"Türkiye emeklilik fonlarında getiri şampiyonu"

OECD'nin "Odaktaki Emeklilik Fonları" başlıklı yayınında Türkiye bu yıl emekli fonlarında en iyi geri dönüşün görüldüğü ülke ilan edildi.

Yayınlanma: 26.10.2009 - 13:13
Abone Ol google-news

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) "Odaktaki Emeklilik Fonları" adlı süreli yayınının Ekim sayısında "OECD Emeklilik fon varlık ve fonlama oranları 2009'da toparlanıyor" başlıklık bir inceleme yayımlandı.

OECD ülkelerinde 2009'un ilk yarısında fonlanan emeklilik sistemlerinde kaydedilen toparlanmanın piyasa değeri itibarıyla 1.5 trilyon dolardan fazla olduğu belirtilen yayında, 2008'deki bir yıllık kaybın ise 5 trilyon dolar olduğu hatırlatıldı. Emeklilik fonlarının bu yıl Haziran sonuna kadar tek başına ortalama nominal yüzde 3.5 pozitif dönüş sağladığı ifade edilirken şöyle denildi:
"2008'de OECD emeklilik fonları tek başlarına ortalamada nominal olarak yüzde 21.4 (reel rakamlarla yüzde 24.1) zarar etti. 2009'un ilk yarısı sırasında emeklilik fonları 2008'de meydana gelmiş yatırım kayıplarının bir bölümünü karşıladı. Veri elde edilebilen ülkeler itibarıyla ortalamada emeklilik fon varlıkları 30 Haziran 2009'da, Aralık 2007'deki düzeylerinin yüzde 14 daha altında bulunuyordu. Emeklilik fonlarının performanslarındaki toparlanma 30 Eylül 2009 itibarıyla devam ediyor, fakat 2008'den önceki kayıpların tamamen telafi edilmesi zaman alacak.

OECD ülkelerinde ortalama olarak, en iyi performans gösteren emeklilik fonları, yüzde 10'un üzerinde nominal geri dönüşlerle Norveç ve Türkiye'de bulunuyor."

Yayında yer alan bir grafiğe göre, Türkiye'de Ocak-Haziran 2009 döneminde emeklilik fonlarının nominal kazanç oranı yüzde 12 oldu. Norveç emeklilik fonları yüzde 10 getiriyle ikinci olurken, İrlanda, ABD, Macaristan, Hollanda, Finlandiya, İsviçre gibi ülkeler ortalama yüzde 5 dolayındaki getiriyle artı sağlayan diğer ülkeler sayıldı.

Çalışmada yer alan bir başka ilginç bilgiye göre OECD ülkeleri arasında 2008 yılında emeklilik fonları en yüksek getiri sağlayan ülke yine Türkiye oldu. Türkiye, Kore ve Almanya ile birlikte emeklilik fonları 2008'de artı gösteren üç ülkeden biri olarak gösterildi.

OECD üyesi olmayan ülkelerde ise bu yıl başı, Türkiye'nin iki misli emeklilik fonu getiri oranıyla Ukrayna çekti. Kolombiya ve Peru gibi ülkelerde de emeklilik fonları yüzde 10 üzerinde nominal getiri sağladı.

Avustralya emeklilik maaşı fonları sadece yüzde 1 dönüş sağlarken ABD'deki emeklilik fonlarının ortalama dönüşlerinin nominal yüzde 4 düzeyinde olduğu belirtilen çalışmada "Emeklilik fonlarında bu yıl görülen toparlanma, aynı on yıl içinde iki büyük finansal balonun patlamasından kaynaklanan yaraların iyileştirilmesine doğru atılan büyük adımları temsil ediyor" denildi. Tipik bir emeklilik fonunun daha uzun vadeli bir yatırım periyodu üzerine ölçümlenmesi durumunda performansının sağlıklı olacağına işaret edilen çalışmada "Tek yıllık bir getiri üzerine odaklanmak, yaşlılıkta yeterli emekli maaşları verilmesi bağlamında emeklilik fonlarının yetenekleri konusunda yanlış bir resim ortaya koyabilir" ifadesi yer aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler