"Bunlar provokatif görüntülerdir"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dağdan inen PKK'lilere ilişkin Habur sınır kapısında yaşananları, "hoş olmayan görüntüler" olarak niteledi.

Yayınlanma: 22.10.2009 - 10:13
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'i Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Cumhurbaşkanı Gül, Nazarbayev'le görüşmesinin ardından, yapılan ortak basın açıklamasında soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dağdan inen PKK'lilere ilişkin Habur sınır kapısında yaşanan görüntüleri eleştirdi. "Görüntüler hoş görüntüler değil" diye konuşan Gül, "Tasvip etmiyorum. Bunlar provokatif görüntülerdir. Bir yandan kan dursun diye uğraşılırken, bunun değerini anlamayıp, bu tip gösterilerde bulunmayı tasvip etmek mümkün değildir" dedi.

Gül tepkisine şöyle devam etti:
"Bu tür işler karşısında ölçüsüz davranışlardan kaçınılmasını da burada açıkça tavsiye ediyorum. Bir sürü acılar çekilirken bu acılar bitsin ve Türkiye bütün enerjisini ülkesinin kalkınmasına, bölgeleri arasındaki gelir dağılımları, gelir dağılımdaki dengesizlikle gitsin ve enerjisini bütün bunlara harcasın diye uğraşırken ve iyi niyetini gösterirken, sanki bunlar kesilsin dercesine bir davranış içinde bulunmayı yakıştıramıyorum."


Kafkaslarda işbirliği sağlanmalı

Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan'la olan gerilime ilişkin ise, Kafkaslarda huzuru, güvenliği ve işbirliğini çok önemsediklerinin altını çizdi ve Türk-Ermenistan ilişkiler normalleşmesi gerektiğini vurguladı. Gül, Kafkaslarda istikrarın sağlandığı taktirde kan ve gözyaşının biteceğini ve işbirliğinin sağlanacağını savunarak, şöyle dedi:
"Bunu zaten herkes takip ediyor. Kafkaslarda başka sorunlar da var. Ermenistan, Azerbaycan arasındaki ilişkiler, Gürcistan meseleleri... Çalışmalar zaten bu yöndedir Azerbaycan tabi ki Türkiye'nin kardeş ülkesidir. Bizler tek milletiz. Türk dünyası içinde farklı farklı devletler var. Bunlardan biri Türkiye biri de Azerbaycan'dır. Her yerde dayanışmamızı göstermişizdir. Bu, sadece Devlet Başkanları değil halktan halka olan gerçektir. Bu çerçeve içerisinde yanlış anlamalara kaçılmamalıdır. Bu zor dönemlerden geçilirken duygusallıklar oluyor, yanlış anlamalar oluyor. Sayın Aliyev ile uzun bir telefon görüşmesi yaptım. Bu konuları detaylı şekilde ele aldık. Birbirimize olan güven teyit edildi. Bugünde Dışişleri Bakanımız da görüşecek. Kendisine bilgi aktaracak. Geçtiğimiz haftalarda Nahcivan'daydık. Nazarbayev de oradaydı. Konuları, hem çok taraflı olarak hem de tek taraflı görüştük. Herkesi bu konuda dikkatli olamaya çağırıyoruz. Çeşitli sebeplerden dolayı bilerek ya da bilmeyerek, kasıtlı bir şeklide kardeşliğimiz zedelemek isteyenler olabilir. Bunlara dikkat edilmelidir."

 

"Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkiler para ile ölçülemez"

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkilerin para ile ölçülemeyeceğini söyledi.

Nazarbayev, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye'nin Kazakistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğunu hatırlatarak, iki ülke arasındaki ilişkilerin o günden bu yana iyi seyir izlediğini, hiçbir zaman bozulmadığını ve her alanda işbirliğinin sürdüğünü ifade etti.

Özellikle ekonomik ve kültürel alanda iki ülke arasındaki ilişkilerde ciddi gelişme olduğunun altını çizen Nazarbayev, Türkiye'den tarım, inşaat, meteoroloji, petrol ve gaz alanlarında 1500 firmanın Kazakistan'da faaliyet gösterdiğini, inşaat şirketlerinin Kazakistan'ın başkenti Astana'nın inşasına büyük katkıları olduğunu kaydetti.

Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesinde şu anda 15 bin öğrencinin öğrenim gördüğünü, ayrıca Almatı'daki Süleyman Demirel Üniversitesi dışında 24 Türk lisesinde Kazak ve Türk gençlerinin birlikte eğitim aldığını söyleyen Nazarbayev, her yıl turist olarak Kazakistan'dan Antalya'ya 200 bin kişinin geldiğini belirtti. Nazarbayev, Kazak vatandaşlarının, "Türkiye'yi kendi ülkeleri olarak düşündüğünü" kaydetti.

Türk dünyasındaki insanlığa büyük katkıları olmuş kişilerin tüm dünyaya tanıtılması için bir akademi kurulmasını istediğini ifade eden Nazarbayev, "Orada bir Türk birliği araştırma merkezi olursa, Türk kültür araştırma merkezi olursa biz tüm dünyaya ulu ecdadımızı tanıtmış oluruz" dedi.

Nazarbayev, Türkiye ile Kazakistan arasında küresel mali krizin etkilerinin azaltılması için çalışmaların devam ettiğini, Kazakistan'ın kendi içinde biriken fonlar nedeniyle kimseye ihtiyaç duymadan kendi ekonomi politikalarını hayata geçirdiklerini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler