Rusya'dan Ukrayna'ya misilleme

Ukrayna'nın geçen ay yaşanan çatışmalarda Gürcistan'a destek vermesiyle ilgili rahatsızlığını daha öncede dile getirmiş olan Rusya, Ukrayna'nın izlediği politikadan ''ciddi endişe'' duyduğunu bir kez daha yineledi. Rusya, konuyla ilgili tepkisini, Ukrayna'nın NATO üyeliğini asla onaylamayacağını bildirerek gösterdi.

Yayınlanma: 11.09.2008 - 09:20
Abone Ol google-news

Rusya, Ukrayna'nın izlediği politikadan ''Ciddi endişe'' duyduğunu, bu politikanın ikili ilişkileri daha da kötü hale getirdiğini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Ukrayna'nın geçen ay yaşanan çatışmada Gürcistan'a destek vermesi ve Rusya'yı savaşı başlatmakla suçlamasının kendilerinde rahatsızlığa neden olduğu kaydedildi.

Açıklamada, Ukrayna hükümetinin NATO'ya üye olma çabalarının Ukrayna halkının arzularıyla çeliştiği görüşüne yer verildi.

Rusya ve Ukrayna, Karadeniz'deki Kırım Yarımadası'nda bulunan Rus donanmasının üssü konusunda ciddi sorunlar yaşadı. Kiev, Rusya'nın Gürcistan ile savaşı sırasında bu üsten hareket eden gemilerinin dönüşüne izin vermeyebileceğini açıklamıştı.

Rusya'nın Londra Büyükelçisi Yuri Fedotov, Ukrayna'nın NATO'ya dahil edilmesinin Rusya tarafından "Düşmanca bir hareket" olarak görüleceğini söyledi.

Fedotov, İngiliz basınında yer alan açıklamasında, Rusya'nın Ukrayna'nın NATO üyeliğini asla kabul etmeyeceğini belirtti. Bununla birlikte NATO'nun genişlemesini engelleyemeyeceklerini kaydeden Fedotov, ancak güvenliklerini sağlamak için önlemler alabileceklerini ifade etti.
NATO üyesi olması halinde Ukrayna ile ekonomik ilişkilerinin zarar göreceğini söyleyen Fedotov, "Sınırlar neredeyse tamamen açık. Bu ülkenin NATO üyesi olması halinde kendimizi korumak için bazı önlemler almamız gerekir. Sadece ticari ve ekonomik değil, birçok açıdan ilişkilerimiz zarar görür" diye konuştu.

Rusya Büyükelçisi, NATO ülkelerinin sağduyulu davranmasını ve "Bir kez daha düşünmelerini" istedi. Aslında Gürcistan'da askeri operasyon planları olmadığını, Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'ye yönelik askeri müdahaleye cevap verdiklerini savunan Fedotov, "Umarım insanlar Güney Osetya'da olanlardan ders alırlar" diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon