Referandum kararı iptal

İspanyol Anayasa Mahkemesi, Bask bölgesi özerk yönetiminin aldığı "Bask'ın geleceğine karar verilmesi" anlamına gelen iki sorunun 25 ekimde referanduma götürülmesi kararını iptal etti. Bask yönetimi ise kararı siyasi bağımlılık olarak yorumladı.

Yayınlanma: 12.09.2008 - 07:42
Abone Ol google-news

Bask özerk yönetimi başkanı Juan Jose İbarretxe'nin hazırlayıp, üçlü koalisyondan oluşan özerk yönetim hükümetine kabul ettirdiği referandum kararına İspanyol hükümetinin ve ana muhalefetteki Halk Partisi'nin (PP) yaptığı itirazı sonuca bağlandı. Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesi, oy birliğiyle referandumun anayasaya aykırı olduğuna hükmettiğini açıkladı.

Anayasa Mahkemesi'nin beklenen kararından büyük memnuniyet duyan iktidardaki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE), "İbarretxe'nin siyasi macerasına nokta konuldu. Eğer Bask hükümeti, sağduyulu ve ciddi ise karara saygı gösterecektir ve her geçen gün daha komik olan yeni bir siyasi maceraya atılmayacaktır" açıklamasında bulundu.

Bask özerk yönetimi hükümetiyse kararla ilgili, "Adalet, bağımsızlığını göstermek için bir fırsatı geri tepti ve bir kez daha siyasete bağlı olduğunu gösterdi" yorumunda bulundu.
Bu arada, Anayasa Mahkemesi'nin referandumun iptali kararı vermesini beklediğini geçen haftalarda duyuran İbarretxe, tüm Bask halkına, bireysel olarak Strasburg'daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurarak, özgürlükleri kısıtladığı gerekçesiyle İspanya devleti hakkında suç duyurusunda bulunması çağrısını yapmıştı.

İptal edilen referandumda Bask halkına "ETA'nın şüphe götürmeyecek şekilde ve daimi olarak şiddeti sona erdirmesini sağlayacak diyalog sürecini destekliyor musunuz?" ve "Kimse ihraç edilmeden tüm Bask siyasi partilerinin, 2010 yılının sonundan önce bir referanduma giderek, Bask halkının geleceğine karar vermesine ilişkin demokratik bir anlaşma elde etmeleri için müzakere sürecine başlamalarından yana mısınız?" sorularının yöneltilmesi öngörülüyordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler