İstanbul'daki selin nedeni

TMMOB Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ile Türkiye Ormancılar Derneği tarafından oluşturulan teknik heyet raporuna göre, İstanbul ve Tekirdağ'daki aşırı yağmurun sel felaketine dönüşmesinin nedenleri açıklandı.

Yayınlanma: 22.10.2009 - 10:45
Abone Ol google-news

İstanbul'da etkili olan sele neden olarak ''arazi kullanımındaki yanlışlıklar, dere yataklarının çeşitli yapılaşmalarla işgali ve daraltılması, dere kıyılarındaki doğal bitki örtüsünün kaldırılması'' gösterildi.

İstanbul'un bazı yerleşim birimleri ile Tekirdağ'ın Saray ilçesinde Eylül ayında yaşanan sel olayına ilişkin İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hızal, Türkiye Ormancılar Derneği Genel Sekreteri Sezai Kaya, TMMOB Orman Mühendisleri İstanbul Şubesi Başkanı Besim Sertok'un da aralarında bulunduğu teknik bir heyet tarafından hazırlanan rapor, TMMOB Orman Mühendisleri İstanbul Şubesi'nde düzenlenen toplantıyla kamuoyuna açıklandı.

Toplantıda konuşan Sezai Kaya, selin ardından yapılan açıklamalarda, ''suçun, dere yatağına, yağışın anormalliğine atılarak, bilim, teknoloji, mühendisliği değil, rantı öne çıkaran bir anlayışın bu felaketlere davetiye çıkardığını'' savundu.

Kaya, Ayamama Deresi ile Çatalca havzalarında yoğunlaşan çalışmalar sonucu Çatalca'da "Hiçbir arazi sınıflaması ve toprak koruma önlemi alınmadan tarım yapılan arazilerde, toprağın su tutma kapasitesinin azalması sonucu, yüzeysel akışa geçen su miktarının çok yükseldiğini, İSKİ tarafından dere içleri ve çevresinin doğal bitki örtüsünden temizlenmesinin sel sularının akış hızının artmasına neden olduğunu''nun tespit edildiğini söyledi.

Ayamama'da yapılan incelemelerde ise ''üst havzalarda toplu konut ve sanayi tesislerinin yer aldığı ve tamamen yerleşim yerlerinin ve yolların kapladığı bu beton alanların, suyun toprakla buluşmasını engellediğinin'' tespit edildiğini belirten Kaya, şöyle devam etti:
''Ayamama Deresi yatağının daraltılarak kanal haline sokulduğu, hatta 2 kilometre uzunluğunda bir hattın üstünün kapatılarak yol haline getirildiği, Basın Ekspres Yol güzergahının dere taşkın ovasında bulunduğu ve bu durumdan çevrede bulunan tüm yapıların zarar gördüğü, havzanın yüzde 70'inin yoğun yapılaşma altında olduğu görülmüştür.

Bu incelemeler sonucu, yağışların sel felaketine dönüşmesinin nedenleri olarak aşırı yağışlar, arazi kullanımındaki yanlışlıklar, dere yataklarının çeşitli yapılaşmalarla işgali ve daraltılması, dere kıyılarındaki doğal bitki örtüsünün kaldırılması belirtilebilir.''

Sezai Kaya, Türkiye'nin arazi kullanımında en küçük bir hata yapma lüksüne sahip olmadığını ifade ederek, ülkede doğal olayların afete dönüşmemesi için ülke arazisinin gelişi güzel değil, bilimsel verilerin ışığı altında planlanıp kullanılması gerektiğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler