'Emekli maaşları arasındaki fark giderilsin'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, emekli maaşlarındaki adaletsizliği gidermek için çalışma başlatıldığını bildirirken, MHP de "emekli maaşları arasındaki farkların giderilmesi" için kanun teklifi verdi.

Yayınlanma: 16.10.2009 - 10:35
Abone Ol google-news

MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu'nun imzasını taşıyan kanun teklifinde işçi emeklisi, dul ve yetimleri arasında değişik zamanlarda çıkan değişik kanunlar nedeniyle aylık veya gelirde büyük farklılıklar oluştuğu belirtildi. Teklifte, nimet-külfet dengesine aykırı olan eşitsizliklerin giderilmesi ve tek bir gösterge tablosu ile intibaklar yapılarak günümüze uyarlanması öngörüldü.

Meclis Başkanlığı'na sunulan kanun teklifinde, emekli aylıklarının hesaplanması yöndemi değiştikçe, SSK içinde farklı tarihlerde emekli olanların arasında bile bağlanan aylık miktarları açısından adaletsizlikler ortaya çıktığı belirtildi. Aynı miktarda prim ödeyen, aynı yaşta emekli olan ancak emekli aylıkları farklı olanlar arasında eşitlik sağlanması gerektiğine dikkat çekilen kanun teklifinde, şöyle denildi: "1982 yılına kadar, prim ödeme gün sayısına bakılmaksızın aylık bağlama oranı herkes için yüzde 70 olarak öngörülmüştü. 1982'de ise fazla prim ve yaş için aylık bağlama oranının artırılması düzenlemesi getirilmiş, eski emekliler için intibak yapılmadığından, 1982 öncesi emekliler ile yeni emekliler arasında adaletsiz bir aylık farklılığı yaratılmıştır. 1987'de kamuoyunda süper emeklilik olarak bilinen yeni bir düzenleme getirilmiş, mevcut gösterge tablosunun yanında üst gösterge tablosu ihdas edilmiş, borçlanma hakkı verilen küçük bir grup dışında eski emeklilerin üst gösterge tablosuna taşınmaması dolayısıyla, ikinci bir adaletsizlik ortaya konmuştur. 2000 yılında aylık hesaplama yöntemi yeniden değiştirilmiş. Artık iyice içinden çıkılmaz, kimsenin alacağı aylığı kendisinin hesaplayamadığı bir sistem getirilmiştir."
 

'Tek çözüm intibak'

Teklifde, mevcut adaletsizliklerin giderilmesi için tek çözümün intibak olduğu vurgulandı. Bu uygulamanın Emekli Sandığında güncellendiği için haksızlığın SSK emeklilerine yapıldığı belirtilen teklifte, "Sosyal güvenlikte yapılan tek çatı oluşumu ile bu tür eşitsizliklerin giderilmesi gerekirdi. Emekli aylıklarındaki haksızlıkların ve farklılıkların giderilmesine yer verilmemesi, işçi emeklileri arasında hayal kırıklığı yaratmaktadır. Tek çatı denildiğine göre, ön planda eşitlik gözetilmelidir. Üç ayrı sosyal güvenlikte de uygulanan alt sınır emekli aylıklarının eşitlenmesi gerekmektedir" denildi. Teklifte işçi emeklisi, dul ve yetimleri arasında değişik zamanlarda çıkan değişik kanunlar nedeniyle, aylık veya gelirde oluşan farklılıkların tek bir gösterge tablosu ile intibakları yapılarak günümüze uyarlanması öngörüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler