"Obama'nın mesajları işe yaramamış"

New York Post gazetesinde yer alan bir değerlendirmede, Türkiye'yle İsrail ve Batı arasında geçtiğimiz hafta yaşanan önemli ayrılığın ABD Başkanı Obama'nın İslam dünyasına ulaşma çabalarının başarıya ulaşmadığı sinyali verdiği belirtildi.

Yayınlanma: 17.10.2009 - 10:47
Abone Ol google-news

New York Post gazetesinde yer alan bir değerlendirmede, Türkiye ile İsrail ve Batı arasında geçtiğimiz hafta yaşanan önemli ayrılığın, ABD Başkanı Obama'nın İslam dünyasına ulaşma çabalarının başarıya ulaşmadığı sinyali verdiği iddia edildi.

Türkiye'nin yön değiştirmesinin birçok nedeni bulunduğu belirtilen Benny Avni imzalı yazıda, Anadolu Kartalı tatbikatının iptal edilmesi, Türkiye'nin Suriye'yle deprem tatbikatı yapması gibi olaylar özetlendi. "Türkiye'nin yön değiştirmesinin birçok sebebi var" denilen yazıda şöyle denildi:

"-Türkiye batı tarafından reddedildiği duygusu içinde bulunuyor. AB'ye katılma girişimi uzun süredir kıtadaki, beyaz, Hıristiyan olmayan bir ülkeyi eşit görmek istemeyen ırkçı politikacılar tarafından engelleniyor. Ve 20'nci yüzyılın sonunda Türkiye dâhil tüm Müslüman toplumlarda bir dine dönüş görülüyor. Artı ekonomik konfor olarak büyüyen bir toplum olarak komşularıyla iyi geçinmeyi istiyor. Halkı Filistinliler ve diğerlerine sempati bekliyor, hatta Sünni Arap dünyasının 'ötekileri' olan -Suriye'nin Alevileri ve İran'ın Şiileri- ile. Türkiye yüzyılın başında Ermeni vatandaşlarına uyguladığı, (hala reddettiği) katliam nedeniyle uzun süredir düşman olduğu Ermenistan'la bir anlaşma imzaladı. Türkiye'de iktidardaki ılımlı İslamcı parti yavaş yavaş baskın olmaya doğru ilerliyor, kendisini Kemal Atatürk'ük laik mirasının garantörü olarak gören ordunun gücünü azaltıyor ve basını yavaş yavaş baskı altına alıyor. Şimdi Batının, özellikle de Ermeni 'soykırımı' üzerine Türklerin duyarlılıklarına konusunda yıllar süren dikkatlerine karşın Türkiye, diğerlerinin sözde vahşetini kınamayı alışkanlık edindi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Amerika'nın Irak ve Afganistan'daki eylemlerinin olumsuz taraflarını vurguladı ve Gazze'deki İsrail suçlarına ilişkin konuştu. Türk televizyonunda yeni bir dizi İsrail askerlerini savunmasız Filistinli çocukları vurmaktan hoşlanan soğukkanlı katiller olarak betimledi. Çarşamba günü Erdoğan, askeri tatbikatın iptaline ilişkin son dakika hareketi konusunda İsrail'in Gazze'deki eylemlerine ilişkin kamuoyundaki kızgınlıktan bahsetti. Ancak Türk basınındaki haberler hükümetten sızdığına göre, gerçek nedenin İsrail'in Türk hava kuvvetlerine teslim edeceği insansız hava araçlarının gecikmesinden kaynaklanan bir gücenme olduğunu gösteriyor."

Türkiye'nin bundan böyle batının sadık müttefiği olması konusunda soru işaretleri ortaya çıktığına değinilen yazıda, Türkiye'nin batı ve komşularıyla ilişkilerindeki değişikliğin bölgesel ve küresel trendlerden kaynaklandığı iddia edildi ve "Bunun nedeni George W.Bush değil ve Obama'nın dokunaklı duygusal sözleri bunu geri çeviremez. Amerika'nın en iyi iddiası Ankara'ya (ve kendi kendimize) bölgesel çıkarlarımızın ne olduğunu açıklamak olacaktır" denildi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler