İran ile Batı arasındaki görüşmeler ertelendi

İran'ın, yakıt (zenginleştirilmiş uranyum) ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak ABD, Rusya, Fransa ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile yürüttüğü görüşmeler, bugün yapılan bir saatlik toplantının ardından süre belirtilmeden ertelendi.

Yayınlanma: 20.10.2009 - 12:02
Abone Ol google-news

Görüşmelere ev sahipliği yapan UAEK'nin Viyana'daki merkezinde bir araya gelen taraflar, basına kapalı yaptıkları bir saatlik toplantının ardından, herhangi bir açıklama yapmadan salonu terk etti.

UAEK yetkilileri, tarafların hükümetleriyle istişarelerde bulunmak üzere görüşmelere ara verildiğini belirtmekle yetindi.

Yetkililer, İran, ABD, Rusya, Fransa ve UAEK arasında dün öğleden sonra başlayan görüşmelere bugün devam edilebileceğini de söyledi.

 

İran'ın nükleer yakıt ihtiyacı

İran'ın Natanz nükleer tesislerinde yüzde 5 oranında zenginleştirebildiği 1.200 kg uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirmek üzere Rusya'ya vermek istemesiyle başlayan sürece ABD ve Fransa'nın da müdahil olması üzerine tarafların Viyana'da bir araya gelmesi kararlaştırılmıştı.

İran kaynakları, Rusya'da zenginleştirilecek uranyumun Fransa tarafından nükleer yakıta dönüştürüldükten sonra Tahran'daki araştırma reaktöründe kullanılmak üzere İran'a iade edileceğini belirtiyor.

Görüşmelerin dünkü ilk oturumunun ardından ev sahibi UAEK'nın başkanı Muhammed El Baradei'nin, "Olumlu bir başlangıç oldu ve yarın görüşmelere devam edilecek" şeklindeki kısa açıklaması dışında taraflar herhangi bir açıklama yapmadı.

Tarafların bugün bir araya gelip gelmeyeceği kesin olarak bilinmiyor. UAEK kaynakları görüşmelerin yarın da devam etmesinin öngörüldüğünü bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler