ABD Büyükelçisi'ne "Ülkeyi terk et" çağrısı

Bolivya ile ABD arasındaki diplomatik kriz büyüyor. Bolivya'nın, ABD'nin La Paz Büyükelçisi Philip Goldberg'e ülkeyi terk etmesi çağrısından sonra buna cevap olarak ABD, Bolivya'nın Washington Büyükelçisi Gustav Guzman'ı sınır dışı etme kararı aldı. Büyükelçi Philip Goldberg, ülkedeki muhalefete destek verdiği gerekçesiyle ''istenmeyen kişi'' ilan edilmişti.

Yayınlanma: 12.09.2008 - 07:12
Abone Ol google-news

Bolivya ile ABD arasındaki diplomatik kriz, Bolivya'nın "istenmeyen kişi" ilan ettiği ABD'nin La Paz Büyükelçisi Philip Goldberg'e ülkeyi terk etmesi için 72 saat süre vermesi ve ABD'nin buna yanıt olarak Bolivya'nın Washington Büyükelçisi Gustavo Guzman'ı sınır dışı etme kararı almasıyla büyüdü.

Bolivya Dışişleri Bakanı David Choquehuanca, düzenlediği basın toplantısında, ülkedeki muhalefete destek verdiği gerekçesiyle ''istenmeyen kişi'' ilan edilen Büyükelçi Philip Goldberg'e ülkeyi terk etmesi için 72 saat süre verildiğini söyledi.

 

ABD'den misilleme

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, basına yaptığı açıklamada, Bolivya'nın kararını temelsiz bulduklarını belirterek, "bu karara yanıt olarak Bolivya hükümetini, Bolivya'nın Washington Büyükelçisi Gustavo Guzman'ı istenmeyen kişi ilan ettiğimiz konusunda resmen bilgilendirdik" diye konuştu. Sözcü McCormack, Guzman'ın ABD'yi ne zaman terk edeceği konusunda bilgi vermedi.

 

"Muhalefete yardım ediyor"

Bolivya'nın ilk yerli devlet başkanı Evo Morales'in yeni anayasa taslağı, nüfusun yüzde 60'ın oluşturan yerli gruplara yeni ve önemli güçler getiriyor. Taslak, ülkedeki bazı eyaletlerde aylardır protesto ediliyordu. Bolivya'da Santa Cruz, Tarica, Beni ve Pando eyaletleri, Morales'in hükümetini reddedip düzenledikleri referandumlarla özerklik ilan etmişti. Ülkenin 9,5 milyon civarındaki nüfusunun dörtte birinin yaşadığı Santa Cruz'da halk, büyük arazi sahibi olmaya kısıtlama getirilmesini öneren anayasa taslağını tehdit olarak görüyor.

Amerikalı Büyükelçi Philip Goldberg, yürüttüğü diplomasi nedeniyle Bolivya hükümetince, muhalefete yardım etmekle suçlanmıştı. Bolivya hükümeti, Goldberg'in Morales'e karşı en büyük muhalefeti gösteren Santa Cruz eyaletinin valisi Ruben Costas ile yakın zaman önce görüşmesinden de büyük rahatsızlık duyduğunu belirtmişti.

ABD'yi, Bolivya'daki hükümet karşıtı gösterileri teşvik etmekle suçlayan Evo Morales, dün, ülkedeki muhalefete destek verdiği gerekçesiyle Goldberg'i ''istenmeyen kişi'' ilan etmiş, ''ülkede ayrımcılığa ve bölünmeye yardım etmekle" suçlamıştı.

 

Chavez'den Morales'e destek

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, ABD'ye karşı Bolivya'ya destek vermek amacıyla, ABD'nin Caracas Büyükelçisi Patrick Duddy'yi sınır dışı etme ve Venezuela'nın Washington Büyükelçisini geri çağırma kararı aldığını açıkladı.

Chavez, konuşmasında, ABD'nin Venezuela hükümetine yönelik saldırgan tutumunu sürdürmesi halinde bu ülkeye ham petrol vermeyi de durduracaklarını söyledi.

 

Çatışmalar sürüyor

Bu arada Bolivya'nın kuzeyindeki Pando'da, Devlet Başkanı Morales yandaşları ile Morales'in politikalarına muhalif göstericiler arasında çıkan şiddetli çatışmalarda ölü sayısı 8'e çıktı. Yetkililer, çatışmalarda birçok kişinin de yaralandığını söylediler.

Bölgedeki çatışmaların, muhaliflerin, Morales yandaşlarının bir toplantısını engellemesi üzerine çıktığı kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler