'Dava büyümeyi yavaşlattı'

Türkiye ekonomisindeki yavaşlamayı değerlendiren Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, "Benim için sürpriz olmadı. İçinden geçtiğimiz siyasi kapatma davası sürecinin etkisi büyük" dedi. Şimşek "Türkiye dünya ekonomisine bu kadar entegre olmuşken bunun yansımaları da oldu." şeklinde konuştu.

Yayınlanma: 12.09.2008 - 08:42
Abone Ol google-news

Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1.9’la 2002 yılından bu yana en kötü büyümeyi gerçekleştirdi. Yılın ikinci çeyreğinde büyümenin yavaşladığına dikkati çeken Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, ilk yarı için yüzde 4’ün üzerinde bir büyümenin söz konusu olduğunu kaydetti.

“Büyüme var, bence bu çok makul bir oran” diyen Şimşek, şunları söyledi: “İçinden geçtiğimiz siyasi kapatma davası sürecinin etkisi büyük. Gerek inşaat sektörü gerekse bazı tüketim mallarının talebinde yavaşlama oldu, faizler yükseldi. Bunda siyasi belirsizliğin katkısı büyük. Siyasi belirsizlik vatandaşı dövize yöneltti. 14 Mart ile 25 Temmuz arasında döviz miktarında en az 10 milyar dolar fark var. Vatandaş faizin yükselmesiyle dövize yöneldi, temkinli bir konuma geçti. Türkiye dünya ekonomisine bu kadar entegre olmuşken bunun yansımaları da oldu.”

 

Büyüme sürpriz olmadı

TRT 1’de bir programa katılan Şimşek, büyüme rakamlarını iç ve dış gelişmelerin etkilediğine dikkati çekerek, “Bu rakam benim için sürpriz olmadı. Yılın ikinci çeyreğinden itibaren büyümenin yavaşlayacağını zaten önceden beri söylüyorum” dedi.


IMF ile diyalog teknik düzeyde sürüyor

Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile diyaloğun teknik düzeyde devam ettiğini belirterek, “Türkiye’nin rekabet gücünü artırmaya yönelik felsefeyle bir program kurgusu üzerinde anlaşırsak, yararlı olacağına inanıyorum” dedi. Şimşek, program sonrası izleme ve ihtiyati stand-by anlaşması seçeneklerinin de hâlâ gündemde olduğunu bildirdi.

 

‘Lira daha da değerlensin' demedim

Türk Lirası’nın değerine ilişkin kapalı kapılar ardında özellikle tekstil zirvesinde söylediklerinin çok yanlış şekilde yansıtıldığını, hiçbir zaman “Lira daha da değerlensin, kontrollü gidilsin, lira bu haliyle makuldür” demediğini belirten Şimşek, “Tam aksine şunu söyledim; Eğer Türkiye’de verimlilik artarsa bu da büyümeye yansır, o zaman belki güçlü lirayı telafi eden makul hale getiren bir süreçte oluruz. Ama cari açığın bu düzeyde olduğu bir ortamda, büyümenin ciddi bir şekilde yavaşladığı bir ortamda hükümetin tasarladığı böyle bir politika yok, böyle bir fiili durum var” diye konuştu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler