ABD kasırgaların tehdidi altında

ABD'de cumartesi günü Texas kıyı şeridini vurması öngörülen Ike kasırgası Ulusal Hava Hizmetleri ajansı tarafından "canavar kasırga" olarak nitelenirken, bölgeyi boşaltmayanlara "ölebilecekleri" uyarısı yapılıyor. Şu ana kadar yaklaşık 1 milyon kişinin Texas kıyı şeridini boşalttığı belirtiliyor.

Yayınlanma: 12.09.2008 - 06:47
Abone Ol google-news

Galveston kıyısını etkilemesi beklenen Ike kasırgası, 108 yıl önce 8 Eylül'de aynı bölgeyi vuran ve ilk gün 6 bin, takip eden günlerde 2 bin kişinin ölümüne yol açan ve ülkedeki en büyük doğal felaket olarak nitelenen kasırga felaketini de gündeme getirdi.

Bölgedeki kimyasal fabrikaların da kasırgadan etkilenmesi ve çok daha büyük bir çevre felaketinin meydana gelmesinden endişe ediliyor.

Ike kasırgasının, Houston'ı da etkilemesi ihtimali, bu kentteki büyük gökdelenlerin, ülkenin en büyük petrol rafinerisinin ve NASA'nın Johnson Uzay Merkezinin rüzgar ve selden zarar görmesi olasılığı yüzünden de kaygı yaratıyor.

Johnson Uzay Merkezi, kasırga tehdidi nedeniyle kapatıldı ve Austin yakınında bir bölgeye geçici bir ofis açıldı. Petrol şirketlerinin yüzde 75'inin bölgedeki faaliyetlerini durdurduğu belirtiliyor.

Uzmanlar, şu sırada kategori 3 düzeyindeki Ike kasırgasının, kıyı şeridinde de 7 metreye ulaşabilecek dalgalar yaratabileceği uyarısında bulunuyor.

Ike kasırgası uyarısı, doğuda Mississippi ve Alabama hattı ile New Orleans'a kadar, güneyde ise neredeyse Meksika sınırına kadar olan çok geniş bir bölgeyi kapsıyor.

Bu arada; Uluslararası piyasalarda ham petrolün varil fiyatı, İke kasırgası yüzünden 101 doların üzerine çıktı. ABD'de, Temmuz ayı ortasında Dolly kasırgasıyla birlikte başlayan kasırga mevsimi yüzünden bu yaz şimdiye kadar en az dört kez, Meksika Körfezi'ndeki petrol platformları ve sondaj kuyularında çalışan işçiler tahliye edildi ve rafineriler faaliyetlerini durdurdu. Kasırgalar, ABD'nin petrol üretiminin 15 milyon varilden fazla kesilmesine sebep oldu.

 

Haiti'de kasırga

Haiti hükümeti, son haftalarda ülkeyi vuran 4 kasırganın toplam 326 kişinin ölümüne yol açtığını bildirdi. Haiti İçişleri Bakanı Paul-Antoine Bien-Aime, düzenlediği basın toplantısında, Fay, Gustav, Hanna ve Ike kasırgalarının son bir ayda ülkeyi vurmasının, Haiti'de son yıllarda meydana gelen en büyük felaket olduğunu söyledi.

Bu kasırgalarda 326 kişinin öldüğünü, 50 kişinin kaybolduğunu belirten Bakan, 190 kişinin yaralandığını, 170 bin ailenin felaketzede durumuna düştüğünü kaydetti. Kasırgalarda çok sayıda köprü yıkıldı, birçok yol ve 10 bin 800 ev zarar gördü. Haitili yetkililerin felaketzedelere yardım için şu ana dek 7 milyon dolar harcadığı ve BM'nin Haiti'ye 100 milyon dolar uluslararası yardım yapılması için çağrıda bulunduğu belirtiliyor.



 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler