Afganistan'da seçim karmaşası

Afganistan'da devlet başkanı seçiminin hile ve rüşvet nedeniyle ikinci tura kalmasından sonra seçim bölgesi başkanlarının yarısından fazlası görevden alındı.

Yayınlanma: 21.10.2009 - 08:00
Abone Ol google-news

Afganistan'ın başkenti Kabil'deki BM sözcüsü Alim Sıddıki, herhangi bir hile girişimini engellemek için seçim bölgesi koordinatörlerinin yarısından fazlasının değiştirildiğini belirterek, gözlemci ve adayların bu kişiler hakkında şikayetleri bulunduğunu söyledi.

Sıddıki, BM'nin seçimlerdeki hileleri araştıran komisyonunun, "devlet başkanı seçiminde geniş çaplı hileler yapıldığı ve seçim rüşveti verildiği" tespitinden sonra 380 seçim bölgesinin 200'ünün başkanının değiştirildiğini ifade etti.

Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu da seçimlerde hile yapıldığının belirlenmesi sonucu yapılan hesaplamalarda Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin ilk turda aldığı oyun yüzde 49,67'ye düştüğünü bildirmiş, hiçbir adayın yüzde 50'yi geçememesi sonucu, ikinci turun 7 Kasım'da yapılmasını istemişti.

Karzai de komisyonun kararına uyacağını söylemişti. Karzai, ikinci turda eski Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah ile yarışacak.
 

Karzai'nin rakibi Abdullah ikinci tura da hazır

Afganistan devlet başkanı seçiminde Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin rakibi Abdullah Abdullah, 7 Kasım'da yapılması planlanan ikinci turda da yer alacağını ve seçime hazırlanacağını söyledi.

Abdullah, gazetecilere yaptığı açıklamada, dün Karzai'yi telefonla arayarak, seçimlerde ikinci tura gidilmesini kabul etmesinden dolayı teşekkür ettiğini de sözlerine ekledi.

Karzai, dün, seçim komisyonunun devlet başkanı seçiminin ikinci turunun yapılması kararını kabul ettiğini, seçimlerdeki yolsuzlukları araştıran komisyonun aldığı kararın yasa ve anayasaya uygun olduğunu söylemişti.

Afganistan'da devlet başkanı seçimlerinin ilk turu 20 Ağustos'ta yapılmıştı.


Taliban: Afganistan'daki Başkanlık seçimi gülün

Taliban militanları, Afganistan'daki başkanlık seçiminin "gülünç" olduğunu öne sürdü.

Radikal dinci siteleri izleyen Amerikan kuruluşu SITE'ye göre, Taliban militanlarının yayımladığı yazılı açıklamada, "Afganistan'da başkanlık seçiminin düzenlenmesi gülünç ve usulsüzlüklerle dolu" ifadesi kullanıldı.

Yazılı açıklamada, "20 Ağustos'ta yapılan başkanlık seçimi Kabil hükümeti için tehlikeli, utanç verici ve gülünç" denildi. Açıklamada, seçime katılım oranının çok düşük olduğu ve seçmenin oy kullanmaya zorlandığı da ileri sürüldü.

 

BM Afganistan seçimlerinin yenilenmesinden memnun

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai'nin başkanlık seçimlerinin yeniden yapılmasını kabul etmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

İkinci tur oylamayı düzenleme aşamasının çok zor olacağını kaydeden Ban, Karzai'yi Afganistan'ın demokratik ve anayasal sürecine gösterdiği saygıdan dolayı da kutladı.

BM Genel Merkezi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, ikinci tur başkanlık oylamasının güvenli bir ortamda ve serbestçe yapılabilmesi için BM'nin tüm imkanlarını seferber edeceğini belirterek, "Afgan halkının iradesini adil ve hileden uzak bir şekilde ortaya koyması için elimizden gelen tüm çabayı ortaya koyacağız" dedi.

7 Kasım'da tekrar yapılması kararlaştırılan Afganistan başkanlık seçimlerinde, bir önceki seçimlerde meydana gelen hataların tekrar edilmemesi için tüm tarafların çaba göstermesi gerektiğini kaydeden Ban Ki Moon, seçimlerde güvenliğin tam olarak sağlanması ve seçim süreci için gerekli tüm lojistik desteğin Afgan halkına verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler