Cemevlerinin ibadethane sayılması teklifi

CHP'li milletvekilleri ve Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, cemevlerinin de ibadethane sayılmasına yönelik kanun tekliflerinin, TBMM Genel Kurulu'nda doğrudan gündeme alınmamasını eleştirdi.

Yayınlanma: 21.10.2009 - 10:25
Abone Ol google-news

CHP milletvekilleri Durdu Özbolat, Şevket Köse, Ahmet Ersin ve Fuat Çay ile Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, cemevlerinin ibadethane sayılmasına ilişkin kanun teklifinin, dün TBMM Genel Kurulu'nda doğrudan gündeme alınmasının reddedilmesi nedeniyle basın toplantısı düzenledi.

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Özbolat, imar planları içerisinde yer alan ''ibadet yeri'' kavramı içerisinde, cami, cemevi, kilise, mescit, sinagog ve havranın, aynı şekilde değerlendirilmesi için daha önce kanun teklifi verdiklerini anımsattı.

Farklı siyasal düşüncesi bulunmadığı halde, sadece dini inançlarını rahat şekilde yerine getirmek isteyenleri yok saymanın haksızlık olduğunu belirten Özbolat, ''Alevilerin kafasını karıştırmaya yönelik çalıştayların, açılım değil, saçılıma dönüştüğünü'' savundu.

Özbolat, AKP'li milletvekillerine, ''Aleviler ile oynamayın'' diye seslendi. CHP Adıyaman Milletvekili Köse, iktidarın, samimiyet sınavını geçemediğini, yasa tekliflerinin reddedildiğini anımsattı.

Köse, iktidarın amacının üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek olduğunu, Alevilerin sorunları yerine, oylarını düşündüğünü ileri sürerek, ''Ülkemizde 20 milyona yakın Alevi yaşıyor, bu yurttaşlarımızın ödediği vergilerle, camilerin elektrik ve su faturaları ödeniyor. Buna karşı değiliz. Ama sinagogların, cemevlerin, havraların da ödenmelidir'' dedi.

CHP'li Köse, Diyanet İşleri Başkanlığı ile 81 il valisi ve emniyet müdürleri arasında Alevilerin bulunmadığını öne sürdü.


"Dağa mı çıkmaları lazım?"

CHP İzmir Milletvekili Ersin, iktidarın Alevileri asimile etme, devlet güdümünde bir Alevi toplum yaratma adına büyük bir proje ortaya koyduğunu savunarak, ''Aleviler kendi inançlarını, kültürlerini özgürce yaşayabilmeleri için ne yapmaları lazım, dağa mı çıkmaları lazım?'' diye sordu.

Ersin, ''AKP, ikiyüzlü siyasetinden, Aleviler üzerinden uygulamaya çalıştığı bu tehlikeli projeden bir an önce vazgeçerek, Alevi toplumunun inanç özgürlüğünü tanıması lazım. İnkarcı anlayış, Türkiye'nin hayrına değildir. Alevilerin, sabrını tüketmesinler'' görüşünü dile getirdi.

CHP Hatay Milletvekili Çay, Diyanet İşleri Başkanlığı'nda Alevilerin olmadığını, Alevilerin Müslüman sayılmadığını, inançlarının göz önünde bulundurulmadığını iddia etti.

Kamer Genç de ''Hükümetin, Diyanet İşleri Başkanlığındaki halifeden fetva almadan, bu konuda adım atması mümkün değil. Diyanet İşleri Başkanı, tam bunların aradığı halifedir'' dedi.

Alevi yurttaşlara, ''çalıştaylara katılmaması'' çağrısında bulunan Genç, bunları, ''göz boyama'' olarak nitelendirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler