödülünü sinema oyuncusu Selda Alkor verdi. Alkor, ''Bu geç kalmış ödülü, sevgili Ülkü'ye vermekten onur ve gurur duyuyorum'' dedi.

Erakalın ise Muzaffer Tema ile yaptığı röportaj ile sonrasındaki bazı rastlantıların bugünlere gelmesinde temel olduğunu belirterek, ''Hayatımda bir çok rastlantı oldu ama bu ödülü almam rastlantı değil'' diye konuştu.

Türk Sineması'nın ünlü oyuncularından Sevda Ferdağ, ''Onur Ödülü''nü vefat eden ünlü yönetmen Halit Refiğ'e adadı.

''Yılanların Öcü'', ''Keşanlı Ali Destanı'' ve ''Boş Beşik'' gibi onlarca filmin müziklerini yapan besteci Yalçın Tura da ''Onur Ödülü'' aldı. Tura, Türk milletinin her şeyin en iyisine layık olduğunu dile getirdi.

''Onur Ödülü''nü yönetmen Ertem Göreç'in elinden alan senarist-yazar Vedat Türkali de 1964 yılında senaryosunu yazdığı ''Karanlıkta Uyuyanlar'' filmini çeken Göreç'e Antalya Atın Portakal Film Festivali'nde ödül verilmediğini, bu nedenle o dönem kendisine verilen ''En İyi Senaryo'' ödülünü kabul etmediğini anımsatarak, şöyle devam etti:

''Altın Portakal'da bu ödül verileceği zaman biraz tereddüt ettim ama ödülü bana Ertem Göreç kendisinin vereceğini söyleyince sevindim. Biz buraya bugün, beraber yıllar önce bıraktığımız emaneti almaya geldik. Ödülü tam 45 yıl sonra aldım.''

Güçlükle yürüdüğü görülen Türkali'yi seyirciler ayakta alkışlarken, yazar ödülü Ertem Göreç ile havaya kaldırdı.
 

Rafelson ve August'a Onur Ödülü

Törende, festivalin konuğu olarak Antalya'da bulunan ''Postacı Kapıyı İki Kere Çalar'' filminin dünyaca ünlü yönetmeni Bob Rafelson'a da ''Onur Ödülü'' verildi.

Altın Portakal Film Festivali Genel Sanat Yönetmeni Vecdi Sayar tarafından ödülü verilen Rafelson, Altın Portakal'ın simgesi Venüs heykelini göstererek, ''Erotik bir heykel, Türkiye'yi tebrik ediyorum. Bugün Antalya'da müzeyi gezdim. Müzede de 500'e yakın çıplak heykel gördüm. Akşam da çıplak heykeli yanıma alıyorum'' diye esri yaptı.

Seyircilerin Türkiye-Ermenistan milli maçına rağmen ödül törenine katılmasına şaşırdığını dile getiren Rafelson, konuklara ''Sinema için futboldan vazgeçmenizden çok memnunum. Türkiye'de bulunmaktan da çok mutluyum'' diye seslendi.

Festivalin konuklarından dünyaca ünlü Danimarkalı yönetmen Bille August'a da törende onur ödülü verildi. Ödülünü Şerif Gören'den alan August, festivale uzun süredir katılmak istediğini, bugün Antalya'da olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. August, ''Politikacılar ve tarihçiler hep istatistiklerden bahseder ancak filmler insanları anlatır. Türkiye ile ilgili de ne biliyorsam, tanıyorsam, filmlerden tanıyorum. Ödülü almaktan onur duyuyorum'' dedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, tören sonunda sanatçı Zülfi Livaneli ile sahneye gelerek, ödül verilen sanatçıları kutladı. Akaydın, Livaneli'ye bir portresinin bulunduğu resmi hediye eti.

Mini bir konser de veren Livaneli'ye bir şarkıda Yavuz Bingöl eşlik etti.Ayrıca, ''Babam ve Oğlum'' filminin müziklerini yapan keman sanatçısı Evanthia Reovtsika konser verdi. Sahnede Türkçe sözlerle Nazım Hikmet'i anan sanatçı, müziğin hakları birleştirdiğini söyledi.

Gecede, Livaneli East-West Orkestrası da ünlü film müziklerini yorumladı, sinevizyonda siyah beyaz Türk filmlerinden bazı görüntüler de yayınlandı.

 

İlgili haberler için tıklayınız:

'Sıkıntımız diğer ülkelerin filmlerini izleyememek'

Setlerde geçen bir ömür


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler