Yeşil ve yalın: Salzburg

Yaz yaklaşırken insanlar izin düşleri görürler, hayaller kurarlar genellikle. Bunda haklılık payı vardır elbette. Yılın yorgunluğunu atmak iyi olur. İzin ve tatil kavramları da çoğu kez kesişir. Hem tatilin kötüsü de olmayacağına göre, tatilde bir yerlere gitmek, hem dinlenmek hem de güzel yerler görmek çok da iyi olur. Tatil için bu kez Salzburg'u seçtim.

Yayınlanma: 11.09.2008 - 06:31
Abone Ol google-news

Salzburg, Avusturya’nın orta-kuzey kesiminde yer alan 150 bin nüfusuyla dördüncü büyük şehri. Başlıca sanayi kolları arasında çalgı yapımcılığı, bira yapımcılığı, dokuma sanayi, çeşitli makineler ve elektrikli gereçler yapımı, basımcılık ve yayımcılık sayılabilir. Ama başlıca gelir kaynağını turizm oluşturur.

Salzburg küçük, etrafı dağlarla çevrili şirin bir şehir. En yüksek noktası Grossglockner 3 bin 797 metre, en alçak noktası Erl bölgesi 465 metre. İçinden Tuna nehrinin bir kolu olan Salzach nehri geçer. Salzburg, Avusturya’nın simgesi olan besteci Mozart’ın doğduğu yer.

Getreidegasse’te dokuz numaralı evde doğmuş. Mozart’ın babası Leopold Mozart Avrupa’nın başlıca müzik hocalarından biriymiş. 27 Ocak 1756’da dünyaya gelen, en büyük bestecilerinden Wolfgang Amadeus Mozart ne yazık ki 35 yıl yaşamıştır. Mozart klasik batı müziğinin en üretken ve en etkili bestecilerinden biri. Senfonilerin, konçertoların, oda orkestralarının, piyanonun, operanın ve korolu müziklerin kaderini değiştiren Mozart, 35 yıllık yaşamına 626 eser sığdırmış. Mozart Avrupalı bestekârların en popülerlerindendir ve birçok eseri standart konser repertuvarlarında kullanılıyor. Başta Salzburg olmak üzere onun adına dünyanın çeşitli kentlerinde müzik festivalleri düzenleniyor.

Mozart’ın doğduğu ev müzeye dönüştürülmüş. Mozart, Salzburg’un sembolü, simgesi, her şeyi...

Gezilecek yerler

Mozart Meydanı Salzburg’un ortasında olup Ludwig von Schwanthaler tarafından yapılmıştır. Bu anıt meydan dünyaca ünlü. Salzburg’a gelip bu meydanı ziyaret etmemek, anıtın çevresinde bir fotoğraf çektirmemek tabii ki mümkün değildir.

Hellbrunn Sarayı şehrin güneyinde. Başpiskopos Markus Sittikus Sarayı 1613-1615 yılları arasında inşa ettirmiş. Günümüzde önemli bir turistik ve kültürel bir merkezdir.

Mirabell Sarayı 1606 yılında başpiskopos Wolf Dietrich Von Raitenau tarafından yaptırılmıştır. Günümüzde Salzburg’un “yeni şehir” bölümünde. Sarayın mermer salonu ile küçük kilisesi turizm kataloglarında özellikle gezilmesi önerilen yerler arasında. Salzburg, tarihi geçmişini sergileyen yerleri ile günümüzde önemli sayılabilecek ancak bir günde gezilip bitirilecek bir kültür ve turizm merkezi. Salzburg denildiğinde sadelik ve incelik akla gelir. İnsanların toplumsal paylaşım içinde üzerine düşenleri yaptıkları, başkalarının da kendi görevlerini eksiksiz yerine getirmelerinin beklendiği bir zaman akışı içinde yaşanan bir ortamdır Salzburg.

Alpler’in eteğindeki bu şehirdeki bin bir türde yetişen yeşilden ayrıca söz etmeye gerek var mı dersiniz? Bu yeşiller ki, insanı sarar, sarmalar, iç huzurunu bulmasında yardımcı olur.

Bunun için ne mi yapmak gerekir? Yalnızca gözlerinizi bir kez açın, etrafınıza bakın, sonra hemen kapatın. İşte size en kolay reçete.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler