İstanbul'da kültür sanat

İstanbul'da bu hafta dolu dolu bir sanat gündemi var. Bu hafta birçok tiyatro oyunu tiyatro severlerin beğenisine sunulacak.

Yayınlanma: 22.10.2009 - 08:51
Abone Ol google-news

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının yeni oyunu ''Gizli Oturum''un galası, 26 Ekim'de Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde yapılacak.

Pierre Palmade ve Michel Laroque ikilisinin yazdığı, Ali Poyrazoğlu'nun uyarladığı ve Özdemir Çiftçioğlu'nun yönetmenliğini yaptığı ''İyi Günde Kötü Günde'' adlı eser, yarın Caddebostan Kültür Merkezi'nde, 24 ve 25 Ekim'de ise Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu'nda izlenebilecek. Ali Poyrazoğlu ve Nilgün Belgün'ün rol aldığı oyun, ayrılan ama birbirlerinden kopamayan sevgilileri, sevgiyi yeniden keşfetmenin yollarını ve aşkı taze tutmanın bilgeliğini konu alıyor.

Gordon Smith'in yazdığı, Hakan Gerçek'in hem oynayıp hem yönettiği ''Van Gogh'', adlı oyun, 26 Ekim'de Tiyatro Gerçek'te sahnelenecek. Sevmek ve hiçbir karşılık beklemeden çalışmak üzerine kurulu bir hayat hikayesini kurgulayan oyunda Van Gogh, Postacı Roulin'in portresini yapıyor.

Tülay Doğan'ın uyarlayıp yönettiği ''Alo, Orası Tımarhane mi?'' adlı eser, 24 ve 25 Ekim'de Bahçelievler Kültür Merkezi'nde sahneye konulacak. Önceki yıllarda oyunda rol alan Türk tiyatrosunun unutulmaz isimleri Bahri Beyat, Metin Çeliker ve Cengiz Özyurt'a ithaf edilen ''Alo, Orası Tımarhane mi?'', adlı oyunda, Ercüment Doğan, Nejmi Aykar, Faruk Karaçay rol alıyor. Türk izleyicisinin daha önce örneklerini sinemada izlediği ''Süt Kardeşler'' adlı filmin tiyatroya uyarlanmış halini konu alan oyunda, Bahriye askerleri arasında geçen komik durumlar işleniyor.

Nesrin Kazankaya'nın Brecht'in çeşitli oyunlarından yola çıkarak uyarlayıp yönettiği ''Rahat Yaşamaya Övgü'' adlı müzikli oyun, 27 Ekim Salı Günü Sabancı Gösteri Merkezi'nde sahnelenecek. Kapitalist sömürü düzenini, paylaşım savaşlarını, faşizmin yükselişini ve bunun karşısında küçük burjuvazinin vurdumduymaz tavrını ve genelde ahlak anlayışını konu alan oyunda, Levend Öktem, Başak Meşe, Erdinç Anaz rol alıyor.

Kazankaya'nın, Bertolt Brecht'in ''Schweyk İkinci Dünya Savaşı'nda'', ''Arturo Ui'nin Önlenebilir Tırmanışı'' ve ''Üç Kuruşluk Opera'' oyunlarından ve ''Faşizm Üzerine Yazılar''ından uyarlayıp yönettiği müzikli oyunda, Kurt Weill, Hanns Eisler ve Turgay Erdener'in müzikleri kullanılıyor.

Andrzej Saramonowicz'ın yazdığı, Kemal Aydoğan'ın yönettiği ''Testosteron'', bu hafta boyunca Oyun Atolyesi'nde izlenilebilecek. Stavros'u Metin Coşkun, Kornel'i Onur Ünsal, Fistach'i Emre Karayel'in oynadığı eserde, nikah ve onun bozulması üzerinden değişik mesleklerden 7 erkeğin cinselliğe, kadına, doğaya ''erkekçe'' bakışları sergileniyor.

Yeşim Özsoy Gülan'ın yazıp yönettiği ''3. Evren'', 24 Ekim Cumartesi günü Galata Pertform'da sahnelenecek. Giderek globalleşen ve farklı bir modernitenin hakim olduğu dünyada, Türkiye'de yaşayan kimliklerin ve kimlik karmaşasının yeniden yorumlandığı oyunda, Tülin Özen, Burhan Batur Belirdi, Ayşe Burcu Eren rol alıyor.

Nesrin Kazankaya'nın yazıp yönettiği ''Dobrinja'da Düğün'' 23-25 Ekim tarihlerinde Tiyatro Pera Eren Uluergüven Sahnesi'nde seyirciyle buluşacak. Bosna Hersek-Sırp savaşının içinde bir günün trilogyası oluşturulan oyunda, yıkıntılar arasında yan yana iki evde yaşayan iki ailenin, evin yıkılmaktan kurtulmuş küçük bahçesinde, yapılan bir düğün ve bu düğün hazırlıklarıyla geçen savaşın içinde bir gün ve bu zaman kesitinde, savaşta yaşanan acılar, ölümler, kırık hayatlar, kayıp aşklar ve savaşla yitirilen insani değerler sorgulanır.

İki perdelik müzikal komedi olan ve muayenehanesine gelen 4 hastanın sorunlarını çözmeye çalışırken, kendisi kördüğüm olan bir psikoloğun düştüğü birbirinden komik durumları konu alan ''Hastasıyız'', yarın Büyükçekmece Belediyesi Atatürk kültür Merkezi'nde sahne alacak.

Kaan Erkam'ın yazıp yönettiği ''Meyhanede'' 24 Ekim'de Bakırköy Sanat Merkezi'nde sahnelenecek. ''Bir Ermeni meyhanesinde-o zamanlar kimsenin kimseyi hor görmediği herkesin 'Biz' dediği dönemlerde yaşanmış olması olası bir sohbet''i konu alan oyunda, Hasan Bayrak, Levent Tayman, Neslihan Yargıcı, Elçin Fakir, Kaan Erkam, Ararat Mor, Aris Bayraktaryan, Sultan Çelik rol alıyor.

Metin Zakoğlu'nun yazıp yönettiği ''Herkes mi Aldatır?'' adlı lirik-komedi, Kulis Oda Sahnesi'nde bugünden itibaren izlenebilecek. Oyun, 29 Ekime kadar sahnelenebilecek. Harika Yıldırım, Taylan Erler, Berna Acarman, Bekir Erdem Öz'ün sahne aldığı eserde, bir yanda eşini aldatan bir adam, bir yanda eşi tarafından aldatılan bir kadının intikam alma duygularının bu iki yabancı insanı bir gün buluşturmasının ardından gelişen olayla ele alınıyor.


Şehir tiyatrolarında yeni oyun: Gizli oturum

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının yeni oyunu ''Gizli Oturum''un galası, 26 Ekim'de Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde yapılacak.

Jean Paul Sartre'nin ''Gizli Oturum'' adlı eserini Oktay Akbal'ın Türkçeye çevirdiği ve Ergün Işıldar'ın yönettiği oyunun sahne tasarımı Ergün Işıldar, kostüm tasarımı Gamze Kuş, ışık tasarımı Özcan Çelik'in imzasını taşıyor.

Ece Okay (Ines), Özge Özder (Etselle), Emre Narcı (Garcin), Osman Gidişoğlu'nun (Garson) rol aldığı oyun, insanın özgür iradesiyle seçtiği varoluşun başkası karşısında değiştirilemeyeceğini konu alıyor.

Oyunda, Garcin, Etselle ve Ines ölümün döngüsü içinde, hayatlarında olan biten her şeyi önce eksik bir biçimde, sonrasında ise içtenlikle birbirleriyle paylaşırken, aslında geçmişteki hatalarını ve gerçek kişiliklerini ortaya koyuyor.

''Gizli Oturum'' 1 Kasım'a kadar Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde sunulacak.


Devlet tiyatroları

Meltem Yıldırım'ın yazdığı ''Fesleğen Çıkmazı'' 23-29 Ekim tarihlerinde Cevahir Salon 1'de sahnelenecek. Kubilay Karslıoğlu, Ayşen İnci, Funda Eskioğlu, Gökalp Kulan, Saydam Yeniay, Metin Beyen, Akasya Asıltürkmen, Öykü Başar'ın rol aldığı oyunda, mübadeleyle Girit'ten Türkiye'ye göçmek zorunda kalan bir ailenin aradan geçen 20 yılın ardından, özlemleri, hayatta kalma mücadeleleri ve aile içi ilişkileri anlatılıyor.

Güngör Dilmen'in yazdığı ''Kuzguncuk Türküsü'' bugünden itibaren Üsküdar Tekel Sahnesi'nde izlenilebilecek. 29 Ekime kadar izlenebilecek olan oyunda, Rumu, Musevisi, Ermenisi ve Türküyle rengarenk ve son derece keyifli bir mahalle olan Kuzguncuk'a, bir gün maruz kaldığı tahripten sonra gelişen olayların ele alındığı oyunda, Gülenay Kalkan, Murat Karasu, Ergun Akvuran, Ali Ersin Yenar, Ömer Hüsnü Turat, Ayşe Tunaboylu rol alıyor.

Behiç Ak'ın yazdığı ''İki Çarpı İki'' ise yarın, Cumartesi ve Pazar günü Ahmet Mithat Efendi Sahnesi'nde sahneye konulacak. İki çift, iki ayrı ilişki, iktidar ve sevgi, evlilik ve monotonluk, aşk ve macera, kadın ve erkek, birey ve politika üzerine ilginç bir oyunculuk deneyiminin konu edindiği eserde, Seray Gözler, Adnan Biricik oynuyor.

Toby Wilsher'ın yazdığı ''Kral Dairesi'' ise 27-29 Ekim tarihlerinde Cevahir 2'de izleyiciyle buluşuyor. Fikret Urucu, Elif Erdal, Yaşar Büker, Figen Sürmeli'nin rol aldığı oyunda, üç ayrı çiftin, balayını geçirmek üzere otele gelmesi üzerine gelişen olaylar ele alınıyor.


Müzikal çocuk oyunları

Bu hafta boyunca küçük tiyatro severler için de iki oyun gösterimde olacak.
Oktay Şenol'un yazıp yönettiği Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler 24 ve 25 Ekim tarihlerinde Tiyatro Alkış Bomonti Sahnesi'nde ve Murat Altınok'un yönettiği Dans Eden Prensesler ise 24-29 Ekimde TİM Fattah Aytaç Salonu'nda sahnelenecek.


"Marc Chagall" ilk kez Türkiye'de

''Chagall: Yaşam ve Aşk'' konulu sergide sanatçının Kudüs İsrail Müzesi'nin zengin koleksiyonundan bir araya getirilen 160 baskı, desen ve resmi yer alıyor.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, 23 ve 24 Ekim tarihlerinde 20. yüzyılın efsane sanatçılarından Marc Chagall'ı ağırlayacak. Sergi, sanatçının yaşamını ve ilk eşi Bella ile aşklarını konu alan öz yaşam öyküsel desenlerinin yanı sıra, Kutsal Kitap illüstrasyonları, La Fontaine Masalları ve Gogol'ün Ölü Canlar'ı gibi edebi yapıt resimlemeleri de bir araya geliyor.

Ferdan Yusufi, Angelo Andriuolo ve Giorgio Bertozzi'nin katkılarıyla gerçekleşecek olan Alba Amoruso ve Massimo Franchi'nin ''Karma Resim Sergisi'' ise Galeri Selvin'de, bugünden itibaren sanatseverlerle buluşacak. Oyun, 29 Ekim tarihine kadar izlenebilecek.

Mac Art Gallery, sezonu Hakan Onur'un kişisel sergisi olan ''Med Cezir'' ile yarın açıyor. Onur'un kendi yaşamından kesitlerin anlatıldığı sergi bu hafta boyunca açık olacak.


Opera ve bale

Sanatseverler, yarın ''Kamelyalı Kadın'' adlı neoklasik baleyi Kadıköy Süreyya Operası Sahnesi'nde, yarın, Cumartesi ve Pazar günü ''Şen Dul'' adlı opereti Kadıköy Süreyya Operası Sahnesi'nde, Pazar günü de aynı sahnede ''Mutlu Prens'' konulu müzikal öyküyü izleyebilecekler.
 

Yaratılış Oratoryosu sahnelenecek

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO), Viyanalı besteci Joseph Haydn'ın başyapıtı ''Yaratılış Oratoryosu''nu yarın Aya İrini Müzesi'nde sahneleyecek.

Bu yıl 19'uncusu düzenlenen Akbank Caz Festivali'nin ''Şehrin Caz Hali'' sloganıyla hazırladığı program, 25 Ekim'de sona erecek.

Cazseverler, 1980'lerin sonundan bu yana caz müziğinin önde gelen tenor saksafoncularından biri olan Joe Lovano ile 24 Ekim'de bir araya gelecek. Saksafoncu Lovano, piyanoda James Weidman, basta Esperanza Spalding, davulda Francisco Mela ve Otis Brown ile Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu'nda konser verecek.

Perküsyonist, piyanist ve besteci Marilyn Mazur ve Kamerun kökenli dünyaca ünlü bas sanatçısı Richard Bona, 24 Ekim'de CRR Konser Salonu'nda sevenleriyle buluşacak.

Eleştirmenlerin ''Hip-hop jenerasyonundan kusursuz bir caz müzisyeni'' olarak nitelendirdiği Amerikalı vokal Jose James ve asıl adı Can Utkan olan Dj Yakuza, yarın Babylon'da sahne alacak.

Saksafon ve Rhodes ile yarattığı harikalarla dünya çapında markalaşan İlhan Erşahin, Türkiye'deki izleyici kitlesi tarafından merakla albüm çıkarması beklenen projesi ''İstanbul Sessions'' ile yarın Beykent Üniversitesi'nde, 24 Ekim'de Babylon'da konser verecek.

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO), Viyanalı besteci Joseph Haydn'ın başyapıtı ''Yaratılış Oratoryosu''nu yarın Aya İrini Müzesi'nde sahneleyecek.

Haydn'ın müzikal dehasını gözler önüne seren olağanüstü bir yapıt olarak nitelendirilen oratoryo, ''Haydn Yılı'' dolayısıyla gerçekleştirilecek.

Alexander Rahbari'nin şefliğindeki konserde, soprano Otilia İpek, tenor Erdem Erdoğan, bas bariton Cem Beran Sertkaya ve Ankara Çoksesli Müzik Korosu sahne alacak.

Haydn'ın yaratılışın öyküsünü canlandırdığı ve bestelendiği çağda büyük yankı uyandıran eseri, müzik tarihinde Almanca ve İngilizce olarak iki dilde basılan ilk oratoryo olma özelliği taşıyor.


CKM'de cumhuriyet konseri

Piyanist İdil Olcay Ülgen, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Caddebostan Kültür Merkezi'nde 27 Ekimde sahne alacak. ''Cumhuriyet Konseri''nde İdil Ülgen'e, semazenler, bale dansçıları, 10. Yıl Marşı ile Yonca Lodi, şiirleriyle de Müşfik Kenter eşlik edecek.

Cumhuriyet Bayramı öncesinde Osman Gazi'ye tığ ve davul verilmesiyle başlayan ve Kurtuluş Savaşı'na kadar süren tarihi yolculuğun müzikal anlatımı ''Kuruluştan Kurtuluşa (1299-1923)'' başlıklı konser, 26 Ekim'de CRR Konser Salonu'nda verilecek.

Şef İhsan Özer yönetimindeki İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu saz ve solistlerine, mehterbaşı Kürşat Tuncay yönetimindeki Mehteran Takımı eşlik edecek.

İstanbul'da uzun süredir solo konser vermeyen Türk müziğinin usta yorumcularından İnci Çayırlı, 27 Ekim'de CRR Konser Salonu'nda sevenleriyle buluşacak.

Fransa'nın efsanevi şarkıcısı Sylvie Vartan, 26 Ekimde Türker İnanoğlu Maslak Show Center'da gerçekleştirilecek ''Erkan Özerman Show Business'da 50. Yıl'' gecesinde konser verecek. Sanatçı, özel orkestrası ve ekibinin dahil olduğu bir grupla sahne alacak.

Türk müziği sanatçısı Sibel Can, 24 Ekim'de Bostancı Gösteri Merkezi'nde sevenleriyle bir araya gelecek.


Çelloda romantizmin doruğu Süreyya'da yaşanacak

Çellist Ozan Tunca, eserlerini 26 Ekim'de Kadıköy'deki Süreyya Operası'nda yorumlayacak. Tunca'ya piyanoda Oytun Eren eşlik edecek.

Programda yer alan eserlerin tümü romantik dönemden seçildi. Konser, Fransız besteciler St. Saens ve Faure'nin ''Kuğu'' ve ''Yakarış'' adlı parçaları ile başlayacak. Azeri besteci Kara Karayev'in Don Kişot gravürleri ile devam edecek konser, Rus romantizminin en büyük isimlerinden Rachmaninov'un piyano viyolonsel sonatı ile sona erecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler