Teslim protestosu

Terör örgütü PKK üyelerinin teslim olması sırasında yaşananlar, Antalya, Kayseri, Kırıkkale, Ordu ve Kastamonu'da protesto edildi.

Yayınlanma: 23.10.2009 - 14:04
Abone Ol google-news

Antalya Barosu Başkanı Zafer Köken, yönetim kurulu üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında, ''açılım'' adı altında bir süredir kamuoyunu meşgul eden süreçte, terör örgütü PKK üyelerinin teslim olmasıyla yaşananları kaygıyla izlediklerini söyledi.

Bu kişilerin sorgulamaları sürecinde hukuka aykırılıklar bulunduğunu savunan Köken, ''Bu kişilerin pişman olduklarını beyan etmedikleri halde TCK'nin 221. maddesinden yararlandırılarak serbest bırakılmaları, hukuk devleti ve adil yargılanma ilkeleri göz önüne alındığında düşündürücüdür'' dedi.

Teröristlerin gelmelerine neden olan açılım projesinin kökeni ne olursa olsun, birbirine vatandaşlık bağıyla kenetlenmiş, dostluk ve kardeşlik içinde yaşayan Türk halkından genel kabul görmediğini iddia eden Köken, şöyle konuştu:

''Bu olanlar sağduyulu tüm vatandaşlarımızın vicdanlarını sızlatmaktadır. Bu açılımla varılmak istenilen, Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesini, devletini ve milletini ayrıştırmak, milletimizin dil, tarih ve kültür bütünlüğünü parçalamak olmamalıdır. Bu açılımı ev ödevi kabul edenlerin, karşılarında güçlü bir sivil toplum olduğu ve bu oldu bittilere boyun eğilmeyeceğini bilmelerini istiyoruz.''

 

Kayseri

Kayseri'de Kartal Şehitliği'nde toplanan şehit aileleri ve gaziler, kabirleri ziyaret edip dua okudu. Kur'an okunmasının ardından grup üyeleri, şehitlikten Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.

Yaklaşık bin kişilik grup, ellerinde Türk bayrakları ve şehit fotoğraflarıyla çeşitli sloganlar attı. Gruba, çevredeki vatandaşlar da zaman zaman alkışlarla destek verdi.
Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kayseri Şube Başkanı Ali Yavuz, yaptığı açıklamada, Habur Sınır Kapısı'nda teslim olan teröristlerin adeta ''devlet töreniyle'' karşılandığını öne sürdü.

Terörist grubunu alkışlarla karşılayanları ve onlara müsaade eden yetkilileri kınadıklarını ifade eden Yavuz, ''Bunca yıldır süren terör belasının bitmesini, gözyaşlarının dinmesini bizler de istiyoruz. Ancak soruna çözüm bulunurken hainlerin yaptıkları da yanlarına kalmasın, hak ettikleri cezalar verilsin'' diye konuştu.

Gazi olduğu için kendisine verilen devlet övünç madalyasını ve bir kurşunu gösteren Yavuz, ''Bu madalyayı artık taşıyamıyorum. Artık bir cebimde madalyam, diğer cebimde arkadaşlarımı şehit edip bizleri gazi eden kurşunu taşıyacağım'' dedi.

 

Kırıkkale

Kırıkkale Şehitliğini ziyaret eden şehit aileleri, yaşanan olaylara tepki gösterdi.
Şemdinli'de 1992'de şehit olan Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Bahtiyar Ceylan'ın annesi Nurhan Ceylan, ''Benim oğluma kıyanlar, annelerine kavuşuyor. Torunlarım da rüyalarında babalarını görmek için dua ediyor. Bu nasıl adalet?'' diyerek tepkisini gösterdi.

Oğlunun resmine bakarak gözyaşı döken Ceylan, ''Benim oğlumu kim çocuklarına, kardeşlerine kavuşturacak? Benim oğlumu kim getirecek?'' diye konuştu.
Bingöl'de 1993'te şehit olan Adem Zöngür'ün babası Yılmaz Zöngür de ''Oğlum vatanı, bayrağı için şehit düştü. Oğlumun katillerine bu kadar taviz veriliyorken, torunumun babasını hiç görmemesinin hesabını kim verecek?'' dedi.

 

Kastamonu

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesi Şehit Aileleri Derneği Başkanı Metin Ateş, düzenlediği basın toplantısında, teslim olan terör örgütü üyelerinin serbest bırakılmasını kınadıklarını söyledi.

Türkiye'yi yönetenlerin, Demokratik Açılım süresince şehit yakınları ve gazilerin hassasiyetlerini gözetmediğini savunan Ateş, şöyle konuştu:

''Madem PKK'lılar suçsuzdu ve serbest bırakılacaktı o zaman neden bizim çocuklarımızı dağa gönderdiniz? Teslim olan teröristlerin vatan kurtarıcı gibi karşılanmalarını şiddetle kınıyoruz. Devletin şu an yaptığı, bizi çocuklarımızın şehit olmasından daha çok üzmüştür. Benim çocuğum bu devletin çıkarlarını korumak için Şırnak'a gitti. Fakat çocuklarımızın katillerini devlet serbest bırakıyor. Devlet, suç işleyene cezasını vermelidir.''

 

Ordu

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Ordu Şube Başkanı Hasan Kaplan, MHP Ordu Merkez İlçe Başkanlığınca derneklerine yapılan ziyaret sırasında, gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi.

İlerleyen günlerde dernek olarak yürüyüş düzenleyip protestoda bulunacaklarını belirten Kaplan, 1998'de Şemdinli'de terör örgütüyle girilen çatışmada şehit olan oğlu Fatih Kaplan adına kendilerine verilen Devlet Övünç Madalyası'nı posta ile iade edeceklerini söyledi.

MHP Ordu Merkez İlçe Başkanı Aydın Gürdal da Türkiye'nin önemli bir süreçten geçtiğini, herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.

 

Zonguldak

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde bir kişi, terör örgütü üyelerinin teslim olması sırasında yaşananlara tepki göstermek amacıyla bir iş hanının çatısına çıktı ve slogan attı.

Emniyet ekipleri, ilçe merkezindeki Bozkuş İş Hanı'nın çatısında bir kişinin olduğunun bildirilmesi üzerine olay yerine geldi. Polislerin inmesi için ikna etmeye çalıştığı Sedat B, televizyonlarda PKK'li teröristlerin teslim olması sırasında Habur Sınır Kapısı'nda yaşananlara sinirlendiğini, tepkisini göstermek amacıyla da çatıya çıktığını ve terör örgütü aleyhine slogan attığını söyledi.

Ekiplerin yaklaşık 30 dakika süren çabası sonucu ikna edilen ve cam parçalarından kesilen elinin tedavisi için Ereğli Devlet Hastanesi'ne götürülen Sedat B, ardından ifadesi alınmak üzere İlçe Emniyet Müdürlüğüne getirildi.


Osmaniye


Osmaniye'nin Düziçi ilçesindeki Terör Mağdurları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, düzenlediği toplantı ile terörü ve Habur Sınır Kapısı'nda yaşananları kınadı.

Dernek Başkanı İsmet Topal, Asmaaltı Çay Evi önünde düzenlenen toplantıda, Türkiye'ye gelerek teslim olan terör örgütü PKK üyelerinin serbest bırakılmasını ve ''şov yapmalarına izin verilmesini'' kabullenemediklerini söyledi.

Toplantıda, ellerinde Türk bayrakları bulunan şehit yakınları, gaziler ve çok sayıda vatandaş, taşıdıkları pankartlarla da terör örgütünü kınadılar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler